Fabris még mindig Mágus!

A Finn Masters Európa Kupát Fabris MInski nyerte. 9 nemzet 61 finnese versenyzett Tihanyban szeptember 5-9. között.

A spliti Fabris Minski az 1970-es évek végén volt Európa-bajnok és nemzetközi szinten az egyik legjobb finnes. Gyakran találkoztunk vele, hiszen akkoriban a magyar finnesek sokat jártak Jugoszláviába. Egy portorozsi versenyen minden futamot megnyerve porolta el a jórészt magyarokból álló mezőnyt. Az utolsó futam előtt a legjobb magyar dr. Haán András úgy vélte, hogy sokkal jobb a horvát versenyző vitorlája, amit Giba, a szövetségi kapitány el is mondott neki. Fabris vitorlát cserélt Andrással és a maga rezzenéstelen stílusában ugyanúgy porrá verte a mezőnyt...

Fabris Minski immár hetven elmúlt. Eljött Tihanyba a Finn Masters (40 éven felüliek) Európa Kupára, és a tőle megszokott stílusban keresztben lenyelte hatvan, nála jórészt évtizedekkel fiatalabb ellenfelét...
Rutai Andi beszámolója a versenyről:
"A verseny nagyon jól sikerült, három nap alatt 9 futamot rendeztünk, 25-től 5 csomóig minden féle szélviszonyok között.
A mezőny erősre és nagyra sikeredett, 61 Finnes mérte össze tudását, ennek kb. fele külföldről érkezett.
A verseny győztese a horvát Fabris Minski végig nagyon kiegyensúlyozott,  jó teljesítményt mutatott, a második helyezett dupla annyi pontot gyűjtött, mint ő. Mindennek a tetejébe a Mastersen induló 40 év felettiek között, ő a Legend kategóriába tartozik már, ami azt jelenti, hogy 70 éves elmúlt. Ezt a teljesítményt mindenki csak csodálattal elegy elismeréssel tudta értékelni.
Másodikként végzett a legjobb magyar Székely Antal. Őt egy  orosz verenyző, Igor Frolov követte a dobogón. 
Magyarok közül Huszár Géza az 5-dik, Majthényi Zsombor a 7-dik, Sipos Péter a 11. helyen végzett.
A verseny egyetlen női indulója a cseh Smidova Bozena volt, ugyancsak 70 feletti versenyző, a legidősebb induló Zsindely Laci bácsi volt 76 évével.
A fiatalabb Masterekkel egységesen úgy gondoltuk: mi is szeretnénk így kinézni és vitorlázni  majd ennyi évesen!"