Hat agárdi futammal indult a 2023-as kishajós versenyszezon

Friss - néha talán túlzottan is friss - szélben rajtolt az Alba Regia Sport Club (ARSC) Évadnyitó I. verseny Agárdon az első áprilisi hétvégén. A hat futamra kiírt verseny minden futamát meg tudta tartani a rendezőség a rajthoz álló osztályok számára. A legnépesebb csapattal a finnesek jelentek meg, majd a két kisebb lézer osztály, az ILCA 4 és az ILCA 6 következett, rajtuk kívül még 3 fős optimist "flotta" szállt vízre és jelzésszerűen egy-egy kalóz és kielzugvogel is teljesítette a futamokat.

Az első napon igazi kora tavaszi időjárási viszonyok közepette - mindjárt a nyitó futamban néhol 20 csomó feletti szélben - hajtottak a versenyzők, ami a néha kisütő nap ellenére is csípős levegő- és vízhőmérséklet mellett komoly kihívást jelentett. Páran fel is borultak a 12-17 csomós, 310-320 fokról fújó szélben, de a mezőnyök többsége különösebb nehézség nélkül abszolválta az év első meneteit.

Másnap kissé hűvösebb - 13 fok körüli -, de némiképp gyengébb, 7-11 csomós szélben ment újabb három futam, az első kettőben az előző napihoz hasonló volt az irány, az utolsó menetre azonban markánsan elfordult balra, így 265 fokra helyezte át a rendezőség a cirkáló pályajelet.

Az év első kishajós versenye sportszerű küzdelmet hozott, óvástárgyalást nem kellett nyitni és a vízen sem volt dolga a zsűrinek.

Két hét múlva, április 15-16-án következik ugyancsak az Alba Regia rendezésében az Évadnyitó II. verseny úgyszintén Agárdon, remélhetően hasonlóan kedvező szélviszonyok közepette.

Fotók és szöveg forrása: Alba Regia Sport Club (ARSC)