F18 VB - Ausztrál a világbajnok

A magyarok közül a Váradi Szabó János – Petheö Tamás páros végzett a legjobb helyen, összesítettben a 37-ek lettek.

Szombaton a Groupama Garancia F18 katamarán világbajnokság zárónapján a vitorlázáshoz tökéletes szélnek hála, négy különösen izgalmas futamnak lehettek szemtanúi, akik ellátogattak Balatonfüredre, vagy az interneten követték az eseményeket. 
„Megérte korán felkelnünk, mert bejött, amire vártunk. A jó szélben 4 futamot tudtunk rendezni, ahol nagyon komoly versenyek zajlottak!” – mondta Nagy R. Attila a Balatonfüredi Yacht Club elnöke. Az élen hatalmas torzsalkodás folyt a vezető pozícióért, míg végül az alábbi eredmény született:
1. (AUS) Darren Bundock – Jeroen van Leeuwen 
2. (NED) Mischa Heemskerk – Bastiaan Tentij
3. (ITA) Vittorio Bissaro – Lamberto Cesari
4. (BEL) Carolijn Brouwer – Wouter Samama
5. (NED) Pim Nieuwenhuis – Ferdinand von West
6. (NED) Coen de Koning – Thye Visser
7. (FRA) Pierre Le Clainche – Antoine Joubert
8. (FRA) Moana Vaireaux – Romain Petit
9. (FRA) Jean Cristophe Mourniac – Arnaud Jarlegan
10. (FRA) Charles Hainneville – David Faonnuillére
Az F18 katamarán sport nem csupán a lendületességében hasonlít a Forma 1-hez, hanem ezúttal a díjátadás külsőségeiben is. A bajnokok egy-egy hatalmas serleggel gazdagodtak, melyet a Balatonfüred szívében található a Kisfaludy színpadon vehettek át. A győztesek megköszönték a szervezők munkáját, és elismerésüket fejezték ki a Balaton szépsége és különlegessége iránt.
„Nagyon izgalmas volt ez a világbajnokság, mert a szél elképesztő gyorsan változott.” - mondta Darren Bundock, aki Magyarországon a tizenharmadik világbajnoki címét zsebelhette be. „Addig a pillanatig nem voltunk biztosak a győzelemben, amíg át nem haladtunk a célvonalon” – tette hozzá Jeroen van Leeuwen. „Annyi minden történt, már a pályán számolgattuk a pontokat, mert csak kettő volt köztünk és Mischa között. Nem kezdtünk jól és Mischa nagyon jól védekezett, de külön szórakoztatóvá tette a versenyt, hogy az utolsó futamot ő nyerte.”
„Mindent megtettünk a győzelemért, de a végén Darren egy kicsit jobb volt.” mondta Bastiaan Tentij. „Nagyon elégedettek vagyunk az ezüstéremmel. Mindig jó Darrennel versenyezni, mert hatalmas csatákat vívunk. A kemény része az volt, hogy folyton változott a szél és sosem tudtuk, hogy merről fog fújni, de ma kivételesen jó szelünk volt.”
Magyarjaink közül a Váradi Szabó János – Petheö Tamás páros végzett a legjobb helyen, összesítettben a 37-ek lettek. Őket követi az arany csoportban 49. helyen befutó Diószegi Zoltán – Jankovics Gábor páros. Nagyszerű eredményt tudhat magának a Fréderique Pfeiffer oldalán debütáló Róka Bianka, aki ugyan francia színekben versenyzett, és az ezüst csoport 23. helyét szerezte meg, mégis előkelő, első pozíciót tudhat magáénak a hölgyek között.
„Dél-délnyugati szél fújt és a rendezők jó pályát állítottak össze, bár voltak benne nagyon nehéz szakaszok, ahol nem volt megfelelő a szél. Voltak kisebb technikai problémáink, emiatt nem találtuk úgy magunkat, ahogyan az előző napon. Visszaestünk ugyan 9 helyet, de így is nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel.” – mondta Váradi Szabó János.
„Csodálatos idő volt ma, gyönyörű napsütés és stabil szél, így nem volt igazán technikás a verseny. Az arany csoportban teljesen más, főleg a rajtnál van jelentős különbség, elképesztő, hogy milyen tempóban tudnak indulni. Nagyon jó volt a világklasszisokkal együtt versenyezni, nekünk még van hová fejlődnünk, de most már látjuk az irányt!” – mondta Diószegi Zoltán.
A világ minden tájáról idesereglett versenyzők tartalmas napokat tölthettek Balatonfüreden, és reméljük, kellemes emlékekkel gondolnak majd Magyarországra, esetleg vissza is térnek hozzánk egy újabb világbajnokságra.
Forrás: Just Creative
További információk: http://2011.f18worlds.com/
Fotók: Szántó Áron (f18photos.com) és Mag Andrea

F18 Groupama VB

 

F18 Groupama VB

 

F18 világbajnokok

 

F18 VB 2011

 

F18 vb

 

F18 vb

 

F18 VB