Indul az 50. Kékszalag Erste Nagydíj sajtóakkreditációja

A korábbinál magasabb szinten szolgálja ki az 50. Kékszalag Erste Nagydíjról tudósító médiumokat a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz). A regisztrált újságírókat rajtnéző médiahajó és szélessávú internet kapcsolattal ellátott sajtószoba, valamint online News Room várja a verseny időtartama  alatt.

Kedden - július 10-től - megnyílt az az online akkreditációs felület, ahol a rendezvényről tudósítani szándékozó médiumok jelezni tudják részvételüket és a munkavégzéssel kapcsolatos igényeiket. A korábbi évekhez képest újdonságot jelent, hogy az akkreditált újságírók számára elérhetővé válik a rajtnéző médiahajó, illetve a beérkezett igények függvényében egy külön motoros is a verseny időtartamára. Teljesen új fejlesztés a regisztrációval rendelkezők számára biztosított online News Room, ahonnan a tudósítók szabadon – forrásmegjelöléssel – tölthetik le az MVSz fotósai és videósai által készített legfrissebb képeket, videókat és szövegeket a versenyről. A News Room szabadszavas keresése azt is biztosítja, hogy a korábbi versenyekről készített képekből válogassanak a média munkatársai. 

Holczhauser András, a szövetség főtitkára hangsúlyozta: a média munkatársai fontos szereplői jubileumi 50. Kékszalag méltó megünneplésének, hiszen általuk juthat el mindenkihez a Balaton legnagyobb rendezvényének híre. Az MVSz várakozása szerint az időjárás függvényében közel 3 ezer profi és amatőr sportoló vesz majd részt Európa legnagyobb tókerülő versenyén, amelyet csak a helyszínen számára százezren kísérhetnek figyelemmel a parton kihelyezett óriáskivetítőkön Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonkenesén.
Újdonság a korábbi évekhez képest, hogy minden vízen dolgozó fotósnak és videósnak névre szólóan és személyesen is regisztrálnia kell magát, nem csak az őket szállító motorosoknak. A vízen dolgozó akkreditált újságírók más sportrendezvényekhez hasonlóan csak sorszámmal ellátott megkülönböztető mellényben végezhetik a munkájukat, kizárólag ők jogosultak a versenyen résztvevő hajók 50 méteres körzetén belülről, továbbá a verseny rajtjáról és befutójáról a média számára biztosított, azonosítóval ellátott motoros hajók fedélzetéről felvételeket készíteni.

Új szabály, hogy a csapatkísérő hajókról végzett médiatevékenység szintén akkreditációhoz és feltételekhez kötött, továbbá a légi felvételeket készítő eszközök használatát (drónok, helikopter, egyéb légi felvétel készítésére alkalmas eszközök) is előre be kell jelenteni. Az MVSz felhívja a figyelmet arra, hogy a verseny szervezőjeként fenntartja magának a jogot arra, hogy a légi felvételeket készítő eszközök használatát a verseny és versenyzők biztonsága érdekében korlátozza, a verseny bizonyos pontjain (például a rajt és célvonal, bójavételi pontok) kifejezetten megtiltsa. A főtitkár rámutatott: az MVSz eltökélt abban, hogy Kékszalag vonatkozásában az engedély nélküli média- és kereskedelmi tevékenységgel szemben fellépjen. Erre lehetőséget biztosít számára, hogy mostantól a Kékszalag védjegyoltalma a kiterjed a távközlésre, és azon belül az internetes közvetítésre is. A szankciók köre pedig széles: a szövetség követelheti a védjegybitorlás vagy az azzal közvetlenül fenyegető cselekmények abbahagyását és a bitorló eltiltását a további jogsértéstől; vagy akár követelheti a védjegybitorlással elért gazdagodás visszatérítését is.

Támogatóink: