Gyapjasék futamot nyertek a 470-es junior vébén

Két futamot rendeztek szerdán a 470-es junior vébé selejtezőjében, a magyar hajó az egyiket megnyerte, s ezzel a 6. helyre lépett előre az összetettben.

Megnyerte a 3. selejtező futamot szerdán Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor az olaszországi Braccianoban zajló junior 470-es világbajnokságon. A várakozásoknak megfelelően gyenge szeles nappal folytatódott a vébé, az előző napihoz hasonlóan hosszas halasztás után 8-9 csomós szélben indított második futamban Gyapjasék a 17. helyen futottak célba, amivel jónéhány hellyel visszaestek a kedd esti 9-10. pozícióhoz képest. "A fekete zászlós rajt miatt némi óvatossággal középen a kifliben vettek rajtot Gyapjasék, és bár nem volt igazán lee oldali a legkedveőbbnek tűnő rajtpozíció, mégis sokan el tudtak 'slisszolni' előttük" - mutatta meg, min is múlt a gyengébb helyezés, Majthényi Szabolcs, Gyapjasék edzője. Utána ugyanis a magyar hajó nem tudott kifordulni jobbra, a pálya bal oldalára kényszerült, és a 15. hely környékén értek fel az első bójához. A hátszélben ugyancsak kényszerpozícióba szorultak, mert bár az ő oldalukról, jobbról jött a szél, de nem terjedt le, így nem tudtak elegendő mélységet szerezni ahhoz, hogy előrébb lépjenek a mezőnyben.

A következő, 3. futamban azonban az első helyen végeztek, így az összetett listán a 6. helyre ugrottak. Egyszerűnek hangzik, de nagyon küzdelmes volt a megnyert futam is. Nem rajt-cél győzelmet arattak, keményen meg kellett dolgozni minden pozícióért, nagyon szoros volt a futam az elejétől a végéig - talán az utolsó szakasz lett kissé biztosabb. Gyapjasék ebben a mezőnyben - szemben a felnőttekkel - nem számítanak könnyűnek, így a Rómától északra fekvő tavon fújó szelekben nagyon koncentráltan kell vitorlázniuk. "Különösen fontosak a rajtok, a második futamban is kiderült, hogy elég csak egy-másfél méternyi bizonytalankodás, máris lényegesen rosszabb pozícióból indulnak a futamnak."

A mezőny nagyon szoros, de már most azok vannak elől, akiket előzetesen is esélyesnek vártak: a francia címvédő Machetti-Dantés kettős vezet, az aarhusi kvótaszerző felnőtt világbajnokságon az éremfutamot megnyerő és tokiói kvótát is szerző olasz Ferrari-Calabró hajó pedig holtversenyben a harmadik. Na, meg persze a jelenleg vezető franciáknál Aarhusban hét helyezéssel előrébb végző magyar egység a 6. helyen.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség