Jeneyék a 4. helyen zárták a selejtezőket Gdyniában

Tartja kiváló negyedik helyezését a Jeney-De Jonghe csapat a 29er vébén a harmadik nap versenynap után is.

Az eddigi egészen kitűnő negyedik helyen zárták a selejtezőket Jeneyék, a harmadik versenynapon elért 2., 2. és 8. futameredményekkel.

Szerdán a menetrendnek megfelelően 10:55-kor hangzott el az első figyelmeztető jelzés Gdyniában a 29er világbajnokság A pályáján, ám a rajtig már nem jutott el a zöld csoport mezőnye, mert a rendezőség belehalasztott az eljárásba a gyengülő és elforduló szél miatt. Ezután hosszasabb vízen várakozás következett, majd a partra küldte a mezőnyt David Campbell-James főrendező.

Bő egyórás várakozás a homokon – miközben a rendező hajó a vízen maradt -, majd 19-re lapot húzva visszahívta a rendezőség a flottákat, bízva az akkor még csak 5-7 csomós és rendkívül forgolódó szél stabilizálódásában. Bár a helyi rendezők szerint az ekkor fújó északkeleti rendszerint a legstabilabb szél a térségben, nagyokat lengett mind erőben (3 és 11 csomó között), mind irányba (30 és 85 fok között). Végül beállni látszott 0 és 15 fok közé a szél, ereje is stabilizálódott valamelyest, így pályát tűztek és indulhattak a rajteljárások. A várakozás megviselhette a versenyzőket, mert az első (azaz hetedik) futam rajtja mindkét csoportnál csak fekete lobogó alatt ment el, majd később is osztottak UFD-ket és BFD-ket is.

Jeneyék nagyszerűen vitorláztak a selejtezők utolsó napján, az első futamban az első kör végimötödikről a befutóra a 2. helyre jöttek fel, majd a következő futamban – már-már pumpás szélben – végig a 2. helyen haladtak. A nap harmadik - amúgy a 9. – futamban a 8. helyen értek célba, de ekkor is folyamatosan javítottak helyezésükön. A listán ezzel tartják a negyedik helyüket.

A többi magyar egység közül Szabó Roniék és Fodor Ákosék előreléptek, Lászlófy Levente és Nyári Dániel viszont két helyet veszített. A Szabó-Petrányi kettős két helyet javítva (9., 20. és 26. futamokkal) a 85., s ezzel úgy fest, még beférnek az ezüst csoportba. A Lászlófy-hajó a 63. hellyel (szerdán 14., 20. és 18.)ugyancsak ezüstcsoportos lesz. A Fodor-Seres egységnek pedig az emerald néz ki a jelenlegi 149. helyükkel (szerdán 19., 40. és 42.), ami hárommal jobb, mint kedd este.

Korábbi cikkeink a 29er világbajnokságról:

KITŰNŐ MAGYAR KEZDÉS A 29ER VILÁGBAJNOKSÁGON

MAGYAR FUTAMGYŐZELEM A 29ER VILÁGBAJNOKSÁGON

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg : Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség, Robert Hajduk / ShutterSail.com