ISAF Ifi VB 2014

A portugál Tavirában az Atlanti-óceánon vasárnapig tart az ISAF Youth Worlds, vagyis az ifjusági világbajnokság. Nyolc hajóosztályból ötben indultak magyar versenyzők, akik az eddig lebonyolított 6-9 futamban mindannyian jól helytálltak, sőt, akadt egy-egy kiugró futameredményük is.

Laser Radial fiúk

Vadnai Jonatán a magyar csapat legjobbja, hiszen 57 hajót felvonultató mezőnyben hat futam után a 9. helyen áll. Futameredményei: 6., 26., 22., 8., 19., 8.  Vagyis javuló a teljesítménye, a harmadik napra a kezdeti összetett 14-ről jött fel 9-iknek.  A Laseresek egy csoportban versenyeznek.

SL 16 katamarán

Az ifjúsági katamarán osztályban az egyébként Nacra 17-tel készülő vegyespárosunk, Virág Flóra és Gecse Balázs a tizenhat hajós mezőnyben a 9.helyen állnak. Náluk 9 futam volt már. Eredményeik: 10., 11., 2., 11., 6., 4., 10., 5.
Tehát ők is egyre jobban mennek a hajótípusban náluk sokkal jártasabbak között. Második helyük és négy haton belüli helyezésük nagyon bíztató.

420 fiúk

Gyapjas Zsombor és Ziegler Kristóf 32 hajós mezőnyben küzd, és hat futam után a 18. helyen állnak. Ők is javuló formát mutatnak. Eredményeik: 24., 23., 7., 18., 21., 3. 
Az utolsó futamban elért 3. helyük önmagáért beszél.

420 lányok

A huszonhét hajós mezőnyben a 20. helyen áll Varga Zsófia és Takácsy Lilla. Futameredményeik: 21., 25., 22., 17., 12., 19.

RS:X fiúk

A 32 szörfös közül 20. Sánta Bence. Futamai: 24., 17., 16., 19., 21., 20.

A többi hajóosztályban - 29er, Laser Radiallányok, és RS:X lányok - nem indult magyar versenyző.

A Nemzetek Kupája versenyben Magyarország 56 nemzet között a 26. helyen áll.

A verseny honlapja és eredmények: http://www.isafyouthworlds.com/results/2014_tavira_portugal.php

A portugál Tavirában az ISAF ifjúsági világbajnokság utolsó előtti napján halasztással kezdődött a nap, de aztán egyenletes 10-12 csomós délnyugati szél épült fel. Ezt a remek szelet kitűnően használták a magyar versenyzők, és a Laser Radial fiúk, illetve az SL 16 katamarán osztályokban jelentősen előrébb léptek.

Vadnai Jonatán parádésan vitorlázott. A hetedik futamban a 3. helyen ért célba, a nyolcadikon pedig legyőzte az 57 hajós mezőnyt! Futamgyőzelmével az összetett 6. helyre lépett elő.

Hozzá hasonlóan nagyszerűen vitorlázott az SL 16 katamarán osztályban Virág Flóra és Gecse Balázs. Egyre jobban érzik ezt a katamaránt is (Nacra 17-tel, és F18-cal versenyeznek elsősorban). A pénteki futamokon az 5., a 7., majd a 2. helyen értek célba, és ezzel négy helyet javítva összetett helyezésükön most már ötödikek a versenyben! 

420-asban a hetedik futamon Gyapjas Zsombor és Ziegler Kristóf is nagyot villantott: 2. helyen értek célba! Sajnos utána egy kiesőt futottak (26.), de így is javítottak három helyett az összetett listán. Jelenleg 15-ek a harminckét hajós mezőnyben.

Varga Zsófia és Takácsy Lilla a lány 420-as mezőnyben maradtak a 20. helyen (19., 16.), míg szörfben Sánta Bence a 24. helyre csúszott.

A verseny holnap ér véget.

Ma egyetlen záró futammal (szörfben hárommal) véget ért az ISAF ifjúsági világbajnokság a portugál Tavira vízein az  Atlanti-óceánon. 

Vadnai Jonatán egy 20. hellyel is előre léphetett volna az összetett 5-re, ám a rendezők által adott charterhajóból már a rajteljárás ideje alatt kiszakadt a gurtni. Joni megpróbált enélkül lépést tartani a mezőnnyel, de erre a 12-15 csomós szélben nem volt esélye. Így az összetett versenyben a 7. helyen végzett, ami még mindig kiváló eredmény, hiszen a Laser Radial osztályban 57-en versenyeztek.

Jonival sikerült beszélni telefonon: "Úgy jöttem ki, hogy ha az első tízbe kerülök, az jó, ha az első ötbe, az nagyon jó. Vagyis ez a 7. teljesen jó. De, meglehetett volna az 5. hely, csak éppen eltört a gurtniveret. Kínai cucc... Jó lett volna egy kis meglepetés, de az nem jött össze. Sebaj, majd a világbajnokságon Lengyelországban odacsapok..."

Kitűnően vitorlázott a világbajnokságon Virág Flóra és Gecse Balázs. Az SL 16 osztályban az utolsó futamon a 7. helyen értek célba, és így a 13 futamos versenyen a 6. helyen végeztek egy olyan hajóosztályban, ami nekik idegen. SL16-ban tizenhat hajó versenyzett

420-as osztályban Gyapjas Zsombor és Ziegler Kristóf az utolsó futamon 19. helyen értek célba. Az összetett listán a 16. helyen végeztek a 32 hajós mezőnyben.

Varga Zsófia és Takácsy Lilla összetettben 20. lett. Ma egyébként a 22. helyen futottak be.

Sánta Balázs az RS:X fiú szörfösök között az utolsó napon hozott 14., 15., 16. helyekkel az összetettben a 21. pozícióban végzett.

A Nemzetek Kupája versengésben Magyarország 68 nemzet eredményeinek összesítésében a 17. helyen végzett.

ISAF ifjúsági VB – Vadnai Jonatán 7. lett Laser Radial osztályban a világbajnokság legnépesebb és legerősebb mezőnyében. Ez húsz év óta a legjobb magyar ISAF VB eredmény.

Idén Portugália déli részén, a festői szépségű mediterrán Óceánparton rendezték az ISAF Youth Világbajnokságot. A versenyt megelőzően lehetett számítani, hogy ez egy nagyon komoly megmérettetés lesz. Az ISAF weboldalán már hetekkel a rendezvény előtt értesültünk, hogy a világ minden komoly vitorlásnemzete gőzerővel készül a versenyre.

A verseny speciális, mert minden nemzet csak egy versenyzőt küldhet, és mindent, ami a versenyzéshez szükséges, beleértve a hajókat, a felszerelést, a szállást, és a kaját a helyszínen biztosítják.

Speciális a verseny rendezése is, mert minden hajóosztálynak csak egyetlen ejtője van. Így csak a nagyon fegyelmezett versenyzők maradhatnak talpon.

További érdekesség, hogy minden edző egyetlen nézőhajótól követi a versenyt, elősegítve a kapcsolatteremtést, mert így nagyon sok érdekességet lehet tanulni, más nemzetek módszereiről. Vicces azonban, amikor 50 edző egy időben kiabálva igyekszik megosztani a versenyzőjével a tapasztalatát.

A helyszín érdekessége, hogy sivatagi forróság van. Jellemző szél a közepesen erős, de egyenletes sea breeze, azaz a nyílt tengerről fújó. A versenyzők dolgát nehezíti az igen erős áramlás. A verseny alatt időnként 20-25 méter/perccel folyt a víz.

Magyarországot Laser hajóosztályban Vadnai Jonatán képviselte, akit én kísértem és igyekeztem hasznos segítője lenni a verseny alatt.

A verseny előtt három nappal érkeztünk, hogy ráhangolódjunk a helyszínre, a melegre. Igyekeztünk hasznosan tölteni ezt a három napot. Áramlás és Időjárás infókat keresgéltünk, és találtunk is.

Jonatán a verseny alatt folyamatosan javuló tendenciát mutatott, ami az igazán nagy versenyzők jellemzője. A különösen erős mezőnyre hamar ráhangolódott és önbizalommal, állt oda minden rajthoz.

A mezőny nagy része igyekezett ugyanazt a stratégiát követni, így a legnehezebb feladat annak végrehajtása volt. Mivel nem lehetett hibázni, mert csak egy ejtő volt, ezért nagyon kellett vigyázni a korai rajtokkal és a nagyon-nagyon szigorú zsűrivel, aki a tiltott meghajtást ellenőrizte, és nem restelltek használni a sárga zászlót. Több esélyes versenyző is annak lett az áldozata, hogy kétszer, de volt akit háromszor is megfütyültek.

Jonatán a verseny első felében egy kicsit biztonságit vitorlázott, hogy felmérje az erőviszonyokat, később azonban beindította a rakétákat. Így versenynapról versenynapra lépegetett előrébb. Az első nap után a 14. helyen állt. Majd rendre 13. 11. A csodás 4. napnak köszönhetően, amikor egy 3. és egy 1. helyet is bezsebelt, a 6. helyen várta a döntő futamot. Esélyes volt a legjobb négybe jutásra.

A döntő napon közvetlenül a rajt után a gurtnija elszakadt, és sajnos ki kellett állnia a futamból. Ez azért nagyon kellemetlen, mert a gurtnit tartó csavarokat nem lehetett kicsavarni és ellenőrizni, egyszerűen nem engedte a szabály a rendezők által biztosított hajó szerelgetését. Az is szabály, hogy nem adhat a zsűri átlagpontot technikai hiba miatt. A kettő ellentmond egymásnak. Mindenki sajnálkozott, de végül nem lehetett mit tenni. Így ez a futam lett az ejtője. Ezzel a hetedik helyen végzett az 57 nemzet közül. Ha az átlagpont összejön akkor az 5. helyen végzett volna. A helyezéssel elégedettek vagyunk, a pinduri szomorúságunk is el fog múlni, mivel a portugál rendezés hatalmas záróünnepséggel és partival várja a versenyzőket.

Tavira csodálatos hely. Sok látnivalóval és finom ételekkel, sütivel és tejeskávéval. A város atmoszférája bámulatos, a helyiek barátságosak. A szél kiváló. Mindenkinek ajánljuk.

Brencsán Dávid

Támogatóink: