Kezdődik a Dragon és Folkboat bajnokság

Csütörtökön Balatonfüreden, a Hungária Yacht Club (HYC) rendezésében kezdődik a két „északi” klasszikus hajóosztály, a Dragon és a Folkboat országos bajnoksága. A két osztály már tavaly is nagy sikerrel rendezett közös bajnokságot, egy betétbójával hidalva át a két hajó közötti sebességkülönbséget.

Örülünk, hogy idén vendégül láthatjuk a Dragonokat és a Folkboatokat – mindent megteszünk azért, hogy korrekt versenyt rendezzünk és emellett mindenki jól is érezze magát” – mondta Gömbös Lóránd, a HYC elnöke. A járványhelyzet miatt egyébként elmarad a megnyitó, helyszíni regisztráció nem lesz, és mindenkit megkértek, hogy csak a szükséges ideig tartózkodjon a kikötőben. 

A Dragonok várhatóan 16-17 hajóval lesznek jelen, köztük a tavalyi bajnok Nyári Mikulás (kormányos: Gömbös Lóránd), a nemzetközi vizeken sikeres Kis-Szölgyémi Ferenc vezette trió vagy a korábban négyszer is bajnok Lukáts Ákos és csapata. Mint mindig, most is szoros küzdelmekre lehet számítani, amit a parton általában jó hangulatú beszélgetések követnek. 

A Folkboatok flottája két típusra, a klinkerpalánkozású Nordic hajókra, és az IF-ekre osztható, amelyek előnyszámok figyelembe vételével versenyeznek egymás ellen. A kisebb szelek általában az IF-eknek kedveznek, a Nordicok esélye nagyobb szélben jön el. A dobogóesélyesek Szamódy Zsolt a Mormotával, Ambrózy „Gyurci” a Cinquecentóval és Kovács János a Natalie-val, de a többiek is könnyen megtréfálhatják őket.

A versenyt tíz futamra írták ki, a szervező a Magyar Dragon Szövetség és a Hungária Yacht Club közösen. A versenyt Sipos Péter és Hagemann László rendezi, a zsűri munkáját Regényi Zsolt irányítja majd.

szöveg: Náray Vilmos
fotó: Mag Andrea

Támogatóink: