Gyapjasék bronzérmesek a 470-es junior vébén

Megőrizte a döntőben elért harmadik helyét Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a 470-es osztály junior világbajnokságán. A vasárnapi éremfutam versenyzésre alkalmas szél hiányában elmaradt, így a szombat estére kialakult sorrend lett a végeredmény is.

„Végül annak ellenére papírforma eredmény lett, hogy rendkívül szeszélyes körülmények közepette zajlott a verseny” – kommentálta az eredményt Majthényi Szabolcs, a bronzérmes kettős edzője. A körülményeket a verseny utolsó napja is kiválóan illusztrálta: a reggeli össze-vissza szélben kivitték a mezőnyt a vízre, majd hatalmas mennyiségű eső kínálta meg őket, ami agyonnyomta az amúgy is kialakulatlan szelet.

Gyapjasék a verseny során folyamatos javulásban voltak, a selejtezők közepétől a 8., majd a 6. helyen álltak, majd a medalrace-re már a harmadik pozícióban készültek. „Nagyon örülünk az eredménynek, de tudjuk, hogy előfordultak azért hibák is, amik nélkül a második hely is elérhető lett volna. Két olyan futam is becsúszott, amelyekben akár 10 pontot is meg lehetett volna fogni” – értékelt az edző.

Főleg úgy, hogy az ezüstérmes olasz Ferrari-Calabró kettős – az aarhusi kvótaszerző felnőtt világbajnokság éremfutamának győztesei és kvótaszerzők – sokat hibázott, de két alkalommal is az utolsó pillanatban csúsztak be a magyar kettős elé. „Reális eredmény született, és ehhez az is kellett, hogy a riválissá vált német párost kizárják egy futamból, igaz, azt a büntetést csak maguknak köszönhették.”

A magyar hajó sebessége a verseny során általában jó volt ebben a mezőnyben, ám míg a felnőttek között inkább a közepes szél fekszik nekik, a juniorok mezőnyében már jobb a kifújt friss szél. „Elsősorban az erősszeles sebességen kellene javítani, de ez nagyon függ attól is, hogy kivel tudnak edzeni. A technika javítása mellett több apróságra érdemes figyelni, amikkel kis lépésekkel ugyan, de ugyancsak előrébb lehet lépni.”

A részletes eredményeket itt lehet vizsgálni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség


Csatolt képek: