Kis tó, nagy lelkesedés!

Közel 50 éve vitorláznak az orfűi Pécsi-tavon és idén rendezték meg 15. alkalommal a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt a Compass Vitorlás Napok keretei között. A hétvégén Optimist, Laser, Finn és Kalóz valamint a szörf osztályok versenyeztek a legnagyobb baranyai tavon.

A Vitorlás Napok általában háromnapos programot kínál a résztvevőknek, pénteken a beilleszkedésé, a ráhangolódásé a főszerep, majd szombaton és vasárnap már a vitorlázás áll a stáblista élén. Az idei péntek evezősprogramokkal indult, melyet a bombasikerű tókörüli fröccs-szörp bringatúra követett. A kerékpáros kaland, a vitorlás telepről indult és a két tó (Pécsi-tó és Orfűi-tó) megkerülésével, hat „ellenőrzőpont” érintésével ért vissza a kiindulási pontra. Megtette hatását a hat fröccs checkpoint, ami az esti waterjump jelentkezőinek számában mutatkozott meg. Egymás kezéből kapkodták ki a fék nélküli waterjump kerékpárt és célozták meg vele a móló végén elhelyezett ugratót. Az alkalom (és a fröccs) szülte artisták, látványos előadást produkáltak a pénteki nap záróakkordjaként.

Háromnapos Flaar tesztvitorlázás

Pénteken érkezett a Flaar Boat csapata Orfűre egy Flaar 18-as hajóval. Már a parton feltűnést keltett az Orfűn szokatlan vízi sporteszköz, ám amikor megjelent a tavon narancssárga gennakerrel és a mérsékelt szélviszonyok között parttól partig raumolva bejárta a vízterületet, számtalan rajongót gyűjtött magának. A három nap során szinte egymás kezéből vették ki a kormányt a vitorlással megismerkedni vágyó érdeklődők. Orfű olimpikon vitorlázója, Székely Antal is elcsábult egy körre, hogy megismerje az innovatív magyar hajót.

Szombaton reggel az utolsó egységek is megérkeztek az Orfűi Vitorlás Egyesület kikötőjébe, majd a fél tízkor felcsendült himnusszal és lobogófelvonással megkezdődött a régió legnagyobb vitorlás eseménye. A versenyen 37 hajó indult, 17 Finn, 11 Kalóz, 4 Laser, 4 Optimist és 1 Flaar. Sajnos a szél a szokásosnál is fukarabbra sikeredett, így rendezőnek és versenyzőnek is embert próbáló teljesítmény volt a szombati két futam. Talán a vacsora és a borkóstoló némi kárpótlást jelentett a szélviszonyokban csalódott versenyzők számára.

Baranya Vitorlázásáért díjak
Az Orfűi Vitorlás Egyesület hat éve alapította a Baranya Vitorlázásáért díjat, melyet minden évben a Vitorlás Napok keretei között adnak át. Hagyomány, hogy az elismeréseket az orfűi vitorlázás meghonosítójaként ismert Heinemann István adja át, aki a helyi egyesület és a korábban létezett Baranya Megyei Vitorlás Szövetség elnöke volt.

Idén egy régi adóságot sikerült törleszteni, amikor dr. Molnár Lászlót díjazta az OVE, aki az orfűi vitorlázás elindításában, népszerűsítésében kulcsszerepet játszott a 60-as évek végén és a 70-es években.

A másik díjazott, a Magyar Kalóz Osztályszövetség volt. A szervezet díjazásának aktualitását kettősség jellemezte, a Pécsi-tavon 1968-tól tíz éven keresztül szinte csak Kalózzal vitorláztak, így ez számít a helyi tradicionális hajónak. A másik érdem talán még jelentősebb, az orfűi vitorlázás legutóbbi mélypontján, hat évvel ezelőtt elindított Vitorlás Napok népszerűsítésében és támogatásában rendkívüli szerepet játszott a Magyar Kalóz Osztályszövetség. A szervezetnek járó elismerést Szentpéteri Ádám és Fluck Benedek vették át Heinemann Istvántól és Anka Attilától az OVE elnökétől.

 

Mindenki reménykedett a hétfőre ígért front korábbi érkezésében, de sajnos a várakozások csalódást okoztak és így vasárnap is gyatra szélviszonyok között mindössze egy futamot sikerült rendezni. A két nap alatt megrendezett három futam alapján hirdettek végeredményt.

Finn osztályban Székely Antal nyert, második helyen Stadler Csaba végzett megelőzve Kovács Mártont. Masters kategóriában Stadler, Kovács, Csonka András dobogós helyezések alakultak ki. Grand Masters kategóriában Székely Antalt Demeczky Mihály követte. A GGM sorrend Anka Attila, Farkas József és Kellényi István díjazásával zárult.

Kalóz osztályban idén is a Fluck – Székely páros nyert 3 ponttal megelőzve a Nyeste – Berki duót. A Kalóz bronz a Németh – Németh MAFC-MVK színekben induló egységhez került.

Az Op osztályban ifj. Stadler Csaba nyert, megelőzve az orfűi „kőkeménykiscsávót” Kaluczky Zoltánt és a szintén orfűi Zubán Ajsát.

Laserben a Mályi-taviak vitték a prímet, Földi Zsófia nyert Lővei Tamás előtt. Orfűi versenyző csak a dobogó harmadik fokáig ért fel Olosz Iván személyében.

A szörfösök talán meg nehezebb helyzetben voltak ebben a gyenge szélben, így nekik sem sikerült a tervezett futamszámot teljesíteni. Svertes kategóriában Lomb Zoltán nyert, megelőzve Gajdacsi Gábort és a harmadik helyezett Sinka Zoltánt. Svert nélküli kategóriában Horváth Zsolt, Mohai András, Déri Judit sorrend alakult ki. A hölgyek versenyét Urbán Erzsébet nyerte.

A Vitorlás Napok támogatói voltak: Compass Magazin, Baranyagumi Bt., Bikedoktor.hu, Osjecko Pivo, Polgár Pincészet, Vojtek Pincészet, Pethes Óraszalon, Monti Bt. és a Zotya Kerékpárkölcsönző.

Képek
http://vitorlasnapok.hu/galeria/

Eredmények