Kisfilm az októberi Ópé edzőtáborról

Október utolsó hetén a Magyar Optimist Osztályszövetség mintegy 40 versenyző és 13 edző részvételével edzőtábort szervezett. Az edzőtáborhoz a helyszínt a Balatonfüredi Yacht Club biztosította, melyet ezúttal is Köszönünk.

 Az utóbbi időben (is) igényként merült fel, hogy a versenyzők illetve a klubok alkalmanként edzenek együtt. Egy-egy ilyen edzőtábor során nem csak szakmai eszmecserékre, módszertannal kapcsolatos edzői beszélgetésre kerülhet sor, hanem olyan gyakorlatokat is el lehet végezni, melyek igazán csak több versenyzővel élvezhetők. Az edzőfutamok hasznosságáról nem is szólva, amikor az edzőnek végre lehetősége nyílik szabadon közbeszólnia, hogy a versenyző stratégiai gondolkodásmódját pozitívan alakítsa.

Tehát már csak ezért is érdemes volt részt venni ezen az edzőtáboron, de természetesen mi most rátettünk egy lapáttal erre a történetre, mert az osztályszövetség meghívására egy görög optimistes edző, Vagelis Atzemian is részt vett. Vagelis, aki görög versenyzők mellett amúgy az angol válogatott EB csapatával is rendszeresen dolgozik, készségesen osztotta meg nemzetközi tapasztalatait, az általa látott aktuális technikai fogásokat, trükköket, edzői metodikákat. Így ez az edzőtábor nem csak a versenyzőknek, hanem az optimistes edzőknek is szólt. Vagelis előadásai kiválóak voltak arra, hogy egy-egy témában az edzők megerősítést kapjanak, vagy épp aktualizálják szaktudásukat.

Az edzőtábor fő témái a rajt, rajttal kapcsolatos teendők; hajóvezetési technikák; és hajóbeállítás voltak. A délelőtti elméleti előadásokat vízi feladatok követték, majd este videós kiértékeléssel zárult a nap.

Az edzőtábor igen feszes tempóban zajlott, precízen beosztva minden perce. Nem csoda, hisz ha egy külföldi edző jelen van, akkor minden lehetőséget ki kell használni arra, hogy az ő tudásából valamit is magunkévá tegyünk. Természetesen az esti beszélgetések is csak vitorlázásról, szövetségek/ osztályszövetségek munkájáról, illetve edzői életpálya modellekről szólt.

A versenyzők, edzők visszajelzései alapján az edzőtábor jól sikerült, az előadások jók voltak, na és persze az időjárás is kegyeibe fogadott, bár 1-2 Bft-val lehetett volna erősebb.

Az osztályszövetség bízik benne, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség a 2015-ös szezonban is legalább olyan támogatást fog tudni nyújtani, mint 2014-ben (amit természetesen Köszönünk), így a következő szezonban is lesz lehetőség edzőtáborok szervezésére.

Az osztályszövetség nevében is Köszönjük/Köszönöm a versenyzők és edzők részvételét az alábbi klubokból: BYC, THE, CSVI (Csövi), Dinghy SE, Kereked, MVM SE, Sopron, Spari, VVSI, YKA.

Ezzel az edzőtáborral az idei szezon még nem ért véget, pláne, hogy a 2015-ös év első VB/EB válogató versenye december 4-7 között kerül megrendezésre a horvátországi Pulán. Ebből kifolyólag is kívánunk sikeres versenyzést és utána felkészülést az opésoknak (is)!

 

Köszönettel

Hodács Attila és Szalontai Bence
Magyar Optimist Osztályszövetség

Támogatóink: