Kalóz OB 2015, Csopak

Megkezdődött a Kalóz bajnokság Csopakon
Újra nő a Kalóz népszerűsége: a bajnokságon 41 hajó indul. Szombaton vegyespáros versennyel hangoltak a résztvevők.

Vasárnap a 9 órai megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a Kereked Vitorlás klub és a Kalóz osztályszövetség közös rendezésében a 2015 évi Kalóz országos bajnokság.

41 hajóegység (a nevezési lista letölthető a cikk végén) köztük 5 cseh versenyzőpáros fog egymással vetekedni a Csopak előtti vízterületen a 12 futamosra tervezett versenyen.

Előző nap a bemelegítés is igen sikeres volt. A tradicionális vegyespáros versenyen 21 hajóegység állt rajthoz. A reggeli szélcsendben kifutó egységek némi várakozás után kellemes helyenként megélénkülő délnyugati szélben futották le a 3 futamot. Az összesítés alapján 

1. Gömbös Lóránd - Sándor Anna
2. Holczhauser András - Bartos Bea
3. Mayer Tivadar - Mayer Petra

Az esti eredményhirdetés vidám hangulatát még a hirtelen lecsapó igen viharos széllel járó zivatar sem tudta megzavarni. A vegyespáros verseny megalapítója és egyben főszervezője Szentpéteri Ádám által gondosan összeválogatott, minden résztvevő számára biztosított díjak ismét nagy sikert arattak. A vacsora jó alkalom volt a verseny értékelésére és a másnapi bajnoksághoz a „mentális” ráhangolódására.

Kalóz OB: Gyenge szél - sok változás

Hétfőn és kedden összesen két futammal folytatódott a Kalóz bajnokság Csopakon.

Nincs könnyű dolga a versenyrendezőknek a Kalóz bajnokságon Csopakon, ahol 41 páros versenyez a magyar bajnoki címért és a helyezésekért. Az újra felívelő pályára lépett népszerű balatoni hajótípus versenyét az időjárás nem igazán segíti. Ennek ellenére lassan gyűlnek a futamok, négynél tart a mezőny, de a kiírásnak megfelelően akár további nyolc is lehet még, ha a szél megkegyelmez, és végre elkezd kitartóan fújni.

A vasárnapi kettő után hétfőn és kedden egy-egy újabb futamot sikerült lebonyolítania a Sipos Péter vezette versenyrendezőségnek.

Hétfőn reggel az elégtelen szélviszonyok miatt parti halasztással kezdődött a nap. Szerencsére később a Tihanyi-cső felől betört a szél a keleti medencébe, és bíztatóan frissült. Evvel sikerült egy jó futamot rendezni, bár a szél fokozatosan gyengült, és a befutó után további versnyzésre alkalmatlanná vált.

Kedden is csak egyetlen gyengeszeles futamra kerülhetett sor, és ez is csak pályarövidítéssel sikerülhetett. Ezen a napon alaposan felborult az eddig kialakult sorrend, és magyar hajó került az összetett lista élére is. Az ötödik futam után már kiesőt is számolhatnak, ami újra nagyot változtathat a listán, hiszen az éllovas Fluck – Székely-Gyökössy páros kivételével több jó, esélyes csapatnak is van egy-egy nagyon rossz futama.

Az összetett lista jelenlegi első hat helyezettje:

1. Fluck-Székely-Gyökössy
2.Sivy-Moucha (CZE)
3. Rybacek-Kopriva (CZE)
4. Nyeste-Berki
5. Gömbös-Sándor
6. Szentpéteri-Hajdú

A Varjas - Kutassy kettős nyerte az óvásoktól sem mentes nyolcfutamos bajnokságot, amelyet a cseh versenyzők részvétele nemzetközi rangra emelt.

A nemzetközi versenyben a cseh Josef Sivy - Pavel Moucha kettős mögött a második helyen végezve Varjas Sándor és Kutassy László kettőse nyerte a Csopakon a Kereked VK által rendezett Kalóz bajnokságot. 

Az óvásoktól sem mentes versenyen a bajnoki ezüstérmet Gmeiner István és Kő Tamás, a bronzot Dr Bödör Gergely és Koleszár Péter kettőse érdemelte ki. 

A magyar bajnok az érem díjazáson túlmenően elnyerte az 1978-ban az Országos Vízügyi Hivatal Elnöke által alapított örökös vándor díjat is.

Igazi, tüzes, pörgős bajnokság volt, szoros küzdelmekkel, olykor feketezászlós rajtokkal, sok izgalommal. Különösen az 5. és a 6. futam után szaporodtak meg az óvások, pontosabban a korai rajt miatt kizárt egységek vitatták a versenyrendezőság állításait. Két-két korai rajtos kizárással bukta el a dobogós helyezés, esetleg az abszolút győzelem lehetőségét is Fluck Benedek és Székely-Gyökössy Szabolcs, illetve Ian Ainsie és Weöre Márti párosa.

A najnokságon öt cseh egység is részt vett, nemzetközivé téve a viadalt. De vitorlázott olyan rég nem látott "őskalózos" is, mint Villamos, vagyis Gerő András, illetve részt vett az MVSz főtitkára Holczhauser András is.

Az egykor többszázas mezőnyeivel legnépszerűbb magyar hajóosztály versenyein az utóbbi években minimálisra csappant az indulószám. De mára újabb fellendülés vette kezdetét. Egy ilyen jó küzdelmeket hozó bajnokság és nemzetközi verseny is nagyot lökhet a a Kalóz osztály népszerűségén.

A verseny végeredménye letölthető a mellékletből.

Nemzetközi verseny eredmények

OB eredmények