Félsziget-kerülő Helly Hansen Nagydíj gyenge szélben

Az egyik legnépszerűbb, látványos őszi vitorlás verseny a Tihanyi-félsziget-kerülő, a Kékszalaghoz hasonló összetételű mezőnyben. Illetve most nem volt a Kékszalaghoz hasonló összetételű a mezőny, mert a versenykiírásból kimaradtak a többtestűek, így ők csak versenyen kívül vitorlázhattak.

A Tihanykerülőn a rajt és a cél Balatonfüreden van, a legtávolabbi bója a Bázsai-öbölben, a Tihanyi -félsziget nyugati oldalán, illetve a cél előtt még meg kell kerülni egy pályajelet a füredi Hajógyári-öbölben is. Tehát a versenyen a mezőny oda-vissza végig vitorlázik a tihanyi partok mentén, kétszer is áthajózva a Tihanyi-szoroson, keresztezve a Szántód-Tihany komp útvonalát is. 

A félsziget, a tihanyi hegyek friss szélben is sok helyen "bekavarnak", ravaszul trükkössé téve a pályát. Gyenge szélben- mint amilyen ezúttal is fújt,majd nem fújt- még nagyobb kalamajkát tudnak okozni. Nagy előnyökből pillanatok alatt születhetnek nagy hátrányok. Erről sokat mesélhetne például a versenyben sokáig vezető Ou Sali nevű Asso csapata, de biztosan sokan voltak a résztvevők között, akik egy-egy különleges történettel gazdagodva tértek haza. Ki diadallal, ki némi kudarccal.

A Black Jack katamarán versenyen kívül száguldott körbe, így az elsőséget a sebességénél fogva legnagyobb esélyes Principessa Libera szerezte meg Nánási Balázs kormányzásával. 

Velük végig nagy küzdelemben a második helyen a Sirocco érkezett a célba. Cittel Lajos és csapatának kiváló vitorlázását bizonyítja, hogy alig több, mint öt perccel futottak be a Principessa mögött, ami nagyszerű teljesítmény a 64 éves klasszikus hajóval a modern, könnyű Liberával szemben.

A délelőtt és délben még csak-csak fújó szél kora délutánra fokozatosan leállt. A lassabb hajók közül sokan akadtak olyanok, akik órákat töltöttek a tihanyi csőben vagy valahol a part közelében reménytelenül lógó vitorlákkal. Ennek ellenére a 133 hajós mezőny nagy többsége, pontosan 101 csapat célba ért az este 6 órai limitidőn belül.

A tavalyi verseny szeles volt és gyors, az idei széltelenebb és lassú. 

Abszolút eredmények

Osztályonkénti eredmények