Irány Tokió - 100 millió forinttal segíti az MVSz az Olimpiai felkészülést

Kevesebb, mint 1000 nap van hátra a tokiói olimpiáig, amire a magyar vitorlázók is szinte azóta készülnek, amióta véget ért az előző. A Rióra megszerzett három kvóta és a versenyek során aratott két futamgyőzelem – Berecz Zsombor és Érdi Mári egyaránt nyertek futamokat – nagy lendületet adott a 2020-as reményeknek és nem utolsó sorban, sportágunk eredményességére és a versenyzőinkben lévő potenciálra irányította a figyelmet.

A Magyar Vitorlás Szövetség évek óta komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél több támogatással tudja segíteni a szerződéses sportolók eredményes olimpiai részvételét és az államháztartás felé közvetítse a vitorlás sportban rejlő lehetőségeket, hogy az állami támogatást szétosztó szervek is értsék és átlássák, mekkora forrás és mihez szükségeltetik élversenyzőink felkészülésére. Jelenleg hat élversenyzőt támogat az MVSz, akik sok időt töltetnek külföldön, edzés és versenyzés keretében. Utazásukhoz és felkészülésükhöz folyamatosan szükség van olyan eszközökre melyek lehetőséget teremtenek számukra, hogy a legjobb körülmények között fejlődhessenek.

„Továbbra is az a legfontosabb, hogy versenyzőink megfelelő körülmények között felkészülve, egyre jobb eredményeket érjenek el. Idén többet tudunk költeni az olimpikonjaink felkészülésére, mint a teljes riói ciklusban, összesen közel 150 millió forintot. Ez azért is lényeges, mert az államháztartás alrendszereitől kapott támogatás nagyságrendileg csak akkor változik, ha a nemzetközi versenyeken, jó eredményeket érünk el. A szakmai támogatás kiszámításánál az EB és VB 1–3. helyezést, illetve az olimpiai 1–6. helyezést veszi figyelembe a jelenlegi finanszírozási rendszer. Jövő augusztusban rendezik az első olimpiai kvalifikációs VB-t Aarhusban, Dániában, ahol már akár kvótát/kvótákat is tudunk szerezni” – mondja Holczhauser András, az MVSz főtitkára.

A sportágban rejlő olimpiai potenciál megismerésének és a riói sikereknek köszönhetően, idén a Magyar Vitorlás Szövetség 100 millió forint támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportállamtitkársági keretéből.

A támogatás összegét versenyzőink számára biztosított eszközök beszerzésére használták fel. A szövetség hajókat, motorosokat, vitorlákat, utánfutókat, kisbuszokat szerzett be, hogy a sportolók megteremtsék saját utazási feltételeiket, és ne kelljen klubjaik eszközeit igénybe venni a felkészüléshez, melyet azok az utánpótlás-nevelés és -versenyzés, valamint a versenyrendezés során is használnak. Beszerzésre kerül két konténer is, mely a teljes csapat felkészülését szolgálja majd. Többször is ki kell utazni Tokióba, így ezek egyrészt a szállítást, másrészt a helyszíni műhelyháttér felállítását teszik majd gördülékennyé.

A nemzetközi szinten is legeredményesebb sportolónk, Berecz Zsombor, idén összesen 45 millió forint MVSz támogatásban részesül. Nettó 27 millió forintot tesznek ki a felkészülését segítő eszközbeszerzések – egy Bravo 6.0 motoros, kisbusz, finn dingi és egyéb kisebb értékű eszközök.  Zsombi idei felkészülését közel 15 millió forinttal támogatta a szövetség és havi 160 ezer forint Gerevich ösztöndíjat szavazott meg számára az elnökség.

Érdi Mári nettó 22 millió forintért kapott eszközöket, emellett 8 millió forintot felkészülési támogatással és havi 100 ezer forint Gerevich ösztöndíjjal segíti a szövetség munkáját.

Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin felkészülését 32 millió forintnyi eszközbeszerzés – 4db Laser standard teljes felszereléssel, egy Bravo 6.0 motoros, kisbusz és kondicionáló eszközök - segítik. Éves programjuk támogatására 16 millió forint áll rendelkezésükre és a Gerevich ösztöndíjból 160 ezer forintot kapnak.

A Gyapjas testvérek a Gerevich ösztöndíjból havi 80 ezer forintot, az eszköztámogatásból 10 millió forint értékben 2db 470-es hajót kapnak és felkészülésüket 6 millió forinttal segíti az MVSZ.