Hogyan készül a versenynaptár?

Minden év utolsó hónapjai a következő szezon versenyeinek "összelegózásával" telik. Most bemutatjuk a folyamatot, hogy minden versenyző lássa, hogyan készül a menetrend. A szervezők számára a legfontosabb: a november 30-án lejáró határidő.

Az előző évekhez hasonlóan a jövő évi (2019-es) versenynaptár összeállítása is VIHAR rendszerben történik és a hunsail.hu folyamatosan frissülő versenynaptárában is követhető. Ahhoz, hogy a 2019-ben megrendezésre kerülő versenyeket is megjelenítse a naptár, a kereső felületén a „Csak az idei versenyek” feliratú szűrő melletti pipát egy kattintással el kell tüntetni. (Az alábbi képen látszik, honnan kell eltüntetni a pipát.)

A versenyeket november 30-ig kell az előzetes naptárba rögzíteni a verseny dátumának, helyszínének, típusának (pálya, túra, kombinált), az induló hajóosztályoknak megadásával. Fel kell tüntetni azt is, hogy a mindenkori Versenyrendelkezések szabályainak betartásával - versenyrendszeren belüli versenyt kívánnak-e rendezni. A november  30-i határidő szigorúan betartandó, a december 1-ig be nem jelentett versenyek már nem kaphatnak helyet a versenynaptárban. Az MVSz Nagyhajós Bajnokságához nem csatlakozó, tehát a versenyüket külön rendező hajóosztályoknak a bajnokságukat szintén november 30-ig kell bejelenteniük, ezt az MVSz a rendező egyesülettől várja a VIHAR rendszerben a bajnokság létrehozásával.

Az előbbiek a legfontosabbak, de a versenynaptár összeállításának MVSz elnöksége által jóváhagyottfolyamata részletesen a következő:

1. Az MVSz október 1-ig rögzíti a versenynaptárban a kiemelt hazai és a nemzetközi versenyeket.

2. Európa Kupák, Világkupák, Világbajnokságok, Európa-bajnokságok rendezésének jogát kizárólag az MVSz-szel együttműködve lehet megpályázni, és a verseny szerevezésében az MVSz minden esetben társszervezőként vesz részt.

3. A versenyidőpontok ütközése esetén priorizálás a következő: vb, Eb, Európa Kupa, világkupa, Támogatott ifjúsági osztályok OB World Sailing osztályok OB, MVSz osztályok OB, World Sailing osztályok ranglistaverseny, MVSz osztályok ranglistaverseny, World Sailing osztályok egyéb verseny, MVSz osztályok egyéb verseny, szabadidős versenyek.

4. A versenynaptár az alábbi előírások mentén kerül kialakításra, a lent megfogalmazott szabályok minden esetben kötelezően betartandók.

  • Egy időben az országban maximum 4 országos bajnoki pálya rendezése lehetséges.
  • MVSz Összevont Nagyhajós Országos Bajnokság alatt sem ranglistaverseny sem más országos bajnokság külön pályán nem rendezhető
  • Egyidőben az országban maximum 2 helyszínen rendezhető támogatott ifjúsági ranglistaverseny, maximum összesen 3 pályán
  • Ranglistaverseny és országos bajnokság kizárólag az MVSz-szel kötött szerződéses együttműködésben rendezhető

5. A tagszervezetek tervezett versenyeiket rögzítik a VIHAR rendszerbe október 1. és november 30. között. A rögzítés során megadják a verseny dátumát, helyszínét, típusát (pálya, túra, kombinált), az induló hajóosztályokat, illetve jelölik, hogy versenyrendszeren belüli versenyt kívánnak-e rendezni. (A mindenkori versenyrendelkezések szabályainak betartására!)

6. Az MVSz titkársága ellenőrzi a rögzítést, majd jóváhagyást követően a verseny megjelenik az online versenynaptár-tervezetben.

7. December 1-ig be nem jelentett versenyek már nem kaphatnak helyet a versenynaptárban.

8. December első hetében kerül sor a versenynaptár-egyeztetésre. Az egyeztetésen az érintett osztályszövetségek elnökei és rendező tagszervezetek képviselő vesznek részt. A naptáregyeztetésen a World Sailing- és MVSz-osztályok versenyidőpont ütközéseit az MVSz titkársága kezeli, a prioritási szintek alapján.

9. Az egyeztetésen feltárt ütközéseket az MVSz és tagszervezetei tárgyalásos úton próbálják kezelni.

a. Vitás kérdések esetén az MVSz elnöksége hoz döntést.

10. A versenynaptár-egyeztetést követően az osztályszövetségek a versenyrendszerben szereplő versenyek közül választhatnak ranglistaversenyt maguk számára a rendező szervekkel történő egyeztetést követően. Az osztályok december 10. és január 31. között az erre kijelölt űrlapon jelenthetik be a választott ranglistaversenyeik listáját.

11. Január 10. és február 10. között az osztálykapitányok által beküldött ranglistaversenyeket az MVSz titkársága egyezteti a rendező szervezetekkel.

12. Amennyiben a rendező szervezet nem fogadja el az összeállítás folyamatát és azon kívül rendez eseményt, az MVSz nem szerepelteti hivatalos versenynaptárban.

13. Az MVSz csak a versenynaptárban szereplő versenyeket tekinti hivatalos versenynek a saját kommunikációjában.

14. 2019. február 28-ig a versenynaptár véglegesítésre kerül, az elnökség márciusi első ülésén elfogadja azt, ezt követően csak az RRS 81. szabálya szerinti új időpontra kitűzött versenyek esetében lehetséges változás.

15. Április első hetében az MVSz titkársága előkészíti a ranglistaversenyek rendezési jogainak átadására vonatkozó szerződéseket és megküldi őket az érintett szervezeteknek. A szerződéseket április 15-ig minden érintettnek aláírva vissza kell küldenie az MVSz Titkárságának, ellenkező esetben az adott tagszervezet elveszíti raglistaverseny rendezési jogát. A szerződések alap szövegezése november 15-től elérhető a hunsail.hu-n.

16. Az MVSz a versenynaptárát kizárólag online formában adja ki, mely a mindenkori hivatalos weboldalon érhető el.

17. A versenynaptárba kizárólag az MVSz aktív tagszervezetei által szervezet és vagy rendezett versenyek jeleníthetők meg.

18. A versenyrendszeren kívüli szabadidős versenyek is az MVSz versenynaptárában jelenhetnek meg, azonban A versenyrendszeren belüli versenyektől jól láthatóan, színekkel elkülönített, sorba rendezéssel priorizált módon.

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség