Gyapjasék jól kezdték a vébét

A 7. helyen végzett az egyetlen csütörtöki futamban a Gyapjas-Gyapjas kettős Aarhusban, a kvótaszerző világbajnokságon. A Litkey-Rácz egység a 25. helyen zárt. A finn osztályban Berecz Zsombor futamában a 13. helyen végzett.

Gyenge, forgolódós szélben nagyjából kétórás halasztás után rajtolt el a tokiói kvótaszerző Hempel Sailing World Championships, az olimpiai osztályok összevont világbajnokságának első futama a dániai Aarhus-ban az Alfa pályán. A Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor kettős a rajtvonal lúv oldalát választva a pálya jobb oldalán cirkált fel, és az első krajcban helyenként vezető pozícióban vitorlázott. A szakasz végén azonban váltott a szél és a bal oldalról jöttek be az első hajók (ekkor az első négyben 3 spanyol hajó kerülte a bóját, elsőként a korábbi junior világbajnok Jordi Xammar kormányozta egység). A magyar hajó a 7. helyen kerülte az első bóját és ezt a helyezését a harmadik szakasz végéig meg is őrizte.

A futam második részében tovább gyengült az amúgy sem túl friss szél, 2-3 csomóig esett vissza az ereje, Gyapjasék időközben a 12. helyig is visszaestek, de a befutóra sikerült ismét a 7. pozícióig felküzdeniük magukat. A futamot az Európa-bajnok svéd Dahlberg-Bergström kettős nyerte. A világbajnoki címvédő ausztrál Belcher-Ryan hajó végül a harmadik helyre ért be (a futam első felében a 15. hely körül vitorláztak), a sokáig vezető spanyol Xammar-Rodriguez egység pedig másodikként zárt. "Elég gyorsak voltunk, így szinte végig tisztán tudtunk vitorlázni" - mondta a hunsail.hu-nak a kormányos Gyapjas Balázs.

Gyapjasék így összetettben a 13., Litkeyék pedig a 49. helyen állnak (két csoportban vitorlázik ugyanis a mezőnyt, így minden futamban két azonos helyezésű hajó van, ezért az összetett rosszabb helyezés). "Nagyon nehéz futam volt, a szélfordulók miatt nehéz döntéseket kellett hozni, de elégedettek vagyunk a 7. helyezéssel" - összegezte Gyapjas Balázs a csütörtöki versenynapot.  "Ebben a forgolódó szélben sokkal rosszabbul is járhattunk voln."

A 470-esek számára a szél gyengülése miatt nem rendeztek több futamot, így a tervezett kettő helyett csak egy futamot zártak, pénteken a tervek szerint három futamot indítanak az előrejelzések szerint kissé frissebb szélben, mint csütörtökön.

A finn osztályban még hosszabb várakozás és egy sikertelen próbálkozás után végül ugyancsak egy futamot sikerült megrendezni. Ebben Berecz Zsombor a csoportjában a 13. helyen végzett, így összetettben a 25. helyen áll - egyelőre. A mezőny elment elsőre, Berecz óvatos, biztonsági rajtjával kicsit beragadt. Huszonötödiknek ért fel a bójához, hátszélben előrébb lépett, a második krajcra meglett a tempója, tizenötödik helyen zárta a szakaszt, a záró hátszélben még két hajót megelőzött, így lett tizenharmadik - ismertette a részleteket Berecz itthoni edzője, Kelemen Tamás. A menők jó része tizedik-huszadik pozíciók között áll most. A lassan leálló szélben a rendezőség nem indított második futamot.

A másik magyar finnes, Haidekker Elemér a 26. helyen ért célba, így ő pillanatnyilag az 52. a 90 egységet számláló mezőnyben.

Pénteken megkezdik a versenyt a Laser Standard (Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán a magyar résztvevők), a Laser Radial (Érdi Mári) mezőnyök is, vasárnap pedig a Nacra 17 (Virág Flóra és Molnár Dávid), valamint a szörfösök (Sánta Bence) is.

A részeletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség


Csatolt képek: