Hyéres 2015

Hyeres: Berecz a 9. helyen az új rendszerű Világkupa verseny első napja után.

A bizonytalan szélhelyzet miatt parti halasztással indult a nap Hyeres-ben az első új rendszerben lebonyolításra kerülő Világkupa versenyen. Minden olimpiai hajóosztályban a világ 40-40 legjobb versenyzője vagy párosa kapott meghívást. Az egyetlen magyar résztvevő Berecz Zsombora Finn mezőnyben.

Délután 2 órakor elsőként a finnesek rajtoltak a fokozatosan feltámadó és 9 csomósig erősödő szélben. Ez később gyengült, de egy második futamot is sikerült megrendezni. Nagyon nehéz nap volt, a szél trükkjei komoly próbatétel elé állították a világ legjobbjait. 

Óriási keresztbeverések történtek. A kanadai Murdoch két 5. hellyel vezeti az összetett listát. Berecz Zsombi 13., majd 17. helyen futott célba, áés ezzel a 9. helyen áll!

A versenyen négy nap alatt 8 futamot rendeznek majd, amit az ötödik napon az Éremfutamok követnek.

Ma újabb két-két futamot rendeztek Hyeres vizein az első új rendszerű Világkupa versenyen, amelyen az olimpiai osztályokban a meghívott negyven legjobb versenyző vagy csapat vehet részt. A negyedik futam után már kiesőt is számolnak az összetett listán, ami az első napi keresztbeverések, és a második napi valamivel egyenletesebb  teljesítmények után átrendezte az összetett sorrendet. 

A második napon már nem gyenge szél fújt, hanem kiváló 16 csomós. Mind az öt pályán könnyedén lebonyolították a tervezett futamokat.

Az egyetlen magyar résztvevő Berecz Zsombor mai 16. és 9. helyével jobban ment, mint az első napon, most mégis hátrébb lehet megtalálni a listán, mint tegnap. Jelenleg a 14. A második napon a kanadai Andrew Murdock nagy zuhanást élhetett át, miután az összetett első helyről került két futammal a 13-ra. Igaz a cseh Ondrej Teplynek is lehetnek majd rémálmai. Ő két futam után 3. volt, négy után 22.

De hát itt a valóban a legjobbak versenyeznek. Szinte bárki nyerhet futamot, és bárki lehet utolsó. 

A harmadik napon gyenge, változékony, 3-8 csomós szélben küzdött egymással a világ 40-40 legjobb versenyzője az olimpiai és két paralimpiai osztályban (utóbbiakban kevesebb a résztvevő). A Finnesekről szóló híradások arról számoltak be, hogy miközben ezen a napon is mindenkinek hatalmasakat szórtak az eredményei, egyedül az éllovas Giles Scott volt képes egyenletesen jó teljesítményre (8., 4.), amivel őrzi vezető helyét.

Nos, a szakírók nem figyelték meg alaposan az eredményeket, mert akadt még versenyző, aki mindkét futamban az élcsoportban tudott vitorlázni. Berecz Zsombor 6. és 10. helyeivel a nap harmadik legjobban teljesítő finnese volt a negyvenhajós mezőnyben, amivel az összetett 6. helyre jött fel. (Az összetettben 12. horvát Vujasinovic ért el még 3., és 12. helyet ezen a napon.) Berecz pontazonossággal áll az 5. helyezett holland Postmával.

Így Zsombi két futammal az alapfutamok vége előtt Éremfutamot érő helyen van az első új rendszerben lebonyolított Világkupa versenyen. Jelenleg tőle 13 pontnyira a tizedik helyen a görög Mitakisz zárja az Éremfutam várományosok sorát, aki a hatodik futam megnyerésével kapaszkodott fel ebbe a pozícióba. Mindazonáltal Zsombinak még egy jó napra van szüksége ahhoz, hogy az utolsó két futam után is a legjobb tíz között legyen, hiszen a rendkívül erős mezőnyben napról-napra rendkívüli bakugrások láthatók az összetett eredményekben, hiszen itt szinte bárki nyerhet vagy lehet hátul is. Az első nap után vezető Andrew Murdoch jelenleg a 16. a tegnapi dobogós Björn Allansson most 14.

