Futamgyőzelem, második hely és sok tapasztalat Enoshimából

Egy futamgyőzelem és egy második hely. Ezek a legjobb magyar eredmények az enoshimai Világkupa-versenyen. Érdi Mári a 22., Vadnai Benjamin a16., Jonatán pedig a 25. helyen végzett.

Japánban kezdődött a 2019-es Világkupa-sorozat, Enoshimában három magyar laseres, Érdi Mári, Vadnai Benjamoin és Vadnai Jonatán állt rajthoz. Mári már tokiói kvótával a zsebében, Benjamin és Jonatán még a kvótaszerzés előtt. Mindhárman úgy vélekedtek, hogy a mostani verseny legfőbb célja a helyszín minél alaposabb megismerése, Márinak már az olimpiai felkészülés szempontjából, a férfi lasereseknek pedig azért volt fontos a verseny, mert itt rendezik jövőre a világbajnokságot, ahol ugyancsak esély nyílik a tokiói kvóta megszerzésére. Emellett persze számszaki eredményeket is megfogalmaztak, Vadnai Benjamin: "változatlanul a legjobb 20 között szeretnénk végezni, de a fő cél a hely megismerése”.

Nem volt könnyű verseny, a Radial-mezőnynek két nap sem tudtak futamot rendezni, míg a férfiaknak is csak egyet-egyet ezeken a napokon. Sokféle szél fújt, volt vihar, volt kitartó lassú eső szél nélkül és volt nehezen kiszámítható, nem ritmikusan forgolódó szél.

"Nagyon változatos, de legalább annyira kiszámíthatatlan volt az időjárás, a szél sokat forgott és nem mindig tendeciózusan" - mondta a hunsail.hu-nak Érdi Mári, aki végül a 22. helyen zárta a versenyt. A legjobb futameredményt is ő érte el, megnyerte ugyanis a negyedik futamot, de "nem is egyszer előfordult, hogy a cirkáló szakaszok háromnegyedéig az első ötben vitorláztam, majd egy szélfordulóval a 30-on is kívül kerültem. Ezzel ki is derült a legnagyobb gyengeségem ilyen körülmények között, azaz kiszámíthatatlanabb viszonyok között nehezebben tudok jó eredményt elérni." Ebben azért feltehetően az is szerepet játszott, hogy csak rövid idő - 3 nap - állt rendelkezésre az átálláshoz. "Mindenestre a abban kell sokat javulnom, hogy ilyen körülmények között is olyan futamokat, jó átlagot tudjak menni, ami még be tud számítani az eredménybe."

Mári sebessége minden szakaszban kifejezetten jó volt, "hátszélben nagyokat tudtam feljönni", a rajtok ugyancsak jól sikerültek. "Az első krajcokban gyakrabban hoztam rossz döntéseket, aminek nyomán inkább a mezény második felében értem fel és a helyszín nem ismerete miatt nehezebb volt a felzárkózás."

A Világkupa-sorozat enoshimai fordulóját a riói bajnok, aarhusi ezüstérmes holland Marit Bouwmeester nyerte a svéd Josefin Olsson és az aarhusi világbajnok belga Emma Plasschaert előtt. Mári még Japánban marad, elindul az Enoshima Olympic Weeken, ahol a Világkupa-verseny szinte teljes mezőnye is rajthoz áll.

Bár a férfi Laser-mezőny most a megszokottnál kisebb, 59-en szerepelnek a rajtlistán, az erőssége a “szokásos Világkupa-szint, mindenki eljött”. A bombaerős mezőnyben Vadnai Benjamin úgy lett 16., hogy futott egy 2. és egy 6. futamot is. "Közepes volt a kezdésem, sosem sikerült az első 10-ben befutni, de nagy hibák se voltak, amik a mezőny hátsó részébe dobtak volna. A végére pedig sikerült összerakni a futamokat" - mondta a versenyről a hunsail.hu-nak Vadnai Benjamin. "Sokkal jobban is élveztem a verseny második felét. Joni végig jól teljesített csak az utolsó napot rontotta el, ami nagyot nyomott a latban, mert aznap 3 futamot is rendeztek." Jonatán végül a 25. helyen végzett, legjobb futama egy 7. helyezés volt. A versenyt a brit Elliot Hansen nyerte az ausztrál Matthew Wearn és az új-zélandi Sam Meech előtt. Wearn Aarhusban ugyancsak második lett, míg Meech a negyedik, Hanson pedig a ötödik helyen végzett a dániai kvótaszerző világbajnokságon.

Laser Standard osztályban az olimpián 35 versenyző indulhat, 14 kvótát kiosztottak augusztus elején Aarhusban a világbajnokságon, Benjamint akkor 9 olyan ország versenyzője előzte meg, akik már nem szereztek ott  kvótát. Most Enoshimában a szóban forgó kilenc ország versenyzői közül egyedül a svéd Stalheim tudott Benjamin előtt végezni.

"Sokat edzettünk a verseny előtt és maga a Világkupa is elég kimeritő volt, szóval jó lesz hazamenni és pihenni pár napot. A hétvégén pedig már a Balatonon folytatjuk a vízi edzéseket."

A részletes végeredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing