Magyar siker a világ legnagyobb vitorlásversenyén

Óriási mezőnyben kiválóan szerepeltek a magyar fiatalok a Gardán rendezett versenyen. Íme a remek képekkel illusztrált beszámoló. 

Újabb Guinness-rekord dőlt meg a 36. Lake Garda Meetingen. 33 országból, közel 1400 Optimist versengett két korosztályban az érmekért. A juniorok közel 1100 versenyzője között 29 magyar opés indult, míg a 300 kadet közt 6 versenyzőnk állt rajthoz.

A versenyen, mely a hazai opésok számára Európa-bajnoki és világbajnoki válogató is volt, 8 magyar klub képviseltette magát. A Fraglia Vela Riva által rendezett hagyományos húsvéti gigaversenyen soha nem látott kettős magyar siker született.

Junior korosztályban Tóth Attila a Spartacus versenyzője a 8. helyen végzett, míg a kerekedes Kis-Szölgyémi Soma serdülő korosztályban az előkelő 5. helyet szerezte meg. Bár a verseny helyszínén nem a híres gardai szélviszonyok között versenyezhettek a gyerekek és a tervezett kilenc futamból csak hatott sikerült megrendezni, így is izgalmas vetélkedésnek lehetünk tanúi. Az aktuális világbajnok, Európa legjobbjai és kiváló tengeren túli versenyző mellett, a mi fiataljaink is tanúbizonyságot tehettek felkészültségükről - számolt be a versenyről a Hunsail.hu-val Török Péter, a Spartacus edzője.

A hat csoportban versengő junior mezőnyben többen is a top tízben tudtak vitorlázni. Tóth Attila 30  pontot gyűjtve, ezen a versenyen kiemelkedett társai közül. Attila sikere mellett a többieknek sem kellett szégyenkezniük. Nagy Bendegúz (BYC), Vladiszavlyev Alexandar (Spartacus), Bányai Attila (BYC), Zolani Sámuel (Spartacus), Verebély Mátyás (Spartacus), Szabó Roni (AVSE), Benyó Máté (THE), Jeney Kristóf (Spartacus) és Borda Levente (Spartacus) vitorláztak a hatalmas méretű mezőny első hatodában. Az újoncnak számító Csekovszky Mór (Kereked) a második futamban elért 9. helyével hívta fel magára a figyelmet. A serdülőként az ifik közt versenyző Héder Benedeknek (Spartacus) pedig sikerült a mezőny első harmadában végezni.

A serdülők mezőnyében 35 pontot gyűjtő Kis-Szölgyémi Soma szép eredménye mellett az arany csoportban végzett még, Simó András (THE), Bodnár Hanna (BYC) és Juhász Sámuel (Kereked). A versenynek otthont adó rivai klub minden elismerést megérdemel, a kiemelkedő parti és vízi rendezésért. “Az elképzelhetetlen létszámú gyermek, szülő, edző, motoros, utánfutó, autó mellé, elképzelhetetlenül jó körülményeket társítottak” - zárta beszámolóját Török Péter.

Fotók:  Fraglia Vela Riva (a versenyrendező klub), Emilio Santinelli, Mauro Melandri, Magyar Optimist Osztályszövetség


Csatolt képek: