Kollár Lajos, az MVSz elnöke Professor Emeritus címet kapott

Pénteken munkája elismeréséért a Pécsi Tudományegyetem a Professor Emeritus címet adományozta dr. Kollár Lajosnak, az MVSz elnökének, aki nemrég töltötte be 70. életévét.

Szövetségünk tavaly második ciklusára is megválasztott elnöke, dr. Kollár Lajos - aki nemrég betöltötte 70. életévét - Professor Emeritus címet kapott a Pécsi Tudományegyetemen. Kollár Lajos 2013-ban lett a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aktív vitorlázó, a Tabu nevű 40-es schaerenkreuzer tulajdonosa és kormányosa. Kollár Lajos elhivatott a gyógyítás felé, végigjárta a szakmai ranglétrát egészen a kezdetektől: műtősfiúként, diákként kezdte a pécsi tudományegyetem falai között, majd orvosként, később többek között a Klinikai Központ első főigazgatójaként folytatta - összesen mintegy 50 évet töltött az egyetem kötelékében.

A diploma megszerzését követően tett egy kis kényszer kitérőt, na, nem messze, csak Szekszárdra, az ottani megyei kórházban dolgozott. 1976-ban tért vissza Pécsre, a II. számú Sebészeti Klinikára. Négy év múltán az I. számú Sebészeti Klinikán praktizált, itt előbb adjunktus, majd magyarországi érsebészet egyik alapítója és a pécsi érsebészeti klinika vezetője lett. Még ötven éves kora előtt, 1995-ben megszerezte az egyetemi tanári címet. Ekkortól a Baranya Megyei Kórház-PTE ÁOK Sebészeti Tanszékének vezetője, és a megyei kórház Általános- és Érsebészeti Osztályának, majd az érsebészeti klinika igazgató professzora lett. 2007-től a PTE Klinikai Központ első főigazgatója. Tevékenyen részt vett a pécsi egészségügyi ellátó rendszer átalakításában, melyhez több uniós pályázatot nyert. Számos szakmai publikációt jegyez, több könyvfejezetet írt, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke volt két cikluson át, tagja a Magyar Sebész Társaságnak is, a Magyar Haemorheologiai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Több új műtéti eljárás kidolgozója, bevezetője. Utóbbi években gyakorló sportorvos. Terhelés élettani kutatásokat végez. Kollár Lajos orvosi pályájának részleteiről itt lehet olvasni.

Első MVSZ-elnöki ciklusa kezdetekor azokat a célokat fogalmazta meg, hogy szélesítsék a vitorlázás utánpótlásának bázisát, és készítsenek el egy olyan új stratégiát és átlátható, hatékony szövetségi működést, amelynek révén folyamatosan emelkedik a háttérben végzett munka szakmai színvonala. Tavalyi újraválasztásával a vitorlázók közössége úgy ítélte meg, hogy vezetése alatt a szövetség elérte ezeket a kitűzött célokat és Kollár Lajos vezetésével jó úton, jó irányba halad az MVSZ. Első elnöki ciklusának részletes értékeléséről itt lehet olvasni.

A második ciklusa elején az eddigi munka folytatását ígérte azzal, hogy “az irányon nem változtatunk”. A “Gyorsabban, élesebben” mottóval jelzett, 2020-ig tartó ciklus legfőbb célkitűzései között a tokiói olimpiára minél több kvóta megszerzése szerepel és ennek érdekében a pénzügyi- anyagi és a szakmai háttér további erősítése. A csúcsversenyzők eredményessége mellett nem feledkeznek meg a sportág gerincét adó nagyhajós és szabadidő-vitorlázókról sem. Az elmúlt időszakban megújult, szakmai szempontból átláthatóvá és egységessé vált a versenyrendszer, ami megállította a magyarországi versenyeken résztvevők számának korábban tapasztalt csökkenését. A továbbiakban is azon dolgoznak majd, hogy minden magyar vitorlázó megtalálja azt a túrát, versenyt vagy eseményt, amelynek révén bekapcsolódhat a sportág vérkeringésébe

A most 70 éves elnöknek 2016. tavaszán a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a köztársasági elnök.

Elnök úrnak boldog születésnapot és jó szelet kívánunk!

Támogatóink: