Íme a 2021-es egyesületi ranglisták!

Idén is két rangsor született: külön értékelték a klubokat a World Sailing hajóosztályokban, illetve a nemzeti hajóosztályokban elért eredményeik alapján.

A World Sailing rangsor első helyén a Tihanyi Hajós Egylet végzett. Az elsőség a tavaly elért második, és a tavalyelőtti ranglista harmadik hely után folyamatos előrelépést jelent, köszönhetően egyebek közt a Finn osztályban és az ifjúsági hajóosztályokban elért sikereiknek. A lista második helyére a Balatonfüredi Yacht Club került, ők 2020-ban és 2019-ben elsők voltak. A harmadik helyre viszont feljött a Spartacus Vitorlás Egylet, számukra ez a tavalyi 4. hely után fontos előrelépés. Földváron sikerült kitölteni a generációs űrt, és újra összeállt egy sikeres 29er csapat.

A nemzeti osztályok eredményei alapján készült friss ranglistát – az előző évekhez hasonlóan – a Túravitorlás Sportklub vezeti, második helyen a Spartacus Vitorlás Egylet áll (az előző évi ranglistán harmadikak voltak), a harmadik helyen a Balatonfüredi Yacht Club végzett (helyet cseréltek a Sparival, a fürediek tavaly másodikok voltak).

Az élmezőnyben ugyanazokkal a klubokkal találkozunk évek óta, a pillanatnyi helyezést sokszor apróságok befolyásolják: egy-egy edzőcsere, az ifjúsági hajóosztályokból „kiöregedő” generációk, de van, hogy egy sikeres egyetemi felvételi okoz jelentős pontveszteséget, hiszen változhatnak egy-egy jó versenyző prioritásai. Az esetleges kisebb hullámvölgyeket csak szisztematikus munkával, csapatépítéssel és legfőképp eredményes utánpótlásneveléssel lehet áthidalni.

Vajon mi lehet a legsikeresebbek titka? A közeljövőben interjúkban szólaltatjuk meg a ranglistavezető klubok vezetőit: a THE-ből Rutai Istvánt, a TVSK-ból pedig Náray Vilmost. Addig is: gratulálunk a legjobbaknak a 2021-es eredményekhez!

WS 2021 Egyesületi ranglista

Nemzeti 2021 Egyesületi ranglista

vl


Csatolt fájlok: