Kedvezménykártyát kap a Balaton és a többi magyar tó

Az idén már mindenki igénybe veheti a Magyar Vitorlás Szövetség által koordinált „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” projekt keretében kibocsátott kedvezménykártyát, amely a magyarországi tavak – köztük a Balaton – körül nyújt számtalan olcsóbb szolgáltatást a turistáknak. Az uniós támogatással létrehozott kedvezménykártya-rendszer és a hozzá tartozó turisztikai portál közelebb hozza mindenkihez az élményturizmust és a vitorlázást. Ugyancsak uniós támogatásból rendeződik egy évtizedes tartozás: mostantól minősítési rendszer alapján osztályozzák a balatoni kikötőket.

Jelentősen növekedhet a magyarországi tavak – köztük a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő tó, a Tisza-tó – népszerűsége a Magyar Vitorlás Szövetség „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” című, uniós támogatásból megvalósuló programjának köszönhetően derült ki a Hungexpo területén rendezett Budapest Boat Show-n. „A túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötőfejlesztései” (GINOP 7.1.2.-15-2016-00007) című pályázatán elnyert összesen 704 millió forintos támogatással létrejött a Vitorlázz itthon turisztikai portál és a Vitorlázz itthon kedvezménykártya-rendszer. A vitorlazzitthon.hu egy olyan turisztikai portál, amely többek között a túravitorlázást népszerűsítő túraútvonalakat, helyi turisztikai attrakciókat, rendezvényeket mutat be. A kedvezménykártya-rendszer pedig több száz kulturális, gasztronómiai, illetve vitorlázással foglalkozó szolgáltatót, valamint szálláshelyet foglal magában kártyaelfogadó partnerként. A program célja a vitorlássport, az aktív kikapcsolódás népszerűsítése: a turisták a hazai vizeket járva ismerhetik meg Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: „A turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, az aktív turizmus ebből egyre nagyobb arányt hasít ki. Mostanra minden korosztály keresi az élményt, kihívást: így igyekszünk ehhez a lehetőséget földön-vízen biztosítani. Ennek egy nagyon kiemelkedő területe a vitorlásturizmus. Fontos, hogy az ebből fakadó bevételek maradjanak hazánkban. Évről évre nő a vitorlázók száma, és nagyon örülök, hogy a szabadidős vitorlázás is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Remélem, hogy sokan lelik majd örömüket a hazai tavakon való vitorlázásban.”

Egyre többen fedezhetik fel a hazai vizeket

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöke hozzátette, hogy a megvalósított fejlesztések eredményeként a turistáknak az ország tizenegy megyéjében lesz lehetőségük vitorlázni, így a teljes magyar népesség 50 százaléka ismerkedhet meg ezzel a sporttal. „A Vitorlázz itthon projekt fontos célja az is, hogy népszerűsítse a túravitorlázást például túraútvonal-ajánlatok ismertetésével. A pályázaton elnyert uniós támogatás segítségével ráadásul egy évtizedes tartozás is rendeződik. Elindult ugyanis a balatoni kikötők minősítési rendszere, amely a meglévő infrastruktúra és a kínált szolgáltatások alapján sorolja öt csoportba a létesítményeket, amelyek csillagokat (KÉK CSILLAG) kaptak egy egytől-négyig terjedő skálán” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Az MVSz főtitkára beszámolt arról is, hogy 2018 végén lezárult a túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötő-fejlesztései (GINOP 7.1.2.-15-00007 számú) nevű projekt, amelynek keretében 199 darab új hajót kaptak a hazai vitorlásklubok. Utóbbi beruházás kulcsfontosságú a hazai vitorlás-eszközpark minőségi és mennyiségi fejlesztése érdekében. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a sportág mindenki számára elérhetővé váljon, és a vitorlázás iránt érdeklődő turisták közül minél többen juthassanak hozzá modern eszközökhöz.

Megvalósítási szakaszban van a Balatonfüredi Megállópont Projekt (GINOP 7.1.2-15-00013 és GINOP 7.1.9.-17-2018-00026), amelynek célja olyan kikötői és szárazföldi infrastruktúra létrehozása, amely vitorlázáshoz és egyéb vízi eseményekhez kapcsolódó turisztikai rendezvényeknek adna otthont. A Magyar Vitorlás Szövetség reményei szerint a szóban forgó hajóbeszerzések, a Vitorlázz itthon kedvezménykártya-rendszer és a hozzá kapcsolódó turisztikai portál olyanok számára érdekessé és elérhetővé teszi a vitorlázását, valamint az aktív élményturizmust, akik eddig nem feltétlenül érdeklődtek irántuk. A program pedig rövid és hosszú távon hozzájárul a belföldi idegenforgalom fejlesztéséhez és ahhoz, hogy a Balaton és a többi magyar tó ismertebbé váljon vitorlásturisztikai desztinációként.