A mai nap legbíztatóbb híre pedig az lehet, hogy az eredmények alapján visszatérni látszik a Riói Olimpiára biztos részvételi joggal készülő Berecz Zsombor jó gyengeszeles sebessége, amit a bő két hónapja használt új hajójával és felszerelésével eddig nem tudott olyan magabiztosan hozni, mint korábban. Miközben az erősszeles sebessége viszont javult...

Berecz Zsombor eddigi futameredményei: 12., (17.), 16., 9., 6., 10.

Az Éremfutam előtti utolsó napon a hetedik futamon Berecz Zsombor nagyszerű versenyzéssel, 3. helyen célbe futva bebiztosította helyét a vasárnapi Érfemfutamra, hiszen ahhoz számtanilag már addigi kiesője, az első napról lévő 17. helye is elég lett volna. De ő az utolsó futamon is teljesített egy remek 13. helyet, így megtartotta a 4. helyét. 

A világ 40 legjobb finnese között versenyezve nyolc futam alapján parádés vitorlázással került az abszolút élmezőnybe az első új rendszerű Világkupa versenyen. A Riói Olimpiára készülve ismét megmutatta, hogy folyamatosan fejlődik, és visszatérő gyengeszeles sebességének köszönhetően is egyre iunkább számolni kell vele az esélyesek között.

A vasárnapi duplán számító Éremfutamot a világbajnok brit Giles Scott kezdi az élről csaknem behozhatatlan pontelőnnyel. Egyedül a ma két futamot nyerő szlovén Zbogar előzheti meg őt, ha Vasilij az első, Giles pedig az utolsón végez. Várhatóan tehát Scott a rajtnál már különversenyt futva megpróbálja majd ellenfelét rossz helyzetbe hozni. 

Ez is javíthatja Zsombi esélyeit, aki 9 ponttal van a 3. helyezett brit Wright mögött, és 8 ponttal az ötödik horvát Vujasinovic előtt. 

Berecz Zsombi futameredményei: 12., (17.), 16., 9., 6., 10., 3., 13.

Hyeres-ben az új rendszerben lebonyolított első Világkupa versenyen Berecz Zsombor a világ 40 legjobb finnese közül a 4. helyen került a vasárnapi dupla pontszámmal számító Éremfutamon, amelyen már csak az összetett lista tíz legjobbja indulhat.

Zsombi - aki az MVM SE vitorlázója - 5. helyen ért célba, és ezzel biztosan őrizte meg összetett 4. helyét. A korábbi cikkekben már kissé elhasználtam a szuperlatívusz jelzőket, de tény és való, hogy a Riói Olimpiára készülő magyar finnes kiemelkedő teljesítményt tett le az asztalra. Most is igazolta azt, hogy fokról fokra egyenletesen fejlődik, és ebben a nagyon erős élmezőnyben is egyre inkább számolni kell vele a jó helyezésekre esélyesek között.

Az Éremfutam nem változtatott lényegesen az eddig kialakult összetett sorrenden. Két brit és egy szlovén előzte csak meg Zsombit. Győzött Giles Scott Vasilij Zbogar és Ed Wright előtt.

A mellékletből letölthető az MVM SE sajtóanyaga Cserta Gábor fotóival: Születésnapi ajándék Berecz Zsombor módra - Világkupa 4. helyezés Hyeres-ben
melyből megtudhatjuk, hogy Zsombi a 29. születésnapján érte el ezt az eredményt!

A Finn osztály eredménylistája: 
http://www.sailing.org/worldcup/results/index.php?rgtaid=18093&evntid=34548&view=fleetevent&includeref=regattaresults39077#results__18093

Támogatóink: