Két magyar hajóval rajtol a Világkupa döntő

Kicsi, de erős mezőnyökben versenyez Érdi Mári és a Gyapjas-egység Marseille-ben a Világkupa döntőben. Vadnaiék felkészülésébe nem fér bele ez a verseny, Berecz Zsombor pedig nemrég kezdte újra az edzéseket.

Kedden kezdődik a World Sailing Világkupa 2018-as sorozatának döntője a dél-franciaországi Marseille-ben. A döntőben két magyar hajó áll rajthoz: női Laser Radialban Érdi Mári, férfi 470-esben pedig a Gyapjas testvérek. Bár az eddigi Világkupa fordulókon elért eredményeik alapján Vadnai Benjamin és Jonatán is indulhatna, ők lemondták a részvételt, mert nem passzol az augusztusi kvalifikációs világbajnokságra való felkészülésükbe. A magyar hajók Világkupa-pozícióit itt lehet megnézni. A finnes Berecz Zsombor, bár már felépült kéztöréséből és Splitben megkezdte az edzéseket, Marseille-ben nem áll rajthoz.

Mivel erre a versenyre csak 25 versenyző kap meghívást, ezért teljesen másfajta versenyzés lesz ez, mint a többi Világkupa fordulón. Kicsi mezőnyök lesznek és a legelől rangsoroltak közül sem mindenki indul el. Ettől persze még erős mezőnyök jöttek össze, amelyekben éppúgy keményen meg kell küzdeni a jobb helyezésekért, mint a nagy flottákkal rendezett regattákon.

“Nekünk ez egy edzőverseny, megvannak a konkrét dolgok, amiben fejlődni szeretnék ez alatt a verseny alatt, úgyhogy főleg ezekre fogjuk helyezni a fókuszt, nem az eredményre. A mezőny persze erős, úgyhogy szerintem izgalmas verseny lesz” - mutatta Érdi Mári, hogy milyen célokkal száll vízre Marseille-ben. Mári az eddigi Világkupa fordulók közül még tavaly októberben a japán Gamagoriban nem indult, idén januárban Miamiban 4., illetve áprilisban Hyères-ben az 5. végzett (Miamiban az éremfutamot megnyerte).

A Marseille-i mezőnyből hiányzik azért pár nagy név, nem indul például sem az Európa-bajnok holland Bouwmester, sem a Világkupában vezető dán Rindom, ahogy a brit Young és az amerikai Railey sem.

A férfi 470-esek mezőnyben ott lesz viszont - más nagyágyúk mellett - a jelenlegi legjobb egység, a Hyères-ben második, de az Európa-bajnokságot kihagyó ausztrál Belcher-Ryan kettős is. “Nálunk a mezőny nagyon erős lesz, nagyjából mindenki eljött, aki elöttünk van most a világranglistán. Eddig az edzésnapokon mindig forgolódós szél volt, elég kevert hullámzással. Arra számítunk hogy nagyon szorosak lesznek a futamok, sok gyors taktikai döntéssel” - mondja Gyapjas Zsombor, a részt vevő magyar hajó legénysége. “A célunk az első tizenöt között végezni, ami így elsőre nem tűnik olyan nehéznek, de a vízen nagyon keményen kell majd küzdeni érte. Az ő versenyzésükben is lesznek teszt-elemek, “ki fogunk próbálni egy új grószt, amiről, sok infót akarunk gyűjteni a verseny végéig”.

Gyapjasék Gamagoriban a 15. helyen, Miamiban a 22.-en végeztek, hogy Hyères-ben aztán futamot nyerve, a felnőtt mezőnyben első ízben az éremfutamba jutva a 10. helyen zárjanak.

A magyar hajók világranglistás helyezéseit itt lehet nézni.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Thom Touw Photography, Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing