Jól indult a Laser Eb a Vadnai testvéreknek

Vadnai Benjamin különösen jól kezdett a Laser Európa-bajnokságon, Érdi Mári a első mezőny harmadában, Vadnai Benjamin pedig az első negyedében áll az első két nap után - egyelőre.

Szilárdan megalapozott várakozásokkal vágtak neki a magyar laseresek a hétfőn kezdődött Európa-bajnokságnak a francia atlanti-parton fekvő La Rochelles-ben. Mind a Palmán, mind a Hyères-i Világkupa fordulón pompás ereményeket értek el, így reálisnak tűnő célokat fogalmaztak meg a kontinensbajokságra.

“Ezen a versenyen is nagyon örülnék, ha sikerülne az első ötben végeznem. A célunk itt is az, hogy egyenletesen vitorlázzak minden futamban és ne legyenek nagyon rossz futamaim” – fogalmazta meg Érdi Mári, hogy mivel lenne elégedett a Hyères-i 5. helyezés után .

“Az Eb-n is jó lenne a 20-ban végezni” – ezzel zárta Vadnai Benjamin a Hyères-i Világkupa forduló értékelését szűk két hete (ott a 17. helyet szerezte meg).

Könnyű dolguk mindenesetre biztosan nem lesz, a mezőnyök nagyon erősek, erősebbek, mint a Világkupa futamon, hiszen ott limitált volt a részt vevők száma, míg itt sokkal többen indulnak, így az erős nemzetek is több hajóval jöttek. A férfi Standard mezőnye 160 hójóból, a női Radialé pedig 93 indulóból áll ( a Világkupán 68, illetve 64 egység rajtolt).

“A mezőny hasonló, mint a Világkupán volt. Sőt, eljött egy jó olasz meg egy svéd hajó is,  akik Hyères-ben nem indultak, szóval ennyivel még erősebb is, de továbbra is a top 20 a cél” - mondta Vadnai Benjamin. “A mezőny nagyon erős, mindenki itt van a dán lányon kívül” - vélekedett hasonlóan Érdi Mári.

Az első két futamot hétfőn rendezték 10-14 csomós nyugati, az előrejelzéseknek megfelelő  termik szélben futották. “Mindkétszer sikerült tisztán, jó helyen rajtolni” - értékelt Benjamin, aki rögtön egy 3., majd egy 11. hellyel kezdte a versenyt (így 16. volt), majd kedden 16. és 8. helyekkel folytatta, ezzel az összetettben a 22. helyen tartózkodik. Testvére, Jonatán is jól ment az első napon, 15. és 14.  helyeivel akkor a 39. helyet foglalta el. Kedden is jól ment, 9. és 13. helyeket futott, ezekkel az összetett 40. helyén áll. A mezőny elején az új-zélandi Meech (eddig minden futamban első lett), az ausztrál Wearn és az ugyancsak új-zélandi McKenzie állnak ebben a sorrendben.

Érdi Mári a női mezőnyben az első napon 20. és 19. helyeket szerzett, ezekkel a 34. helyen állt. Kedden pedig 3. és 12. lett, amikkel 8 helyet javítva a 26. hpozícióg jött előre. Az első nap után a holland Jonker vezetett a francia Barrue és a finn Tenkanen előtt. A riói olimpiai bajnok, tavalyi világ- és Európa-bajnok holland Marit Bouwmeester két futam után a 6, volt, a keddi nap után azonban már a 2. helyre jött fel. Négy futam után továbbra is a holland Jonker áll az élen honfitársnője előtt, őket a brit Snellgrove követi.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szerző: Molnár Csaba / MVSZ

Fotók: Thom Touw Photography