Gyengeszeles kezdés Japánban

Gyapjas Balázs és Zsombor 8. és 11. hellyel kezdtek a 470 junior világbajnoságon Japánban, Enoshima vízein. A pályán az első két futamon a szokatlan körülmények alaposan próbára tették a résztvevőket.

Az Enoshima-öböl - az 1964-es Olimpia egykori és a 2020-as Olimpia majdani helyszíne - teljesen más arcát mutatta, mint a világbajnokságot megelőző héten a japán bajnokság idején. Gyenge szél akkor is fűjt, de most teljesen másképp, ütemtelenül forgott és hagyott ki, és  másmilyen volt az áramlás is. A győztesek is elmondták, milyen nehéz volt megérteni ezt a szelet, egyáltalán előre látni bármilyen közeledő változást a vízen. 

A nap tulajdonképpen a franciáké volt, hiszen mind a női, mind a férfi mezőnyben mindkét futamot francia egységek nyerték. Ugyanakkor összetettben mindkét listán olasz hajók vannak az élen!

Az első tíz helyezett a férfi mezőnyben:

470 férfi – Előzetes eredmények 2 futam után
  1.   Giacomo FERRARI/Giulio CALABRÒ (ITA 757) - 4 pont
  2.    Guillaume PIROUELLE/Valentin SIPAN (FRA 76) - 8 pont
  3.   Daichi TAKAYAMA/Naoya KIMURA (JPN 4601) - 9 pont
  4.   Hippolyte MACHETTI/Sidoine DANTÈS (FRA 79) - 11 pont
  5.   Wiley ROGERS/Jack PARKIN (USA 7) - 12 pont
  6.   Takumi HIRANO/Akira TAKAYANAGI (JPN 4558) - 13 pont
  7.   Thomas PONTHIEU/Quentin PATURLE (FRA 95) - 13 pont
  8.   Takumi IWAKI/Taiga NAKAGAWA (JPN 4583) - 15 pont
  9.   Keiju OKADA/Kotarou MATUO (JPN 4562) - 17 pont
10.  GYAPJAS Balázs/GYAPJAS Zsombor (HUN 1) - 19 pont

Részletes eredménylista ITT.

A junior világbajnokság a tervek szerint 10 futamos lesz, napi két futammal, majd szeptember 2-án Medal Race-szel és utolsó futammal az Éremfutamba be nem jutott csapatoknak.

*******************

A 470 junior világbajnokság elérhetőségei:

A vilgbajnokság honlapja: 2017juniorworlds.470.org

Élő jelentések a futamokról: http://smarttrac.jp/category-list/?rno=28

VIDEO - Beau Outteridge készíti a videó beszámolókat amelyek a Facebookon és a You Tube-on láthatók.

Sajtóközleményekre be lehet jelentkezni itt:  a "SIGN UP FOR NEWS" linken jobbra alul a világbajnokság honlapján.

470 junior VB a közösségi oldalakon:
Facebook - www.facebook.com/470-Olympic-Sailing
Twitter - www.twitter.com/470Sailing
YouTube - www.youtube.com/470OlympicSailing

******************

Gyapjas Balázs és Zsombor az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon szinte kihalt, korábban sikeres magyar versenyzőkkel is büszkélkedő olimpiai kétszemélyes 470-es osztály fő felélesztői. 2016 januárjában junior világbajnoki 5. hellyel hívták fel magukra a figyelmet.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, és az utóbbi időben magyar részről a Repülő Hollandi osztályban tizenegyszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok Majthényi Szabolcs segíti a felkészülésüket, míg külföldön javarészt olasz edzőkkel dolgoznak. Itthon kezdetben az egyesületük karolta fel külföldi versenyzésüket, illetve sokat köszönhetnek Fazekas Gábornak, akinek a hajóján is sokszor ott vannak mindketten nagyhajós versenyeken. Az utóbbi időben pedig az évről-évre javuló költségvetésű Magyar Vitorlás Szövetség is befogadhatta őket a szerződéses, tehát kiemelten támogatott versenyzők szűk csoportjába Berecz Zsombor, Érdi Mári és a Vadnai-testvérek mellé. Így idén egy újonnan beszerzett ausztrál McKay hajóval és egy jól eltalált középkemény Superspars árbóccal a sebességük is jelentősen javult. 

2017-ben Arany csoportba kerültek a 470-es osztály felnőtt Európa-bajnokságon és a világbajnokságon egyránt, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlás sportban. Ezeken a versenyeken elért 24. illetve 22. helyük nagyon bíztató, különösen a korukat, és a tehetségükből is fakadó gyors fejlődési tempójukat figyelembe véve.

Augusztus 6-án rajtoltak a 470-es junior Európa-bajnokságon a Garda-tavon, ahol a 4. helyen végeztek.  

Az enoshimai korosztályos világbajnokság után egy hónappal szintén Japánban, az új Világkupa szezon első versenyén vitorláznak.


Csatolt képek: