Győzelmek Isolán

Április 21-25. között a szlovéniai Isolán vendégeskedtek a magyar vitorlázók és két hajóosztályban, 420-asban és Laser Radiálban  a legjobbjaink legyőzték az ellenfeleket. 

420-as
Ez a verseny a 420-as válogatott első felkészülési versenye volt. A válogatottan mindenki a Tihanyi HAajós ÍEgylet versenyzője. Három fiú és egy lány csapat utazott Szlovéniába Regős Attila (Morzsi) edző vezetésével.  Céljuk az ifjúsági Európa-bajnokságara (Nieuwpoort Belgium), valamint a zadari ISAF világbajnokságra való alapos felkészülés (sajnos minimális költségvetésből). Az isolai regatta uán a csapat következő tengeri versenye Kiel lesz.  
A versenyen az első nap nem volt futam, a 2. nap 1, a 3. nap 4 futamot rendeztek. A szél 4-10 csomóval fújt. Az átlagban 2 m/erces áramlás az utolsó három futamban 10-12 m/ perc volt közel szél irányból. 
A versenyen kitínően szerepelt a magyar csapat. Földesi Péter és Borsos Dániel győzött a német Fischer-Ziegler kettős előtt. Grams Dominik és Weidinger György harmadik, a Bagyó Áron-Munka Mártron ketős a negyedik helyen végzett. 
A versenyről beszámoló olvasható a sailing.hu magazinban: http://www.sailing.hu/cikkek/versenyzes/utanpotlas/isola_spring_cup_2011/
illetve a Porthole-on Eszes Bernadettől: http://porthole.hu/kulfold/24-spring-cup-izola-6787/
Laser 4.7 beszámoló:
2011 április 18-án érkezett meg a SailCoach Hungary csapata az izolai Spring Cup verseny helyszinére. A csapat tagja: Vadnai Benjamin, a szlovén Zan Luka Zelko és Marko Radman, illetve a szerb Luka Tosic voltak.
A srácok három napot tudtak edzeni a verseny helyszinén ahol általában a helyi termikus Mistral fújt (2-3 Bft, remek hullámokkal). Az edzések alatt Vadnainak volt a legmegyőzöbb a sebessége mind kreuzban, mind hátszélben.  A helyi szélviszonyoknak köszönhetően lehetőségünk adódott a a helyes  hátszelezési technikát kormány nélkül is gyakorolni, aminek köszönhetően a csapat többi tagja is gyorsulni tudott!
A verseny kezdetekor szintén napsütés fogadta a versenyzőket, de mivel elég párás volt a levegő tudni lehetett , hogy ebből termikus szél nem lesz. Ezt sajnos csak a rendezőség nem vette figyelembe és a teljes szélcsendben is kiküldte a mezönyt. Több mint hét órás várakozás után a Laser  Standardnak és a 4.7-nek sikerült egy futamot megrendezni.  A 4.7-es mezönyből Marko vitorlázott a legszebben, így sikerült neki elsőként átszelni a célvonalat, maga mögé utasítva Vadnai Benjit is.
A csapat többi tagja nem igazán találta meg a forgolódos és csíkos szél ritmusát. Zan Lukánknak még az utolsó szakaszban egy sárga lapot is sikerült begyüjteni így csak a 11.lett.
A második nap időjárása szintén nem kecsegtetett túl sok jóval, ám a zsűri ismét kiküldte a mezőnyt. Négy óra várakozás után a versenyzők java úgy döntött, hogy tüntetőleg elindul a kikötőbe és ott folytatja a várakozást: Ennek hatására végül a rendezőség is úgy döntött,hogy nem kinlódik tovább és másnapra halasztja a többi futam megrendezését.
A harmadik nap sem indult sokkal szerencsésebben, de végül három órányi várakozás után megjött a  víz felől a várva várt kettes szél, amelyben korrekt futamokat lehetett volna rendezni. A rendezőség viszont úgy döntött, hogy minél több futamot szeretnének maguk mögött tudni és ezek után kiraktak egy „ketrecet”, ahol három hajóosztály mérhette össze tudását. A 4.7-es mezőnynek 30perces futamokat sikerült rendezni.
Végül négy futamot sikerült lebonyolítani. Benji folyamatosan az élmezőnyben tudott vitorlázni és ezzel megnyerte a versenyt.
Marko az első tízben vitorlázott ami a végső 8. helyre volt elég. Zan Lukának a mai napon sikerült két érvénytelen futamot begyüjteni ami a végső eredményén is meglátszott! Luka Tosic végül a 23.helyen végzett.

Támogatóink: