Több mint 1600-an barátkoztak a vitorlázással

Az idén is nagy érdeklődés kísérte a GO BOATING napot: több mint 1600 gyerek vett részt a vitorlásiskolák közreműködésével rendezett eseményen.

Jól sikerült az idei GO BOATING nap, amelynek célja, hogy az iskolásokhoz közelebb hozza a vitorlázást. A többéves múltra visszatekintő GO BOATING nap keretében a Magyar Vitorlás Szövetség Vitorlás Suli Programjában szereplő vitorlásiskolákban ismerkedhetnek meg iskolások ezzel a sporttal. A Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett és az Emberi Erőforrás Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával megrendezett GO BOATING napra június 7-én csütörtökön került sor és több mint 1600 gyerek vett részt rajta.

A GO BOATING nap lényegében egy kaput jelent ahhoz, hogy a gyerekek megkedvelhessék a vitorlázást. A GO BOATING nap mellett a Magyar Vitorlás Szövetség sok energiát fordít az utánpótlás-nevelésre, a jelek szerint eredményesen, hiszen az utánpótlás-versenyzők létszáma tavaly már megközelítette az 500 főt, szemben a 2013-as 280 fős létszámmal. Az utánpótlás-nevelés egyik alappillére a Vitorlás Suli Program, amely a színvonalas hazai képzési helyeket fogja össze. A programban szereplő iskolák a Magyar Vitorlás Szövetség minőségbiztosítási rendszere alapján működnek, ez garantálja a szakmai színvonalat.

A Vitorlás Suli Programot a globális vitorlásszervezettel, a World Sailinggel együttműködésben indította el még 2013-ban a szövetség. A program célja a fiatal tehetségek felkutatása és a versenysportba történő bevezetése. A kezdeményezés nem csak az élsportra fókuszál, hanem a szabadidős vitorlázásra is, így a vitorlázás mint sportág népszerűsítése is kiemelt cél.

Így látták az iskolák

Az idei GO BOATING napról több vitorlásiskola is küldött beszámolót, amelyek szerint a gyerekek körében sikert aratott a nyílt nap. A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség például azt írta, hogy a GO BOATING napon 5 iskola 150 diákját látták vendégül. A gyerekek többek között nagyhajóval vitorláztak, motorcsónakáztak, emellett optimistes ügyességi vetélkedőn vettek részt. “Sajnos a szél nagyon nem volt kegyes hozzánk, de legalább az eső elkerült bennünket, így a napot kora délután egy közös ebéddel zárhattuk” - derül ki a Fertő Tavi Vitorlás Szövetségtől kapott beszámolóból.

„Köszönjük ezt a felejthetetlen napot és azt a sok szeretetet, amit itt kaptak a kiserdei óvodások, egy életre szóló élmény volt” - ezt a Pöff SE GO BOATING napjáról mondta az egyik szülő a szervezőknek. A Pöff SE munkatársai egyébként már az év elején elkezdték szervezni a GO BOATING napot a helyi iskolákkal, többek között a balatonfüredi Fekete István Általános Iskolával, ahol speciális nevelést igénylő gyerekek oktatása folyik. Az intézménybe tanulásban akadályozott, enyhe fokban értelmileg sérült diákok járnak. Az iskola tanulói már évek óta járnak a PÖFF SE-be vitorlázni, iskolai programjuk része a vitorlázás. A PÖFF SE-s GO BOATING napon egy Aeolos és egy Twincat 13 katamarán állt, amelyen a gyerekek trapézolhattak is. Nagyon sok érdeklődőnk volt. Fontos része még a tevékenységünknek az ovitorlázás, amely egy első kapcsolat a vitorlázással a legkisebbeknek. Erre kiváló az Aeolos, amelyben mi is bent ülünk a gyerekekkel, nekik kishajós élményt nyújtva” - közölte a Hunsail.hu-val a PÖFF SE.

A Katamarán Suli a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében rendezte meg a GO BOATING napját. “A Katamarán Suli nevéből fakadóan is a többtestű vitorlázásra koncentrál, ám a nyílt napon a lehetőségekhez mérten igyekeztünk kihasználni a BYC adottságait is. Ennek megfelelően nem csak egy napon és nem csak egy hajóosztályt bevonva tudtuk bemutatni a nebulóknak a sportágban rejlő lehetőségeket. A látogató gyermekek Veszprémből és Budapestről érkeztek hozzánk, összesen 37 fővel foglalkoztunk. Játékos formában kerültek bemutatásra az Optimist, a Laser Bahia és a Topaz 12 katamarán osztályok. Igyekeztünk a résztvevő 8-12 éves korosztály mellett a kísérő tanárok részére is motiváló élményt nyújtani” - derül ki a Katamarán Sulitól kapott beszámolóból.

A Velencei-tó vitorlásközpontjához,a VVSI-hez tartozó ÖPI Vitorlásiskolában az idei GO BOATING napon 54 gyermek ismerkedett meg a vitorlázással. “A nyílt napon bepillantást nyerhettek a gyerekek a sportág elméleti és gyakorlati részeibe is. A gyerekek többek között elsajátíthatták a vitorlázáshoz elengedhetetlen csomókat a parton, a vízen pedig az alapvető manőverekkel próbálkozhattak. A rendezvény idén is nemzetközi szinten működött a VVSI-ben, ugyanis az Agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnáziumból a magyar gyerekek mellett lengyel cserediákok is ellátogattak hozzánk. 27-en érkeztek még emellett a Tárnoki Sportiskolából, illetve egyénileg családok is jöttek hozzánk” - írták az ÖPI Vitorlásiskola szervezői.

A szintén Velencei-tavi Ponton Klubban a székesfehérvári Kossuth-iskola 4. c. osztályát fogadták reggel,majd később a budapesti Szabó Magda Alapítványi Iskola 21 diákját látták vendégül. “A két és fél órás program során forgószínpad szerűen foglalkoztunk a gyerekekkel, minek során először egy rövid tájékoztatót hallgattak meg, utána szereltek, csomót kötöttek, pádliztak és zömmel vitorláztak 2 darab B18-sal.A foglalkozás után még maradtak strandolni” - közölték a pontonosok.

A Balaton Center Vitorlástábor GO BOATING napján 2 iskola közel 50 tanulója vett részt. A helyszín a Balaton Center Vitorlástábor Csónakháza volt, ahol egymást váltották az osztályok. “Amíg a csapat egyik fele tőkesúlyos nagyhajókkal szelte a habokat és testközelben ismerkedett a vitorlázás örömeivel, addig a másik fele labdás és vizes játékokkal szórakozott. Ezt követően egy kódfejtés következett, ahol a kódlobogók segítségével leírt titkos üzenetet kellett a gyereknek megfejteniük. Egy optimiszt és egy kalóz típusú vitorlás kishajó bemutatására is sor került, amivel a gyermekek nálunk vitorlázni tanulnak. Majd a két csapat helyszínt cserélt, és következett a vizibombás összecsapás a gyerekek legnagyobb örömére” - írták a szervezők.

A balatonfenyvesi Fenyvesi Yacht Clubban a helyi Fekete István Általános Iskola diákjai vettek részt az idei GO BOATING napon. A vitorlásiskola tájékoztatása szerint remek szél várta a tanulókat, többen már korábban is kipróbálták a vitorlázást így ők egyből hajóba szálltak. “A bátortalanabbaknak motorcsónakázási lehetőséget biztosítottunk, amit mindannyian nagy lelkesedéssel fogadtak. A 25 fős csapat megismerkedett a hajókkal, a felszerelésekkel, a kikötővel és annak létesítményeivel” - közölte a klub a Hunsail.hu-val.

Az Orfűi Vitorlás Egyesülethez Baranya megyében lévő magyarszéki általános iskolások húszfős csoportja látogatott el. Rövid bemutatkozás és ismertetés után a klubtagok segítségével, a mentőmellények felvétele után több csoportban vízre szálltak két Laser Bahia vitorlással és a motorcsónakkal. A parton megismerkedhettek a szörfözés alapjaival is. Voltak akik most ültek először vitorláshajóban, de a többiek számára is élményekben gazdagon telt a délután a vízparton.

Képek forrása: Vitorlás Suli Program, Szántó Áron - Magyar Vitorlás Szövetség


Csatolt képek: