EUROSAF szakember-csereprogram

Az Európai Vitorlás Szövetség (EUROSAF) 2017. január 14-én tartotta a szakember-csereprogramjának szokásos, éves találkozóját. A találkozó helyszínéül az Olasz Olimpiai Bizottság székháza szolgált, ahol az EUROSAF is megalakult 1998-ban. A programra 23 európai ország képviseletében érkeztek delegáltak. Jelentős szereplők közül csak Portugália hiányzott. Magyarországot Tusnai Gabi és Böröcz Bence képviselte.

A találkozó előkészítése során kb. 270 eseményre kerestek szakembereket. Ezek többsége versenybírói pozíció volt, de az elmúlt évek során emelkedik a versenyrendezők felé mutatott igény is. A csereprogram elsődleges célja, hogy a nemzetközi minősítésre törekvőknek gyakorlati lehetőséget nyújthasson, a frissen minősített szakemberek pedig bővíthessék kapcsolatrendszerüket.

A versenyszervezők az útiköltség megtakarításával motiváltak nyitott pozíciók meghirdetésére. Ez a program szerves része a szakemberek képzési rendszerének, mert a résztvevők és rajtuk keresztül egyesületük is hasznos tudással és tapasztalattal gyarapodhatnak, ami az egész hazai vitorlássport nemzetközi megítélésében is kiemelten fontos. Akár a fogadó ország, akár a küldő ország a cserével, tudásuk megosztásával a szakemberek fejlődéséhez közvetetten is hozzájárulnak. A nyitott pozíciók elosztásánál elsősorban azt veszik figyelembe, hogy a tényleges jelölt szakmai előmeneteléhez mennyire szükséges a kívánt esemény, ezen túl pedig törekednek az országok küldött és fogadott szakemberei közötti egyensúlyra.

A találkozón a nyitott pozíciók országok közötti elosztásán kívül a találkozó hasznos platform arra, hogy a delegáltak, akik maguk is nagyrészt nemzetközi minősítésű szakemberek, megosszák egymással tudásukat, szakirányú tapasztalataikat, összehangolják a különböző országokban működő rendszereket.

Az évente egyszeri találkozó megszervezését mindig más-más EUROSAF tagország vállalja. A következő találkozóra várhatóan 2018. január 13-án, Máltán kerül sor.


Csatolt képek:

Támogatóink: