IV. Finn Masters Európa Kupa Tihanyban

8 nemzet 45 hajója az eső és gyakori széltelenség ellenére is kiváló hangulatú versenyt futott.

Nem volt könnyű verseny sem a versenyzők, sem a rendezők számára az idén negyedszer megrendezett Finn Masters Európa Kupa. A közép-kelet-európai monszun a THE versenyének csaknem felét elmosta: Tihanyban a kilenc futamra kiírt nemzetközi regattán 5 futam után hirdettek eredményt.

Minden nap esővel indult, ez volt az alap, aztán hol volt hozzá szél, ami vagy kitartott, vagy nem, hol eleve nem is fújt, és olyan is volt, amikor később az eső ellenére befrissült. Amikor volt szél – és futam is – jellemzően esőben versenyeztek a Finnek, az öt lefutott versenyen 3,5 és 13 csomó között változott a szélerő.Volt több lyukra futás is, amikor a kedvezőnek ítélt szélre ugrott a rendezőség és a mezőny, mire azonban kész lett a pálya, csak a kisebb-nagyobb döghullámok maradtak. Voltak éppen hogy csak befejezett futamok is, amikor pumpás szélben indult a verseny, aztán időn túli versenyző is akadt. Volt, amikor este fél nyolc előtt ért be a kikötőbe a mezőny – igaz, ekkor a bátor rendezői döntés nyomán már két remek futamon volt túl a mezőny azt követően, hogy órákat várakoztak a szél nélküli pályán, majd vissza is tértek a kikötőbe.

A lefutott öt futam közül három pumpás szélben indult, de csak egy fejeződött be ilyen körülmények között – ez is sokat elmond a szélviszonyokról. A vízen dolgozó francia, belga és horvát versenybíráknak bőven volt dolguk, a versenyzők egy része kevéssé akceptálta az “O” lobogó lehúzását, és leszegett fejjel pumpált tovább, aminek a legtöbb esetben fütty és kétfordulós büntetés lett a vége. Némelyik ilyen döntést a zöld asztalnál is megtámadta egyik-másik érintett versenyző, de sikertelenül.

A tavalyi regattához hasonlóan idén is az orosz vitorlázók uralták a nyolc országból érkezett, 45 fős mezőnyt, elhozták az első három helyet és a hatodikon is orosz hajó végzett, közéjük ékelődött negyedikként Huszár Géza – aki az egyetlen magyar futamgyőzelmet jegyezte – és a szöuli olimpikon Székely Tonyó, a hetedik helyet pedig a moszkvai résztvevő Ruják István érte el. Az abszolút verseny győztese, az orosz Felix Gyenikajev a Grand Master (50 felettiek) kategóriát is megnyerte, míg eggyel feljebb (Grand Grand Masters – 60 felettiek) a cseh Jiri Outrata győzött. A legendákat (Legends – 70 felettiek) pedig az osztrák színekben vitorlázó Gál Csaba képviselte.