Fellebbezés után más lett a 470-es bajnok


2013-2. sz. fellebbezés

 

Verseny:                               2013. évi Nemzetközi Vitorlás Hét, 470 Országos Bajnokság

Verseny helye, ideje:          Balatonfüred, 2013. szeptember 26-30.

Óvási Bizottság:                  Regényi Zsolt IJ (elnök), Beliczay Márton NJ, Böröcz Bence IJ,  Gráfel Vince NJ

Fellebbező hajó és képviselője:  HUN 53 vitorlaszámú 470, képviselő Gyapjas Balázs

Fellebbezés tárgya:             A hajót a fenti óvási bizottságnak 2013. szeptember 29-én meghozott, a verseny 5-8. futamaiból kizáró döntése.

Fellebbviteli bizottság:       Németh Miklós IJ, Gömöry Ágnes NJ, Tusnai Tamásné NJ

A fellebbezés a mellékleteivel együtt 2013. 10. 08-án érkezett be az MVSZ-hez, így az kielégíti a VVSZ R2.1 szabályában lefektetett határidőre vonatkozó követelményt.

Az eset ismertetése

HUN 53 hajó kormányosa a legénység sérülésére hivatkozva írásban legénység cserét kérelmezett szeptember 29-én a napi futamok után. Másnap reggel a versenyrendezőség írásban engedélyezte a cserét. HUN 53 lefutotta az aznapi futamokat a csere legénységgel.

HUN 53 vízreszállása után a parton kiderült, hogy az eredeti legénység nem szenvedett testi sérülést, hanem a cserét inkább a közte és a kormányos között kialakult konfliktus indokolja. Ezért a versenybíróság közleményben visszavonta a versenyrendezőség engedélyét, a kérelem valóságnak nem megfelelő indoklása miatt.

A futamok után a versenyrendezőség óvta HUN 53-at, mert az "a versenybíróság 1. sz. közleményét figyelmen kívül hagyva csere legénységgel vitorlázta végig az 5-6-7-8. futamot". Az óvás eredményeképp a versenybíróság kizárta (DSQ) HUN 53-at az aznapi (5-8.) futamokból.

A Fellebbviteli Bizottság következtetései

 Az MVSZ az Általános Versenyutasítás 17.1 pontja teljes mértékben a versenyrendezőség hatáskörébe utalja a legénységcsere kérdésekben való döntést. Az Óvási Bizottság azzal, hogy felülbírálta a versenyrendezőség döntését, és az 1. sz. közleményében semmissé szándékozta tenni a versenyrendezőség engedélyét, túllépte hatáskörét. Ezért a kiadott 1. sz. közlemény nem tekinthető érvényesnek.

(Ezen eljárás helyett a versenybíróságnak, ha a 69.1 szabály megsértéséről jelentést kap, a 69.2 szabály előírásainak megfelelő tárgyalás során van lehetősége a szabálysértés büntetésére. Ezt a versenybíróság elmulasztotta)

A versenyrendezőség által beadott óvás a fentiek miatt érvénytelen versenybírósági határozaton alapszik, tehát az óvás is érvénytelen, ezért azt a versenybíróságnak el kellett volna utasítania.

Döntés

A fentiek alapján a Fellebbviteli Bizottság megfordítja az Óvási Bizottságnak a HUN 53 hajót az 5-8. futamokból kizáró döntését, és HUN 53 számára a futamokban elért helyezéseinek visszaállítását és a verseny végeredményének megfelelő módosítását rendeli el.

Budapest, 2013. november 12.

Németh Miklós

MVSZ Fellebbviteli Bizottság

A Fellebbviteli bizottság döntése és indoklása

A 2013. évi Nemzetközi Vitorlás Hét módosított eredménye

Támogatóink: