Hírek a hídról - remek eredmények, küszöbön a szezon

Ahogy az várható volt, a szezon közeledtével felpörögtek az események, azaz izgalmasan alakult az április. Élsportolóink remekeltek külföldön, miközben Balatonföldváron sikeres ifjúsági Eb-t rendeztek a szparisok.

Nehéz egy-egy dolgot kiemelni, annyi minden történt áprilisban, ez nem is csoda, hiszen mindjárt itt a több évtizedes hagyománnyal rendelkező Balatoni Évadnyitó, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi a balatoni szezon. Arról nem is beszélve, hogy bár a nemzetközi versenyszezon már korábban elindult, áprilisban már sűrűsödtek az események.

Remek eredmények mindenhonnan

Élsportolóink nagyon emlékezetessé tették az áprilist, hiszen Palma de Mallorcán és Hyères-ben is remek eredményeket értek el. A két szóban forgó versenyen kiderült, hogy a legjobb egységeink világ élmezőnyébe tartoznak és valamennyien esélyesek az olimpiai kvótaszerzésre. Miközben az élsportolók külföldön versenyeztek, Balatonföldváron az ifjúsági laseres versenyzőknek rendezett Európa-bajnokságot a szparis csapat. A 31 országból érkezett 207 versenyző a gyenge szellőtől az erős szélig minden körülményben kipróbálhatta a balatoni vitorlázást, ráadásul kiugró magyar eredmények is születtek. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a 29er-versenyzők is parádés eredményeket értek el áprilisban, meg persze arról sem, hogy az osztrák 420-as bajnokságot magyar egység nyerte a Fertő-tavon.

 Vitorlázás mindenkinek

A Magyar Vitorlás Szövetségben (MVSz) folytattuk azt a korábban megkezdett munkát, amelynek  egyik fontos  célja a szabadidős, nagyhajós versenyvitorlázás népszerűsítése. Ennek érdekében idén is elindult a Yardstick Trophy, amelynek első állomása a május 5-i, Tolnay Kálmán Emlékverseny volt a Balatonfüredi Yacht Clubban (BYC). A Yardstick Trophy-versenysorozat, melynek részei a Bahart Regatta-fordulók is, jó lehetőséget adnak az idei jubiluemi, 50. Kékszalag Erste Nagydíjra  való felkészülésre azoknak a sporttársainknak is, akik amúgy ritkán indulnak vitorlásversenyeken.

Mindjárt indul a szezon

Az áprilisi teendők közül ki kell emelnem a nagyhajós szezonra való felkészülést. Az évadnyitót Balatonfüreden 1935 óta vitorlabontó ünnepséggel és a Balaton megkoszorúzásával köszönti a hajós társadalom: az idén május 12-én lesz a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj.

Az érvényes felelősségbiztosítás kötelező feltétele a versenyzésnek, ezért a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) azt kéri, hogy mindenki ellenőrizze a biztosítási szerződését. Fontos, hogy a biztosítások értékhatára 2019-től pedig 5-ről 50 millióra emelkedik a lejáró biztosításokat kérjük ennek figyelembevételével kössétek meg!

Már csak pár nap van hátra a 83 éves hagyományokkal bíró a Balatoni Évadnyitóig, ezért fontos, hogy mindenki figyeljen a biztosítására, mert a nagyhajós versenyeken induló hajósok számára a sportorvosi igazolás és versenyengedély megléte mellett kulcsfontosságú az érvényes hajóbiztosítás is. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy a felelősségbiztosításokat az MVSz az idei évtől nem ellenőrzi, a VIHAR rendszerbe nem kell feltölteni. Nagyon fontos azonban, hogy a 2018-as Verseny Rendelkezés (VR) szerint az érvényes biztosítás feltétele a versenyen történő indulásnak, amiről a hajó felelős személye a nevezés leadásával nyilatkozik és ezt követően az ezzel kapcsolatos minden felelősség őt terheli!

Bár már jeleztem korábban is, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a sportorvosi igazolás elintézésének fontosságára. Enélkül ugyanis nem lehet benevezni semmilyen versenyre, a sportorvosi igazolást nem lehet megkerülni, sem trükközni vele, ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy időben szerezze meg, mert érvényes versenyengedély nélkül nem lehet leadni a nevezést.

Már csak négy nap és elrajtol a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj. Mindenkit szeretettel várunk a megnyitóra és a versenyre.

Jó szelet

Holczhauser András

főtitkár