I. Shanti Kupa - Velencei-tavi szóló tókerülő

Remek időben és népes mezőnnyel rajtolt szeptember 3-án vasárnap délelőtt az I. Shanti Kupa, Velencei-tavi szóló tókerülő verseny. Huszonhárman neveztek az első agárdi egykezesre, végül huszonegyen teljesítették a technikás pályát. A győztes Majthényi Zsombor lett, a DeLej nevű kielzugvogellel. Az első tízben nyolc hajó ugyanebbe az osztályba tartozik. A leggyorsabb kajütös hajó egy 15-ös jolle volt, a Stichling Nyéki Andrással a kormánynál.

Ugyanolyan  rémes időt jósoltak még pénteken is, mint amilyen tavaly elmosta és elfújta a tervezett egykezes versenyt. Idén viszont szerencslénk volt. Bár vasárnap reggel Agárdon teljes szélcsend volt még, és olykor szemergett az eső. A kilenc órakor tartott kormányos értekezlet idejére azonban kezdett világosodni és az északi szél is fujdogálni kezdett. A versenyt eredetileg a kielzugvogel flottának találtuk ki, de a nagyhajósok is lelkesen csatlakoztak, végül összesen huszonhárman neveztek.

A szél folyamatosan erősödött, erős 4-esben vágtunk neki, 5-6-os befújásokkal. Pályaelemekkel tarkított túrát keleltt tljesíteni, az alacsony vízállás miatt a nádasok kerülgetését most kihagytuk. A verseny klasszikus cirkálószakasszal kezdődött, az első jeltől azután félszélben, futtatott kreuzban értük el a második jelet a Nagytisztás keleti oldalán, innen vissza az első jelhez, majd vissza a rajtvonalhoz, ami ekkor már kapuként szolgált. A rajt után fél ürával a szél kicsit gyengült, de élénk maradt és tarotta az északias irányt. DInnyésnél volt a harmadik pályajel, onnan vissza a rajtvonalhoz, majd befutó az YKA kikötője előtt.

Az első szóló tókerülőn a papírforma érvényesült, Majthényi Zsombor nagyon magabiztosan, végig vezetve nyert, a második helyen a sokszoros győztes Boszival Visy Gergő ért célba, míg Balogh Csaba lett a harmadik a Calypsoval. Az első tízben mindössze két kajütös hajó került be, nem meglepő módon taroltak a kilzugvogelek, amelyek nagyon jól cirkálnak, és bár már kis szélben is fürgék, jól bírják az erős, harcos meneteket is.

Hlavay Richárd

Abszolút sorrend:

  1. Majthényi Zsombor - DeLej
  2. Visy Gergő - Boszi
  3. Balogh Csaba - Calypso

Kajütös hajók:

  1. Nyéki András - Stichling
  2. Berger Miklós - Mikka
  3. Szolomayer Roland - Csavargó

Csatolt képek: