Fluck Dóra (1939-2013)

Akit nagyon szeretnek valahol, egy társaságban, egy munkahelyen, egy baráti körben, és elmegy, hirtelenjében senki nem vállalkozik arra, hogy azonnal és gyorsan, határidőre megírja a megemlékezést. Ráadásul most, a „szövi” honlap körüli bonyodalmak idején, több hír utólagos újra feltöltése miatt méltatlanul háttérbe szorult volna bármilyen korábbi megemlékezés.

 

Dóri Győrben lett a vizek szerelmese, ott kezdett evezni. Budapestre 1958-ban költözött. A Csemege sportegyesületben evezett négyesben és nyolcasban . A válogatott keretbe is bekerült.

 

1965-ben ismerkedett meg Fluck Jenővel, és ezután lett vitorlázó. A Vasasban Szalatnay Judittal (Bonci) csillaghajózott.

 

Jenővel 1968-ban igazoltak át Siófokra a Vízügy SC-be. Sokáig kalózozott ott Fehér Árpi feleségével, Emíliával párban, illetve sztározott Jenővel a Cimbora nevű Csillaghajóval.

 

Cimbora II.-nek hívták a családi  túrahajót, egy M7-es Belugát, amellyel a család különleges utat tett 1978-ban. A Dunán vitorláztak vele Regensburgtól le Budapestig, két és fél éves lányukkal Daniellával és négyéves fiúkkal Bencével a fedélzeten.

 

1986-ban Jenő elhunyt. Dóra ekkor lett versenyrendező és versenybíró. Rengeteg Kalóz és nagyhajós versenyen tevékenykedett, és bő évtizedig fontos résztvevője volt e Port Lacajban lebonyolított Jollebajnokságok rendezői csapatának is.

 

Mindig jó volt vele lenni és dolgozni, végtelen nyugalma és emberszeretete miatt. Egyénisége nem csak szakmailag, de lelkileg is nagy segítséget jelentett a versenyek szervezésével és lebonyolításával járó zűrzavarban.

 

Nagyon fog hiányozni gyerekeinek, unokáinak, közvetlen barátainak, munkatársainak és sokszáz vitorlázónak, akik ha csak távolról ismerték is, sokszor találkozhattak vele. Mert a Balatonhoz tartozott, szebbé téve a hétköznapjainkat.

 

Beliczay Péter nagyon szépen emlékezett meg róla a sailing.hu magazinban:

 

Sajnos igaz a hír. Dóra, aki oszlopa volt a siófoki Vízügyi Sport Klubnak, versenyeket rendezett és szervezett, végleg elment.

 

Valami nagy baj lehet az égi vizeken, ha a Dóra kellett nekik. Lehet, hogy hiány van talpraesett versenyrendezőkből? Lehet, hogy női csillaghajóst keresnek? Egy biztos, hogy ő még nem akart menni.  Miért is ment volna, hisz gyerekeinek, unokáinak is szüksége volt arra a vitalitásra, amit evilágban nyújtani tudott nekik.

 

 Több mint egy éven keresztül harcolt a reményt soha fel nem adva. Amikor utoljára találkoztam vele tavaly, már látszott rajta, hogy nincs minden rendben. Ennek ellenére mit sem változott. A kedélyállapota olyan volt, mint amit az elmúlt harminc egynéhány évben megszoktam.

 

Életkedvéről, élni akarásáról Bence fia mesélt egy mosolyogtató történetet. Egyik, kényszerű kórházban tartózkodása alatt rászólt a családtagjaira, hogy  maradjanak csöndben, mert itt nagyon beteg emberek vannak. Mondta azokról, akik komoly körömbenövéstől és más lényegtelennek nevezhető betegségektől szenvedtek.

 

Nem mindennapi személyiség volt. Tudomásom szerint az egyetlen Csillaghajós női egység tagja volt, kalózozott, lánykorában evezett. Férje - a fájdalmasan korán elhunyt Fluck Jenő - halála után versenyt rendezett, szervezett és maximálisan kivette részét a VSC életéből.

 

Aki vitorlás versenyen járt az elmúlt évtizedekben, az biztosan találkozott vele, hiszen sok-sok versenyen rendezőként vett részt.

 

 Bár 11 éves korom óta ismertem, ő volt az egyetlen ember a vitorlás sportban, akit nem tartottam illendőnek tegezni.  Ez csak jóval később alig néhány éve tettem meg, de számomra is ismeretlen oknál fogva soha nem éreztem illendőnek. Remélem ezért nem haragudott meg túlságosan.

 

 

Temetése 2013. július 4-én 9:45-kor a Farkasréti temető ravatalozójánál lesz.