Gyapjasék rajt-cél győzelemmel az éremfutamban

A magyar férfi 470-es egység az utolsó futamban aratott rajt-cél győzelemmel a 4. helyen került a medal race-be, Érdi Mári hatalmas hajrával egyetlen hellyel maradt le róla.

Mindkét magyar egység az éremfutamért szállt vízre szombaton, a Gyapjas testvérek annyival voltak beljebb, hogy ők a 6. helyről kezdték a zárónapot, míg Érdi Mári még 5 hely távolságra volt a medal race-től. Az előrejelzések szerint várhatóan ismét könnyű - 6-9 csomós - keleti-délkeleti szellő lesz. Ez be is jött, azaz az utolsó napot is gyenge, alig közepe szélben hajtották végig a versenyzők. A 470-es mezőny harmadik futama pedig már bőven 5 csomó alatti szélben futott be.

A női Laser Radial mezőnynek már csak két futam volt hátra a, míg a férfi 470-esek csak a 6. futamnál jártak, így nekik szombaton is hármat tervezett a rendezőség.

Érdi Mári a 15. helyről kezdte az utolsó napot, ami nagyon összejött neki. A két futamban 4. és 6. helyeket szerzett, amikkel a 11. pozícióig tudott előre lépni, azaz éppen - egészen pontosan 5 ponttal - lemaradt a még éremfutamos 10. helyről. “Ma is le-leállt, össze-vissza fújt a szél, még inkább, mint pénteken, és ebben az volt a legnehezebb, hogy nem látszik, melyik oldal jön be, hanem a krajc végén egyszer csak az egyik oldal jó lesz” - mutatta be Érdi Mári a szombati körülményeket. “Itt általában nincs kifújt szél az öbölben, de ami idén volt, az extrém volt.”

A Laser Radial mezőny elején a péntekhez hasonlóan ismét helyet cserélt az amerikai Paige Railey és a kínai Dongshuang Zhang, azaz az éremfutamot a kínai versenyző várja az első helyen és az amerikai a második.

A Gyapjas tstvérek már éremefutamos pozícióban szálltak vízre szombaton, ők a 6. helyről kezdték az utolsó napot. Nekik “sikerült” három futamot rendezni, de a a futamokon belüli nagy átrendeződések, valamint az utolsó futam befutójánál mért alig több mint 4,5 csomós szél arra enged következtetni, hogy a péntekihez hasonló szélsőségesen kiszámíthatatlan időjárásban versenyeztek. Ilyen körülmények között 4., 29. helyek után az utolsó futamot rajt-cél győzelmet aratva megnyerte a magyar páros, így bebiztosította az utolsó előtti futamban már elért 4. helyezését.

Ezzel 13 pont az előnyük az ötödik olasz Ferrai-Calabrò kettős előtt és mindössze egy pont a hátrányuk a harmadik japán Ichino-Hasegawa egységgel szemben. Vezet a spanyol Xammar-Rodriguez hajó az eddigi első svéd Dahlberg és Bergström előtt.

Tehát vasárnap medal race, amit itt lehet követni élőben. Vagy itt is lehet nézni az éremfutamot.

A miami Világkupa forduló korábbi napjairól ezekben a cikkekben olvashat:

Egyre előrébb a magyar hajók Miamiban

Miami: Biztonsági menetek bonyolult szelekben

Vékony nap Miamiban

Gyapjasék jól kezdtek Miamiban

Indul a Világkupa - egyelőre két magyar hajóval

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

 

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing

Támogatóink: