Itt az egységes erőnléti teszt utánpótlás versenyzők számára

Három fiatal utánpótlás edző - Goszleth Marcell, Perjés Bálint és Takácsy Levente - kidolgozott egy olyan utánpótlás erőnléti felmérési rendszert, amellyel egységes keretek között nyílik lehetőség a fiatal vitorlázók fizikai képességeinek mérésére.

A felmérési rendszert kidolgozó utánpótlás edzők munkájuk során időről-időre tapasztalnak hiányosságokat ezen a téren a fiatal sportolóik körében. Meggyőződésük, hogy egy ilyen anyag segít ráirányítani mind az edzői szakma-, mind pedig a fiatal sportolók figyelmét a rendszeres és alapos fizikai felkészülés egyre meghatározóbb szerepére a sportágban. A sikeres élsportolókat látva az sem kérdés, hogy a motoros képességek magas szintű fejlettsége sok edzésmunkát kíván és ezek fejlesztése elengedhetetlen része a felkészülésüknek.

Másrészt – és ami talán még fontosabb – a megfelelő izmok kellő erejének hiánya, az izületi mobilitás korlátozottsága a vitorlázásban a gyerekeket érő terhelés hatására sérülésekhez, deformitásokhoz vezethet. Ezek pedig a fiatalok későbbi életminőségét is negatívan befolyásolhatják. Ezért a mozgatórendszer tervszerű fejlesztésének jelentős preventív szerepe is van.

A feladatsor kialakítása során a saját tapasztalataikon túl felhasználták Bacskai Kata (az OSEI gyógytornásza) és Dr. Rácz Levente (a TF Biomechanikai Tanszékének megbízott vezetője) javaslatait is. A rendszer kidolgozói tesztelték a rendszert a saját sportolóikon, majd finomhangolták a tapasztalatok alapján.

Az erőnléti teszt fő célja, hogy egységes rendszerbe foglalva vizsgálja a Magyarországon vitorlázó utánpótlás korú (10-18 éves) fiatal sportolók fizikai képességeit. A tesztsor feladataival azok a legfontosabb testi képességek mérhetők, amelyek minősége lényeges egy egészséges versenyvitorlázó gyermek számára. A tesztet a klubok versenyzőitől a válogatott kerettagokig bárki elvégezheti, amely egyúttal jó alkalom erejük összemérésére is. A teszt további célja, hogy a vitorlázásban dolgozó edzők, szakemberek segítséget kapjanak versenyzőik eredményes felkészítéséhez.

A teszt alkalmazásakor a legfontosabb szempont a biztonság. Fontos figyelembe venni, hogy minden sportoló más felkészültségi szinttel bír. A tesztet csak sportorvosi engedéllyel rendelkező, pihent állapotban lévő, teljesen egészséges sportolókkal szabad elvégeztetni.

A Magyar Vitorlás Szövetség a tesztek eredményeit pedig egy, – a GDPR előírásainak megfelelő – elektronikus adatbázisba gyűjtve olyan értékes információkhoz juthat, amelyek felhasználásával lehetővé válik tendenciák, összefüggések vizsgálata az utánpótlás sportolók körében.

A teszt részleteit a csatolt pdf-ben lehet nézni.


Csatolt fájlok:

Támogatóink: