Gyapjasék jól kezdték a 470-es junior vébét

Kedden egy futammal indult a 470-es junior világbajnokság. gyapjasék jól indították a versenyt, egy 5. hellyel nyitottak.

Az olaszországi Braccianoban a 470-es osztály junior világbajnokságán részt vevő  magyar egység, a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor páros az első futamban az 5. helyen ért célba, ezzel a holtversenyes 9. helyen állnak. "Biztonsági kezdés, ebből még bármi lehet" - mondta a hunsail.hu-nak Majthényi Szabolcs, Gyapjasék edzője. A hosszas parti halasztást, majd a vizen másfél órás várakozást követően késő délután, 4-kor indult futamban a magyar hajó az első bóját vezető helyen vette, de aztán a folyamatosan gyengülő - a rajtnál még 10-13 csomós - délnyugati-nyugati szél egyre csíkosabbá és egyre kiszámíthatatlanabbá vált, ami nem jött be a magyar egységnek. A hátszélben többen is a nyakukra jöttek, kényszerhelyzetbe kerültek, a 10. körüli helyről kellett visszajönniük, ami az ötödikig sikerült.

"Nagyjából erre lehet számítani a verseny során, 30 fokos lengések simán benne vannak a szélben, és az sem ritka, hogy nem vált vissza." Ilyen körülmények között még kockázatosabb egyik vagy másik oldal szélsőséges preferálása, de "a mezőnyben sokan vannak, akik nagyjából tét nélkül be tudják ezt vállalni".
A magyar hajó célja az éremszerzés, ami teljességgel valós célkitűzés. "A dobogót lőttük be célnak, de ebben a forgolódós szélben bármi megtörténhet, nekünk jobb lenne, ha egyenletesebb lenne a szél, mert a junior mezőnyben nagyon jó a sebességünk" - mondta a verseny előtt Gyapjas Balázs a hunsail.hu-nak.
Ellenfél persze van bőven, a címvédő francia Macchetti-Dantés kettős, vagy az Aarhusban az éremfutamot megnyerő és tokiói kvótát szerő olasz Ferrari-Calabró páros. " De van még egy nagyon jó amerikai, egy másik francia és egy spanyol páros is" - mondja az edző. Nem indult a versenyen viszont az idei junior Európa-bajnok izraeli Abu-Rooz páros (a portugáliai Sesimbrában rendezett versenyen Gyapjasék a második helyen végeztek).
Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség