Hírek a hídról: a fejlődés éve - Főtitkári beszámoló a szövetségi munkáról

"A fejlődés éve volt a 2017-es esztendő a magyar vitorlássport számára: a Magyar Vitorlás Szövetség és tagszervezetei az idei évben 161 nagy és kishajós versenyt, valamint 8 kiemelt nemzetközi versenyt rendeztek.  A versenyzők közel 15 ezer nevezést adtak le a versenyekre, és örvendetes módon az meghaladta az ezret az utánpótlás versenyekre nevezők száma is.

A versenyek támogatására a szövetség 41 millió forintot, az olimpiai felkészülés segítésére  pedig 138 millió forintot fordított. Hat, a tokiói olimpiai részvételre esélyes versenyzővel kötünk jövőre szerződést, az utánpótlás támogatására pedig 98 eszközt  szereztünk be a tervezett 208 darabból. A kikötők zártával sem lanyhult a munka a Magyar Vitorlás Szövetségnél, hiszen jövőre 171 versenyt rendezünk, amelyből 4 kiemelt jelentőségű nemzetközi verseny lesz (Laser Radial Ifjúsági Eb, Soling Eb, Dragon Eb, RS Feva EC). A jövő nyár a tokiói olimpia szempontjából is kiemelt jelentőségű lesz, hiszen 2018. július 30. és augusztus 12. között rendezik a kvalifikációs versenyeket a dániai Aarhusban. 

A Decathlon támogatásával jövőre folytatódik a Vitorlás Suli Program, amelyet a NOB támogatásával készítünk fel a DNSS (Development of National Sport Structures) program vitorlázásra történő alkalmazására. Ezt segítendő decemberben egy hétig nálunk vendégeskedett Tim Cross, a World Sailing DNSS programért felelős szakembere, akivel átvilágítottuk az összes rendelkezése álló korábban elkészült dokumentumot és folyamatot, és előkészítettük az ezekhez a szükséges módosítási javaslatokat.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében erősítjük a vitorlázás infrastrukturális hátterét: jövőre további eszközök (oktatóhajók, oktató katamaránok, 6m motorosok, kisbuszok és utánfutók) beszerzését tervezzük, továbbá folytatódik a kikötő minősítési rendszer kialakítása.

Reményeink szerint lezárul a túraútvonalak kialakítása és a kapcsolódó IT fejlesztés, amelynek köszönhetően a vitorlázás, mint turisztikai célpont a korábbinál jóval több ember számára válik elérhetővé. A balatonfüredi megállópont fejlesztésére 1,7 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, az engedélyezési terv elkészült. A létesítési munkálatok tervezett megkezdése 2018. szeptember 1., az új kikötő várható átadására 2019. május 15-én kerül sor. Izgalmas és remélhetőleg eredményekben sem szűkölködő év vár ránk tehát jövőre. Hiszek abban, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség a feladatok sokrétűsége ellenére is képes lesz helytállni, és megfelelően szolgálni a tagszervezetek érdekeit.

Ennek jegyében kívánok Önöknek a Szövetség minden munkatársa nevében boldog, békés ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendőt!"

Sporttársi üdvözlettel:

Holczhauser András
főtitkár


Csatolt fájlok: