Hírek a hídról - újabb lépések előre

Bár a január nem tipikusan vitorlázó hónap, Miamiban már megvolt az első világkupaverseny, ahol a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) szerződéses sportolói remek helyezéseket értek el.  A szövetség idén is azon dolgozik, hogy segítse a vitorlázókat és egyre több emberrel megismertesse a vitorlássport szépségeit. Ennek érdekében számos előremutató lépést tettünk. Holczhauser András főtitkár januári összefoglalója. 

Világkupa Miamiban, készülődés Spanyolországban

Érdi Mári két futamgyőzelemmel és az éremfutamban elért első helyezéssel végül a 4. helyen végzett a Miamiban rendezett világkupaversenyen, ami fantasztikus teljesítmény. Jól szerepeltek a többiek is Vadnai Benjamin az egyik futamban második lett, összetettben pedig a 22. helyen végzett. Vadnai Jonatán összesítésben a 30. helyen zárt a hetvenhajós világkupamezőnyben. Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor 22. helyen fejezték be életük második világkupaversenyét. A mostani verseny alapján joggal reménykedhetünk abban, hogy a magyar versenyzők elérik a céljukat és már idén, az aarhusi világbajnokságon megszerzik az olimpiai induláshoz szükséges kvótát. Berecz Zsombor nem volt ott a versenyen, ő Spanyolországban készül márciusi Európa-bajnokságra.

A Magyar Vitorlás Szövetség az olimpiára készülő versenyzőket, Berecz Zsombort, Érdi Márit, Vadnai Jonatánt, Vadnai Benjamint, valamint a Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs alkotta párost összesen 62 millió forinttal támogatja 2018-ban. A támogatás célja, hogy az érintett élsportolók a tokiói olimpián pontszerző helyen végezzenek.

Élsport-támogatási rendszer

2020-ig az élsport-támogatási rendszert úgy alakítottuk ki, hogy az teljes mértékben objektív, legyen és az olimpiáig minden évben egyre nagyobb súlyt kapjanak a sportolóink eredményei.  A támogatási rendszer három pillére:

  • a fix éves támogatás – az idén a teljes összeg 65%, olimpia felé közeledve progresszíven csökken
  • az eredményalapú támogatás – felnőtt vb és EB eredmények figyelembevételével
  • a kvótaszerzési prémium, amely az összesen 62 millió forintos idei támogatáson felül további 5 millió forint egyszeri támogatást jelent a kvótát megszerző sportoló klubjának, melyet a felkészülés finanszírozására fordíthat.

Mondja el a véleményét!

A jövőbeni fejlődés érdekében, most egy kérdőívben is szeretnénk kérni a vitorlázók, vitorlázás iránt érdeklődők véleményét. Kérjük, hogy minél többen töltsék ki az e-mailen elküldött és a weboldalunkon, a Hunsail.hu-n is megtalálható kérdőívet, hogy a válaszok alapján pontosabban képet kapjunk a jelenlegi helyzetről és a fejlődési irányokról. A néhány perc alatt kitölthető kérdőívet itt érheti el.

Európa legjobbjai jönnek a Balatonra

Öt  nagy nemzetközi verseny – Laser Radial ifjúsági EB, Soling EB, Dragon EB, Asso és Rs Feva EC -  is jön a Balatonra 2018-ban. Az MVSZ-ben három verseny megrendezéséhez már most rendelkezésre állnak a források. 2018 áprilisában a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet bázisán megrendezésre kerülő Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokságra 12,  a május elején az Alsóörs Marinában rendezett Soling EB-re 9, a BYC és MDSZ által szervezet Dragon EB-re pedig 13,7 millió forint támogatást nyújt a szövetség. 

Figyelni kell a sportorvosi igazolásra!

Szeretném már most felhívni a figyelmet arra, hogy a Sportállamtitkárság 2018. első negyedévében elindítja az úgynevezett Nemzeti Sportinformációs Rendszert. A versenyengedélyeket ebbe a közhiteles nyilvántartási rendszerbe fogják rögzíteni, mely összekapcsolásra kerül többek között az OSEI (Országos Sportegészségügyi Intézet) adatbázisával is, így csak annak adható ki versenyengedély aki érvényes(!) sportorvosi igazolással rendelkezik. Kérlek Benneteket, hogy már most jelentkezzetek be sportorvosi vizsgálatra!

Újabb uniós források a fejlődéshez

2018-ban folytatódik a GINOP 7.1.2-15-ös pályázatok megvalósítása. Az eszközbeszerzésre kiírt pályázat második fordulójára, a január 4-i határidő lejártáig, minden soron érkeztek be ajánlatok, a szerződéskötésekre pedig várhatóan február végén kerül sor, az eszközöket pedig tavasszal vehetik majd át tagszervezeteink. A balatonfüredi megállópont-projekt esetében pedig már készülnek a kiviteli tervek. A ginopos pályázatról részleteket itt olvashat

Fókuszban a kommunikáció

Az idei évben a szövetség nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a versenysport még ismertebbé, a vitorlázás, mint szabadidő-eltöltési lehetőség pedig még népszerűbbé váljon Magyarországon, emellett a vitorlázó turisztikai célpontok iránt fokozódjon az érdeklődés, nem beszélve arról, hogy az idén rendezzük  a jubileumi, 50. Kékszalagot. Az MVSZ fontosnak tartja, hogy az eredményekről és jövőbeni lépésekről átláthatóan és rendszeresen tájékoztasson mindenkit és olyan médiapartneri megállapodásokat kössön, amelyek segítik a  vitorlázással kapcsolatos információk minél szélesebb körhöz történő eljuttatását. A feladatok elvégzésével megbíztuk az  LA Communications PR-ügynökséget, akiket a régi csapatból Rápolthy Edit kommunikációs vezető, Ruják István szakújságíró és Náray Richard grafikus támogat. Vitorlázással kapcsolatos híreiteket, beszámolókat, ezentúl a media@hunsail.hu email-címre várjuk!

Sporttársi üdvözlettel:

Holczhauser András

Főtitkár

Támogatóink: