Hírek hídról

Bár még vannak versenyek mindenütt, szeptemberben véget ért a Magyar Vitorlás Szövetség nagyhajós versenyszezonja a Félsziget-kerülő Széchenyi Emlékversennyel. Nem is akárhogy. A szeptemberi regatta a Kékszalaghoz hasonlóan rekordot döntött: 226 hajó nevezett. Ezúton is gratulálok minden résztvevőnek!

A kép az idei Félsziget-kerülőn készült - Forrás: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

A Félsziget-kerülő egyúttal jó apropót ad arra, hogy összefoglaljam az idei nagyhajós szezont, amely nagyon sok tekintetben rendhagyó volt. Az 50. jubileumi Kékszalagon rekordszámú nevező és befutó volt, de a többi verseny is - a májusi Évadnyitó, a Fehér Szalag, a Nagyhajós Országos Bajnokság - mind hozzájárult ahhoz, hogy a vitorlázás, mint sport népszerűbbé váljon. A számok elég impresszívek, ezekre büszke lehet mindenki. A mérleg szerint az idén az MVSz-es versenyeken összesen 1539 hajó indult, ez 13 százalékkal több a tavalyinál. A szóban forgó versenyeken 6787 vitorlázó vett részt, ami 16 százalékkal, 927 fővel haladja meg a 2017-es szintet. Összességében tehát jó szezont zártunk és fel van adva a lecke, hogy 2019-ben ennél is jobbak legyünk.

A nagyhajóknál maradva a szeptember kiemelkedő sikert hozott. A Centomiglián, az olaszországi Garda-tavi tókerülő versenyen a Rauschenberger Miklós, Pécsváradi Ákos,
Litkey Balmaz, Riccardo Tonini, Lorenzo Tonini és Roberto Benemati alkotta The Red / Team Quantum Hungary csapat az első helyen futott be.

Természetesen szeptemberben az élsportolóink sem tétlenkedtek. A 2020-as tokiói olimpián a vitorlásversenyeknek otthont adó Enoshimában megrendezett Világkupa-versenyen Érdi Mári a 22., Vadnai Benjamin a 16., Vadnai Jonatán pedig a 25. helyen végzett. Az  Aarhusban világbajnoki címet és olimpiai kvótát szerző Berecz Zsombor pedig megnyerte a magyar bajnokságot. 

A sportdiplomáciai munka sem állt le: megpályázzuk a jövő évi “World Sailing Training and development” szimpóziumot. Ha mi leszünk a befutók, akkor Balatonfüreden lenne a rendezvény, amely nemzetközi szinten is elismertebbé teszi a magyar vitorlássportot.

Azzal kezdtem, hogy véget ért a szezon, de ez csak az MVSz-es versenyekre vonatkozott, októberben is számos verseny lesz. Ezekhez jó szelet kívánok mindenkinek, mi pedig folytatjuk a munkát, elkezdjük megszervezni a jövő évet.

Üdvözlettel
Holczhauser András