Indul a Világkupa - egyelőre két magyar hajóval

Miamiban az idei Világkupa második fordulójával kezdődik a 2019-es nemzetközi versenyszezon az olimpiai osztályok számára. A versenyen a tokiói kvótát már megszerző Érdi Mári és a még kvótaszerzés előtt álló Gyapjas testvérek vesznek  részt.

Kedden rajtolnak a 2019-es Világkupa sorozat második fordulójának első futamai a floridai Miamiban. Az olimpiai hajóosztályok számára kiírt regattán a magyar élmenők közül Érdi Mári a női Laser Radial, valamint Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a férfi 470-es mezőnyben szállnak vízre.

Mindkét osztályban nagyon erős mezőnyök állnak rajthoz, a tavaly szeptember közepén a japán Enoshimában rendezett forduló óta nem találkoztak az ellenfelek, mindenki kíváncsi, hol tart a felkészülésben.

“Olimpiai mezőny jött össz Miamiban, mindenki itt van” - mondta a verseny előtt Érdi Mári a hunsail.hunak. Mári a világkupa forduló felvezetéseként részt vett az észak-amerikai bajnokságon az ugyancsak floridai Fort Lauderdale-ben, ahol a 86 fős mezőnyben a 6. helyen végzett. “Nehéz verseny volt az észak-amerikai bajnokság, de leginkább azért, mert betegen versenyeztem.” Az azonban kiderült, hogy Mári sebességével nincsenek problémák, gyors volt a versenyen. “Miamiban arra kell koncentrálni, hogy minél jobb átlagot tudjak menni és minél több jó döntést hozzak” - fogalmazta meg a versenyző az elsődleges célokat. Mári a tavalyi miami versenyen összesítésben a 4. helyen végzett úgy, hogy megnyerte az éremfutamot.

A Laser Radial osztályban 70 egység nevezett, a legutóbbi világranglista első húsz helyezettje közül négy versenyző hiányzik: a holland van der Vaart és Jonker, a francia de Kerangat és a német Weger. Így a világranglistán jelenleg 4. helyen tartózkodó Érdi Mári ellenfele lesz a riói olimpiai bajnok, tavalyelőtti világbajnok, tavalyi ezüstérmes és világranglista vezető holland Marit Bouwmeester és az Aarhusban világbajnok belga Emma Plasschaert, a világranglista második helyezettje egyaránt.

A férfi 470-es mezőnyben 37 egység indul Miamiban, a világranglista első húsz helyezettje közül csak a vezető ausztrál Belcher-Ryan, a hatodik új-zélandi Snow-Hansen-Willcox és az utóbbi két év junior világbajnoka, a francia Machetti-Dantes kettősök hiányoznak a rajtlistáról.

“Ez a verseny nem az év fő versenye, elsősorban arra szolgál, hogy felmérjük, hol állunk a többiekhez képest, akikkel legutóbb Aarhusban a világbajnokságon találkoztunk és miben kell fejlődni a japán kvalifikációs vébéig, ami a fő verseny lesz idén” - mondta a hunsail.hu-nak Gyapjas Balázs. A versenyre főképp gyenge és középszelet jeleznek előre, ami nekik kifejezetten erősségük, “és ha jó versenyt vitorláztunk és úgy érezzük, mindent megtettünk ezért, akkor elégedettek leszünk, persze szeretnénk minél jobb eredményt elérni”.


Számszakilag nehéz jósolni, nem tudni, hogy hogy a többiek mennyit edzettek a télen, meddig jutottak, a miami edzésekből mindenesertre annyi kiderült, hogy Gyapjasék is gyorsak, a sebességgel tehát nagy probléma nem nagyon lehet. Szeretnének az első 20-ban végezni, de jó versenyzéssel akár medál race is elérhető lehet.

A magyar 470-es egység a tavalyi miami fordulón a 22. helyen végeztek - nem a legjobb felszerelésükkel. A 2019-es Világkupa sorozat első állomásán, a japán Enoshimában - ahol az idei kvótaszerző világbajnokságot és az olimpiai vitorlásversenyeket is rendezik - a magyar egység nem állt rajthoz.

A Világkupában a harmadik forduló az olaszországi Genovában lesz április második felében, majd a döntő versenyt a tavalyihoz hasonlóan a 2024-es párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén, Marseille vizein rendezik június elején.

Kvóták a 2020-as Tokiói Olimpiára

Hajóosztály

Finn Dinghy

Férfi 470

Laser Standard

Laser Radial

Nacra 17

RS:X Férfi

Összes induló Tokióban

19

19

35

44

20

25

Århus-ban kiosztott kvóták

8

8

14

18

8

10

Forrás: World Sailing

A miami világkupa rajtlistáit itt lehet nézni.


Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség, World Sailing

Támogatóink: