Európa legjobbjai mérkőznek meg a Balatonon

Újabb rangos nemzetközi versenynek ad otthont Balatonfüred. Európa legnagyobb tókerülője, a Kékszalag után kép nappal veszi kezdetét az RS Feva Európa-bajnokság, melynek a Balaton legújabb kikötője, a Kékszalag PORT ad otthont. Hétfőtől csütörtökig hét nemzet ötvenkét egysége, vagyis több mint száz versenyző mérkőzik meg egymással a bajnoki címért. A regattára a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület és a Magyar Vitorlás Szövetség közös rendezésében, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának támogatásával kerül sor.

Az RS Feva egyre népszerűbb ifjúsági vitorlás hajóosztály, amely rendre kiváló ifjúsági vitorlázókat vonz. Magyarországon mintegy 70 ilyen hajót tartanak nyilván, amelyek közül mintegy harminc egység versenyez rendszeresen.

„Több éve rendezünk Európa-kupa futamokat a Balatonon, és nagy megtiszteltetés, hogy a világbajnokság után második legfontosabb eseményként számon tartott Európa-bajnokságot idén Magyarországon rendezhetjük meg” – mondta Náray Richárd, az RS Feva osztály magyar szövetségének elnöke.

Az Európa-bajnokságra 52 egység érkezet hét országból, közöttük – mivel a verseny nyílt –érkeztek vitorlázók a távoli Új-Zélandról is. Az első futamot a tervek szerint hétfőn 10 órakor indítják, a zárónapig a versenyrendezőség összesen 12 futam megtartását tervezi. Az esélyesek közé tartoznak a cseh vitorlázók és a Baltikumból érkezett sportolók is, de a „hazai pálya előnyét” élvező magyar hajóktól is jó eredményeket várhatunk.

„Izgalmas versenyre számítunk, és külön öröm számunkra, hogy a tavaly megnyitott Kékszalag Port ismét a nemzetközi vitorlázás élvonalába tartozó verseny rendezésével hívhatja fel magára a figyelmet” – hangsúlyozta a házigazda nevében Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A verseny tisztaságára az izraeli Ron Barak vezetésével az öt országból érkezett versenybírók alkotta nemzetközi zsűri ügyel majd. A vízen motorosokból figyelik majd a szabálysértéseket, és ők döntenek az esetleges óvásokról is. Az Európa-bajnoknak járó trófeát Kutassy László külön erre az alkalomra tervezte.

A mindenki számára látogatható Kékszalag PORT-ban tartott esemény több célt is szolgál, egyrészt a szervezők arra is szeretnék felhasználni, hogy a Magyarországra érkezett csapatok számára bemutassák a Balaton és környékének szépségeit, másrészt a kikötőbe látogatók testközelből láthassák a fiatal tehetségeket, valamint megismerjék a „jollevitorlázás” szépségét.

A turisztikai attrakciók mellett a résztvevők kipróbálhatják az RS hajóépítő cég más modelljeit, és megismerkedhetnek egy magyar innovációval, a teqball sportággal is.

 

Az RS Feva hajókról

Az RS Feva nemzetközi vitorlás versenyosztály. Európa-, és világbajnoki versenyein 180-200 hajó küzd egymással. A hajót gyártója 2003-ban vezette be a piacra, tervezője Paul Handley a designért több nemzetközi díjat nyert. A hajótest sikló formája, könnyen kezelhető vitorlázata tökéletes vitorlázásélményt nyújt minden korosztály számára.

Az elmúlt években a legsikeresebb vitorlás kishajó, amelyből mintegy 7.000 darab szeli a hullámokat az egész világon. A szakértők az év kishajójának választották az USA-ban, Angliában és Franciaországban. A hajóosztályt ifjúsági oktató- és versenyhajóként tartja nyilván a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (World Sailing).

Főbb adatai:

  • Hajóhossz: 3,64m
  • Szélesség: 1,42m
  • Hajó súlya: 63kg
  • Vitorlázat anyaga (nagyvitorla, fock): Mylar Dacron
  • Vitorlázat mérete (nagyvitorla, fock): 6,5 m2; 2,2 m2
  • Vitorlázat mérete (genakker): 7,0 m2