F18 OB és 49er GP

Várady Szabó János és Petheő Tamás szerezte meg a bajnoki címet a Formula 18 katamarán bajnokságon

Az augusztusra kiírt Formula 18 katamarán bajnokságot anno szél hiány miatt nem sikerült befejezni, mivel az osztály csak két érvényes futamot tudott teljesíteni, így a bajnokságot új időpontra, szeptember 18-19-re írta ki a rendezőség azzal a feltétellel, hogy az augusztusi két futam nem fog bele számítani a végeredménybe, s a szeptemberi hétvégére kiírt  két napos regatta 8 futama adja a 2010-es évad bajnokságát.  A bajnokság lebonyolítását a Balatonfüredi Yacht Club vállalta, melyet a 49er Grand Prix versenysorozat negyedik állomását képező regattával egyidőben bonyolított le.

 


A szeptember közepi hétvége nem éppen a hónaphoz illő időjárással érkezett, inkább a nyirkos, párás és esős novemberi hónapot idézte. Az első nap szakadó esőben, teljes szélcsendben várakozott a parton a versenyre nevező 14 Formula 18-as katamarán és a hét 49er páros, ám kora délután az égi áldás megszűnt, s friss délnyugati szél kezdett el fújni, melyben négy kiváló futamot sikerült lebonyolítani. Az F18-asoknál a Várady Szabó- Petheő duó egy pontos előnnyel zárta az élen a napot Litkey Csaba és Kovács Máté előtt, míg a 49ereknél Haidekker Balázs és Nobilis Demeter vezette a mezőnyt három futamgyőzelemmel és egy második helyezéssel. A vasárnap ismét esőzéssel indult, ám már reggeltől kezdve lengedezett az északias szél, ami az első rajtra, majd a futamok alatt megélénkült, s 3-4 beaufortig erősödött, így újabb négy futam kerülhetett lebonyolításra. A katamaránoknál megtartotta vezető pozícióját  Várady Szabó János és Petheő Tamás, s szerzete meg a bajnoki címet Litkey Csaba és Kovács Máté előtt, míg a dobogó harmadik fokára Diószegi Zoltán és Jankó Gábor állhatott fel. A 49ereknél azonban Hamrák Péter és Gerlits Attila ugrott az élre három futamgyőzelmének  köszönhetően, míg az ezüstérmet Haidekker Balázs és Nobilis Demeter, a bronzot pedig Ignácz Károly és Majthényi Mátyás szerezte meg.


Két nap alatt nyolc remek futam, így a bajnokság sikeresen, -  s nem utolsó sorban végre érvényesen zárult -  valamint a regatta remek előversenynek bizonyult a jövőre hazánkban megrendezésre kerülő F18-as világbajnokságra.

F18 eredmények

49er Eredmények

 

EB  -  MVSZ  OÉB/UB

 

Fotók: Mag Andrea

 

 

 

 

 

Támogatóink: