ISAF Ifi VB 2015

Malajziában versenyeznek január 3-ig a világ legjobb ifjúsági versenyzői a Nemzetközi Vitorlás Szövetség ifjúsági világbajnokságán

A malajziai Langkawi ad otthont december 28. és január 3. között az ISAF által rendezett ifjúsági világbajnokságnak, amelyen kilenc hajóosztályban versenyeznek a világ legjobb ifjúsági versenyzői. Magyarországot Érdi Mári képviseli. Szokása szerint nem is akárhogy! 

Az első napi két futam után - természetesen az olimpiai női Laser Radial osztályban - 3. és 5. helyeivel az összetett listán 2. helyen áll a versenyben, amelyre osztályában 57-en neveztek.

Részletes eredmények: http://www.isafyouthworlds.com/results/2015_langkawi_malaysia.php

Az ISAF Youth Worlds-ön kilenc hajóosztályban versenyeznek: 420 fiú és lány, 29er fiú és lány, Laser Radial fiú és lány, RS:X fiú és lány, illetve SL16 katamaránokkal. Minden egyes hajóosztályban nemzetenként egy-egy egység nevezhetett, akárcsak az olimpiai regattákon. Összesen 76 nemzet 426 vitorlázója versenyez. Női Laser Radial osztályban 55 résztvevő van.  

Videó az ISAF tv-n az első napról  A 18. másodpercnél Érdi Mári fordulója látható kreuzban::

Ma is két futam volt Malajziában az ISAF ifi VB-n

Érdi Mári futamgyőzelemmel összetettben 2.

Ma reggel is erős szél, a tegnapinál is erősebb, 20 csomó feletti fújt Langkawiban az ISAF ifjúsági világbajnokság második napján. Ismét két futamot vitorláztak a résztvevők, és a másodikra már gyengült a szél valamelyest.

Érdi Mári a harmadik futamon 6. helyen ért célba, és ezzel 5. helyre került az összetett versenyben. Ebben az is kedvezőtlenül közrejátszott, hogy már három futam után kiesőt számolnak (!), így két olyan versenyző is élé sorolt, akik az első három futamban jóval egyenetlenebb teljesítményt nyújtottak.

Ám a gyengülő és forgolódó szélben Mári egy futamgyőzelemmel folytatta a versenyt, és máris feljött az összetett második helyre a lengyel Magdalena Kwasna mögé. 

Részletes eredmények: http://www.isafyouthworlds.com/results/2015_langkawi_malaysia.php

Az ISAF TV 420-asokra fókuszáló videója második versenynapról :

Élen a világbajnokságon 6 futam után

Érdi Mári két futamgyőzelemmel és egy második hellyel ma az élre ugrott az ISAF Youth Worlds-ön.

Ahogy a verseny honlapján megjelent cikkben jellemzik a "mindig nyugodt" Érdi Mári a tegnapi második futamot megnyerte Langkawiban az ISAF ifjúsági világbajnokságon. Ezzel már a második helyre jött fel összetettben. Aztán ma a 16 csomósra enyhült szélben ismélt futamgyőzelemmel kezdett. Az ezt követő hatodik futamban pedig második helyen futott be a célba.

Ezzel - az élmezőnyben eddig magasan legegyenletesebb teljesítményt hozva - az összetett lista élére ugrott. Pontazonossággal áll a lengyel Magdalena Kwasnával, aki az első két napon magabiztosan vezette a női Laser Radial mezőnyt.

Az ISAF ifjúsági világbajnokságon kilenc hajóosztályban vitorláznak a fiatalok: 420 fiú és lány, 29er fiú és lány, Laser Radial fiú és lány, RS:X fiú és lány, illetve SL16 katamaránokkal. Minden egyes hajóosztályban nemzetenként egy-egy egység nevezhetett, akárcsak az olimpiai regattákon. Összesen 76 nemzet 426 vitorlázója versenyez. Női Laser Radial osztályban 55 résztvevő van.

Érdi Mári futameredményei: 3., 5., 6., 1., 1., 2.

Részletes eredmények: http://www.isafyouthworlds.com/results/2015_langkawi_malaysia.php

VIDE: ISAF Youth Words - 3. nap:

Mári első világbajnoki futamgyőzelme 2016-ban

Érdi Mári egyedül áll az összetett lista élén egyetlen futammal a verseny befejezése előtt!

Malajziában a Nemzetközi Vitorlás Szövetség ifjúsági világbajnokságán január elsején csak SL16-os katamaránok versenyeztek, a többi résztvevő kipihenhette ha esetleg szilveszter éjjelén megünnepelte az új évet. 

Január 2-án aztán visszatért minden hajó a vízre és folytatódott a világbajnokság.

A futameredményekből úgy tűnik, hogy a női Laser Radial osztályban az élen álló hármas mulathatott a legjobban szilveszterkor, mert a 7. futamon nem igazán találták meg szokott irányaikat. Kieső futamokat vitorlázva Érdi Mári 23., Magdalena Kwasna 11., a német Hannah Anderssohn pedig 8. helyen értek célba. 

Mivel azonban a 8. futamot Mári nyerte Anderssohn előtt, Kwasna pedig 10. lett, így újra ő vezeti az összetett listát hétpontos előnnyel.

Mindez 15-20 csomós keleti szélben, aránylag síma vízen, ragyogó napsütésben és harmincfokos melegben történt, így nem kell aggódnunk, hogy a legjobb magyar női vitorlázó számára jól kezdődik-e 2016. Boldog új évet Mári!

Részletes eredmények: http://www.isafyouthworlds.com/results/index.php

A világbajnokság egy utolsó futammal holnap fejeződik be. Ha ezen a futamon az első hét hely valamelyikén végez már biztosan világbajnok. Ha nem Hannah Aderssohn nyeri az utolsó futamot (ő még egyszer sem győzött), akkor az elsősége megtartásához még hátrébb is végezhet a német és a lengyel lány helyezéseinek függvényében.

ISAF Videó az 5. napról:

Érdi Mári megnyerte az ISAF ifjúsági világbajnokságot

Az utolsó futamon 4. helyen ért célba, mindkét nagy ellenfelét megelőzve

A szél az eddigiek felére, tízcsomósra csökkent, így a forgolódó szélben nagyon észnél kellett lenniük a győzelemre törekvőknek, köztük a nyolc futam után a mezőnyt hatpontos előnnyel vezető Érdi Márinak. De ő ezúttal is jól birkózott meg a feladattal, és kétséget sem hagyott afelől kit illet a világbajnoki cím.

"Nagyon boldog vagyok, de igazán izgalmas volt a mai nap. Aggódtam, mert tegnap volt egy rossz futamom, de jól sikerült a rajtom és foghattam a mezőnyt.

Harmadik voltam a kreuzbójánál, majd tudtam tartani a helyemet. Azt hiszem negyedikként futottam be, nem emlékszem pontosan. De azt tudtam, hogy jó helyen értem célba. "

Ezen az utolsó futamon végig fő ellenfelei előtt vitorlázott. A német Hannah Anderssohn megőrizte magának az ezüstérmet hatodik helyével, míg a sorozat első felén parádézó lengyel Magdalena Kwasna kilencedik helyen célba érve nem csúszott tovább  lefelé a listán és a bronzérmet érdemelte ki.

Érdi Mári végül magabiztos előnnyel lett az ISAF Youth Worlds aranyérmese, 55 nemzet legjobb U19-es női Laser Radial versenyzőit legyőzve.

Az egyik évről a másikra nyúló világbajnokságok hagyományosan sikeresek a magyar vitorlázóknak. 1995 január első napjaiban Majthényi Szabolcs és Domokos András nyerték első világbajnoki aranyukat Repülő Hollandi osztályban az ausztráliai Adalaide-ben. 

Pontosan két éve 2014 január 3-án pedig Vadnai Benjamin győzött Ománban Laser Radial osztályban az ifjúsági világbajnokságon.

Érdi Mári előzetes nyilatkozatai alapján az első ötbe várta magát, de mindannyian tudtuk, hogy ő a legnagyobb esélyes, a legjobb vitorlázó a mezőnyben. Az esélyesség lehet nyomasztó is, de Mári nem először, most is a legjobb formáját tudta hozni a futamokon.

Részletes eredmények: http://www.isafyouthworlds.com/results/2015_langkawi_malaysia.php
 

Támogatóink: