Két katamarán és a Principessa hajtott az élen az Orvos Kupán

A VI. SurgiCare Orvos- Gyógyszerész Kupát a katamaránok páros versenye tette pikánssá. A nyílt osztályban versenyző, a Kaáli Intézet színeiben induló SL33 és a dr. Dubraviczky Tamás csapataként versenyző GC32 szoros és látványos csatát vívott egymással.

Az időjárás előrejelzésből sejteni lehetett, hogy kiváló vitorlázóidő ígérkezik a verseny szombati és akár vasárnapi napján is. A várakozások beigazolódtak, mindkét nap gyönyörű vitorlázóidő volt.  Az impozáns lellei kikötőbe érve, szombat reggel friss északnyugati szél fogadta a versenyre készülő csapatokat. 37 hajó adta le nevezését a regattára, közülük hárman a nyílt osztályban, 11 egység a yardstick I-ben, 20 a yardstick II-ben és 3 a yardstick III-ban versenyzett. A reggeli kormányosi értekezleten kihirdetettek szerint a túrafutam Balatonlelle – Balatonszemes – Révfülöp – Balatonlelle távon kerül megrendezésre. A nyílt osztály versenyzői két kört teljesítettek, a yardstick osztályok hajói egyszer mentek körbe a kijelölt versenypályán. A versenyrendező – biztonsági okokból – megosztott rajtvonal kitűzése mellett döntött és külön területen rajtoltatta a nyílt osztály hajóit.

Félszeles rajtot követően a versenyzők Balatonszemesig lóverseny stílusban teljesítették a távot. A Révfülöpig tartó krajc már felkészültebb vitorlázótudást igényelt, így ez a szakasz osztotta szét a mezőnyt. Egyértelműen a déli parton krajcolók jártak jobban, az észak felé lengő szél nekik kedvezett. Akik a révfülöpi pályajel után azonnal bőszeles vitorlával kezdtek raumolni, szintén előnyre tettek szert azokkal szemben, aki a bója után a kelleténél többet bajlódtak a gennakerekkel, spinnakerekkel.

Sajnos a Principessa már az első szakaszon technikai problémák miatt feladni kényszerült a versenyt, így a nyílt osztályban a két katamarán páros versenyt vívott egymással. Sokáig a Dubraviczky csapat vezetett, volt olyan, amikor több mint egy kilométeres előnyt épített ki a repülő katamarán és legénysége.

A Kaáli Intézet színeiben versenyző SL33-as katamarán, a Black Jack Nagy R. Attilával a kormányánál egyenletes és magabiztos sebességgel haladva dolgozta le hátrányát és az utolsó szakaszon megelőzte a repülő hajót.

Abszolút értékelési rendszerben az egytestű hajók versenyében, a VI. SurgiCare Orvos- Gyógyszerész Kupán megvédte tavaly elnyert címét dr. Szemelyácz János csapata a Gardazzurrával. Második helyen végzett a SOTE csapata az Infiniti Q50-nel, míg a bronzérmes helyezést dr. Kende Mihály Egészségügyi Szolgáltató szerezte meg a Roxin nevű Melges 24-es hajóval.

A yardstick osztályokban is éles küzdelem folyt, melyről yardstick I-ben a Nautic 370-es flotta, Bakóczy Róbert és az általa kormányzott Melges valamint a Gardazzurra gondoskodtak. A szombati sorrend 1. dr. Kende Mihály Egészségügyi Szolgáltató, 2. SOTE, 3. Perla-Derm (Carbonado).

Yardstick II-ben dr. Sztrida Emese csapata nyert a Karakán nevű Dolphin 26-ossal megelőzve a Stahlemund és a KG Dental csapatait. Yardstick III-ben a Szigetvári Kórház, Medinet 57, Uniprax sorrend alakult ki a dobogós helyeken.

Az Orvos- Gyógyszerész Kupa állandó betétversenyei a Fritz Segel Tour és a Mackó Classic oldtimer regatta, melyek szintén szombaton kerülnek megrendezésre. A szervezőknek nem okozott különösebb megpróbáltatást a Fritz Segel Tour eredményeinek kiszámítása, hiszen az a dobogós helyezések tekintetében pontosan megegyezett az Orvos Kupa helyezéseivel. A Mackó Classic oldtimer regattát a gyönyörűen felújított Dáridó nyerte a Mackó és a Lázadó előtt.

Vasárnap a Kaáli Intézet csapata duplázott mivel a pályaversenyt is megnyerték. A két katamarán közé becsúszott másodikként a Principessa, így dr. Dubraviczky Tamás csapata az RSM DTM a bronzérmeket jelentő helyezést szerezte meg.

A pályán is dr Szemelyácz János csapata nyerte a yardstick I osztályt a Perla-Derm és a Siófoki Kórház előtt. Yardstick II-ben Strahlemound nyert, yardstick III-ben a Szigetvári Kórház.

Eredmények: http://orvosgyogyszereszkupa.hu/eredmenyek/

Szombati képek: http://compassmagazin.hu/galeria/vi-surgicare-orvos--gyogyszeresz-kupa---sz-274/

Vasárnapi képek: http://compassmagazin.hu/galeria/vi-surgicare-orvos--gyogyszeresz-kupa---vasarnap-275/