Kezdődik a Világkupa utolsó fordulója Genovában

Kedden kezdődnek a futamok az idei Világkupa sorozat döntő előtti utolsó fordulóján, Genovában. A magyar csapatból ezúttal hiányzik Berecz Zsombor, aki már Athénben készül a májusi finn dinghy Európa-bajnokságra. Érdi Mári, Gyapjasék és Vadnaiék azonban ott lesznek a genovai vizeken és rajtuk kívül a Virág-Molnár katamarános egység is rajthoz áll.

A nevezési listák alapján Genovában kisebb mezőnyök lesznek, mint legutóbb Palma de Mallorcán, de a mezőnyök a hiányzók ellenére is bivalyerősek. A női Laser Radial mezőnye az előzetes információk szerint 74 hajóból áll és két igazi nagyágyú nem szerepel a listán: az olimpiai bajnok holland Marit Bouwmeester és a világbajnok belga Emma Plasschaert.

A férfi 470-es mezőny előzetesen 44 hajóból áll, aa világranglista első húsz helyezettje közül csak egyetlen egység nincs ott, "szóval a mezőny elég jól összeállt". "Jó eredményben reménykedünk, főleg, hogy az előrejelzések gyemgébb szeleket jósolnak, ami nekünk előnyösebb" - mutatta Gyapjas Balázsa várakozásaikat. Növeli a rizikót, hogy nem ezúttal a gyorsabb hajójukkal versenyeznek és kipróbálnak egy újabb árbócot, amivel még sosem mentek, de "reméljük, ez a keményebb árbóc a gyengébb szelekben jól fog működni". Számukra ez a verseny egyértelműen a felkészülés része, idén minden a japán világbajnokság köré van építve, Genovára egy napot edzettek a helyszínen, ezzel együtt jó versenyben bíznak.

A férfi Laser Starndard osztály mezőnye ezúttal is a legnépesebb, összesen 118 hajóból áll, közöttük azzal együtt is jónéhány nagyágyú, hogy a világranglista első húsz egysége közül azért jópáran hiányoznak. Most sincsenek itt az új-zélandiak, a brazilok sem indulnak, itt vannak viszont a horvát menők, mellettük a ciprusi Kontides vagy a norvég Tomasgaard is rajthoz áll. "A világranglista alapján most 10-es rajtszámmal indulok és szeretnék is e körül végezni" - mondta Vadnai Benjamin a hunsail.hu-nak. "Remélem, most nem lesz technikai problémám, mint Palmán volt."


Az 52  hajósNacra17 repülő katamarán mezőnyben rajthoz áll a Virág Flóra-Molnár Dávid kettős is.

legutóbbi világkupa-fordulón február elején Miamiban Érdi Mári a 11., a Gyapjas testvérek pedig felnőtt karrierjük legjobb eredményét elérve az 5. helyen végeztek.