Holnaptól Pünkösdi Regatta!

Május 14-én szombaton kezdődik és három napon át tart a Balaton talán legnépszerűbb nagyhajós versenye a TVSK által rendezett Pünkösdi Regatta. A versenyzők nagyon szeretik ezt a versenyt, mert sokoldalú vitorlázótudást igényel a két hosszabb távú túrafutam közé illesztett pályaverseny a Keszthelyi-Öbölben. De még inkább hozzátesz a népszerűségéhez az a két este, amikor a sok-sok hajó és legénységeik A Keszthelyi Yachtkikötőben. ismertebb nevén a„Libás” kikötőben éjszakázva együtt tölthetik az estéket. Más többnapos versenyeken a célbafutás után a mezőny java hazavitorlázik, de legalább is több kikötőbe szóródik szét. Itt viszont a Balaton legtávolabbi sarkaiból érkezők élvezhetik egymás társaságát.

Az első napi pálya a Helly Hansen Kupa: : Balatonföldvár-Keszthely táv. E egyben a TVSK Kupa és a Balaton Kupa versenysorozatoknak is az első futama .

Május 15-én vasárnap ezt a Keszthely Hanse Kupa követi. A szél erejétől függően Keszthely - Szigliget - Zala torkolat – Keszthely, vagy Keszthely - Szent Mihály Domb - Zala torkolat- Keszthely távon.

Pünkösd hétfőn pedig a hajók a Keszthely – Fonyód –Ábrahámhegy pályán vitorláznak, gyenge szél esetén fonyódi pályajel nélkül.  

Fontos információ, hogy május 13.-án Balatonföldváron, illetve május 14-én és 15-én a keszthelyi régi mólón, valamint a Keszthelyi Yacht kikötőben a verseny résztvevőinek nem kell kikötőhasználati díjat fizetniük.

Bár indulhatnak többtestű hajók is különdíjért, a Pünkösdi Regatta elsősorban az egytestű vitorlások versenye. A TVSK Kupát azon egytestű hajó nyeri, mely a három futamban összesen elért legkevesebb pontot gyűjti. A többtestű hajók értékelése abszolút befutási sorrendjük alapján történik

Emellett az egytesűek 26 hajóosztályban plusz az öt yardstick kategóriában meghirdetett regatta. Vagyis az Igali Csila vezette versenyrendezőségnek szép nagy zsákban kell hurcolni az érmeket és kupákat, a díjkiosztóhoz.

Ami persze hagyományos módon a 2015. évi verseny díjkiosztója lesz május 15-én este a Keszthelyi Yachtkikötőben. Az idei versenyé természetesen jövőre lesz!

A Pünkösdi Regattát a 70-es évek végén a TVSK, a Túravitorlás Sport Klub keltette életre, elsősorban a fonyódiak szorgalmazására, a nyugati medence vitorláséletének fellendítése érdekében. Az első TVSK Kupára 1978 július 29-30-án került sor Alsóörs–Badacsony, majd másnap Badacsony-Révfülöp távon.

Ez a verseny keltette életre azt a gondolatot, hogy vissza kéne állítani a régi, a harmincas-negyvenes években sikeres Földvár –Keszthely versenyt. Nagy összefogással ez 1982-ben valósult meg.

A verseny 1984-től háromnaposra bővült, a Fi János ötletén alapuló Öböl Kupával, amelynek megrendezését a keszthelyi Helikon SC végezte. A verseny időpontja addig is többször egybeesett pünkösddel, így 2002-től már Pünkösdi Regatta néven került kiírásra. Azóta a verseny szigorúan az ünnep időpontjához igazodik. Az időközben munkaszüneti nappá tett pünkösd hétfő megkönnyíti a háromnapos eseményen való részvételt. Rendszerint 250-300 hajó vesz részt az eseményen.

2016-ban a Pünkösdi Regatta fő támogatói: Helly Hansen, Hanse Hungaria, Ilcsi Szépítő Füvek, Csigaház


Csatolt fájlok:

Támogatóink: