Hogyan készül az utánpótlás a veszélyhelyzet alatt?

A nagy utánpótlás nevelő klubok mindegyike alkalmazkodik a koronavírus miatti veszélyhelyzethez és jobb híján elektronikus úton folytatják a felkészülést a majdani versenyszezonra – aminek indulásáról egyelőre nem lehet tudni semmi közelebbit.

Az e-edzések jellemzően heti bontásban változnak és két irányban futnak: fizikai felkészülés és elméleti képzés egyaránt folyik. „A mostani helyzetben Bagyó Áron és Kristóf Julcsi a fizikai felkészítést végzik, én pedig az elméleti anyagokat készítem el” – mondta a hunsail.hu-nak Török Péter, a Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) vezető utánpótlás edzője. A fizikai felkészítést végző edzők minden héten adnak elektronikus úton edzésanyagot, ezek jellemzően speciálisan a vitorlázásra kidolgozott gyakorlatok, videók. „A gyakorlatokat mi magunk állítjuk össze az összesen 35 optimistes és laseres versenyző számára” – mondta Bagyó Áron. Török Péter még hozzáteszi, hogy van egy challenge-ük is, e szerint május végéig a Spari utánpótlás csapat virtuálisan elfut Workumig. Tehát 1500 kilométert kell összegyűjtenie a távoktatásban részt vevő gyerekeknek.

A Tihanyi Hajós Egyletben (THE) eddig inkább a fizikai felkészítésen volt a hangsúly, de természetesen napirenden vannak az elméleti, versenytaktika és –stratégiai, valamint a szabályismereti kérdések is. Beliczay Márton edző: „Összeállítottunk egy edzéstervet a gyerekeknek, ami minden héten változik egy kicsit. Ezek mind eszköz nélkül végezhető gyakorlatok, amiknek azért vannak eszközzel végezhető verziói is.” A Balatonfüredi Yacht Club edzői is tartanak online felkészítést, sőt, ők már hónapokkal ezelőtt elkészítették az anyagaikat, így a veszélyhelyzet kihirdetéskor már volt mihez nyúlniuk. „Fizikai edzésterveket kaptak a gyerekek, amit videós, online ellenőrizve dokumentálnak”. Az anyagaink nagyrészt már megvoltak, de természetesen ki is gyűjtjük az interneten elérhető videókat és cikkeket” – ismerteti a módszert Baráth Gábor edző.

„A Balatoni Yacht Clubnál is elindult az online képzés. Edzőink heti 3 nap fizikai és 2 nap elméleti képzést tartanak az optimistes, a laseres és a 420-as versenyzőinknek" - mondta hunsail.hu-nak Farkas Péter klubvezető. Bakóczy Róbert és Szalontai Bence vezetésével külön fizikai felkészülési gyakorlatokat készítettek elő a versenycsapatnak, míg Csébfalvi András, Veisse Zoltán és Kemény Botond az alapoktól kezdte az edzéseket. "Azért, hogy ne csak a száraz fizikai és elméleti oktatásban legyen része a fiataloknak, a Balatoni Yacht Club versenyzőinek a World Sailing Virtual Regatta játékával versenyeket hirdetünk meg a napokban, így az ifjú titánok otthonról is élvezhetik a versenyvitorlázást.”

Az MVM-nél elsősorban az elméleti felkészülésre helyezik a hangsúlyt, kvízrendszerben dolgoznak, a sorozatokat Sipos Máté optimistes edző állította össze. „Egy linken keresztül férnek hozzá a jellemzően az optimist hajóosztályhoz kapcsolódó kérdéssorokhoz a gyerekek, egy-egy sorozatban 10 kérdés szerepel, erre 5 perc áll rendelkezésre.” Egy következő alkalommal skype-on keresztül közösen értékelik, megbeszélik a megoldásokat és jöhet a következő sorozat. A fizikai felkészítést egy „állapotfelméréséssel” kezdték, aminek során videókat kértek be a versenyzőktől különböző gyakorlatok végzéséről. Ezek alapján aztán testreszabott gyakorlatsorokat tudnak küldeni az e-felkészítésben résztvevő versenyzők.

„Az elméleti felkészülésre alapvetően a neten található anyagokat küldünk a gyerekeknek, minden héten van egy vezető téma, amit átbeszélünk, de ők is dobnak fel témákat, kérdéseket, amikre választ várnak, arról összeállítunk nekik egy kis anyagot, aztán arról is tudunk beszélni” – így folyik a THE-ben az elméleti felkészítés. A klubban a fizikai felkészítés anyaga egységesen elérhető mind a 70 fiatal versenyző számára, az elméleti képzést pedig csoportonként tudásszint és hajóosztály specifikusan végzik.

Az SVE-nél saját anyagból dolgoznak, egyelőre három hónapra készült a tematika, a kommunikációhoz a google drive és class room felületeket használják.. Heti témák vannak, a rajttól a befutóig részletesen kidolgozva minden apróság. „Egy tematikai pont (téma) három részből áll, technikai, stratégiai-taktikai és versenyszabály ismeret-szabálytaktika. Az alrészek az adott témához kapcsolódnak, azt kiegészítve egymásra épülnek” mutatja be Török Péter a képzés módszereit. A kezdőknek külön feladatok vannak és a hajóosztályi eltérések is külön vannak részletezve. Takácsy Lilla pedig a táplálkozás területén ad anyagot a gyerekeknek.

A BYC-ben a tervek szerint egymás elleni online vitorlás versenyt is szerveznek az e-felkészítésben részt vevő 84 gyerek számára. „Kedden és csütörtökön értekezünk skype-on, az idősebbeknek angol nyelvű anyagokat adunk versenytaktikai témában, hajóosztály specifikusan. Arra törekszünk, hogy a gyerekek lehetőség szerint maguk fordítsák le az anyagokat, mert a szaknyelv gyakorlása is cél.

A klubok felkészítése mellett mindenki számára kitűnő képzési lehetőséget kínál Böröcz Bence, a Magyar Vitorlás Szövetség versenybíró bizottságának vezetője is a Facebookon elérhető rendszeres szabályismereti előadásaival.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség