Európa-bajnoki bronz első nekifutásra!

Földesi Péter, Doubravszky Bálint és Borsos Dániel (THE) 3. lett EUROSAF Junior Match Race Európabajnokságon!

Sosem próbálták és EB dobogósok! 

Két hete összeültek és Litkey Árpád szövetségi kapitány pár napos elméleti és gyakorlati edzést vezetett a Tihanyi Hajós Egylet 470-es juniorjaiból alkotott csapatnak. 
A soha match race verseny részt nem vett három srác pedig elutazott Olaszországba az EUROSAF Junior Match Race Európa-bajnokságra, és bronzérmet varázsoltak.
Olaszországban a Lago di Ledrón szeptember 7-én kezdődött EUROSAF Junior Match Race Európabajnokságon. A versenyen nyolc nemzet tizenegy csapata vett részt. A résztvevők J-22-es hajókon versenyeztek. A magyarokon kívül csak még egy olyan egység volt, akik nem jegyzettek a világranglistán. A többiek a 33. és a  374. helyek között szóródtak e verseny előtt.
Földesiék az első napon kitűnően kezdtek, és csak a Junior Match Race Európa-bajnoki címet védő olasz Valerio Galatitól szenvedtek verseéget. A második napon, ha lehet még jobban vitorláztak, így a Round Robint, a körmérkőzést a második helyen zárták az olasz címvédő mögött és a francia Guillaume Pirouelle és a svéd Jakob Klitte vezette csapatok előtt. 

RR táblázat

A verseny honlapján még (15:00) nem letölthető a részletes végeredmény eredmény, de később közöljük.
A döntőbe jutásért a franciákkal vívtak. Az előző napi bravúrt ellenük nem sikerült megismételni és a később az Európa-bajnoki címet is elhódító Prouelle-csapat legyőzte őket. A kisdöntőben viszont magabiztosan verték a svéd Klitte vezette egységet és így bronzérmmel térhettek haza életük első párosversenyéről! 
A fiúk beszámolói a Facebookról, a Hungarian Sailing Team oldalról:
 
Első nap:
Dél körül megérkeztünk a ledrói tóhoz, ahol a hajóink már a vizen vártak minket. Számunkra a hivatalos edzés négykor kezdődött. Az edzés során a manővereket és állításokat összeraktuk, az edzés végén az angolokkal összemérhettük tudásunkat egy próbafutam keretében. Este fél hétkor volt az első megbeszélés az umpirekkel (bírákkal). Megtörtént a hajók kisorsolása és elkészült a futamok beosztása. 
Második nap( első versenynap):
A futambeosztás alapján az első 5 match-ben indulhattunk ugyan azzal a hajóval, ami kedvező, mert nem kell cserélni és hozzászokni egy másik hajóhoz. 5 futamból 4-et megnyertünk, de a jelenlegi első kihasználva rutinját felülkerekedett rajtunk. A hajó sebessége, és a hajókezelés jó volt, a rajtokon kell még csiszolnunk. Az első nap után 80%-os teljesítménnyel a harmadik helyen állunk. 
A csapat tagjai: helm: Földesi Péter, Trimmer: Doubravszky Bálint, Bow:Borsos Dániel, Coach: Litkey Árpád
Harmadik nap:
Rövid halasztás után, vízreszálltak a versenyzők, de mi a beosztás miatt az első 4 flight-ot a partról követtük. Vizreszállás után gyorsan átnéztük a hajót, és felkészültünk a nap első futamára. Az első rajt során büntetést kaptunk, amit a futam alatt szerzett előnyüknek köszönhetően sikeresen teljesítettünk a győztes befutó elött. A második futamban a közepes rajtot jobb cirkáló szakasz követte. Ennek köszönhetően átvettük a vezetést és első helyen értünk célba. Az előző két futam utan keményebb ellenfelekkel kellett szembenéznünk. Az egyre jobb rajtjainknak köszönhetően az utolsó három futamot rajt-cél győzelemmel zártuk."
Negyedik nap:
A mai nap gyönyörű napsütéssel kezdődött, ennek köszönhetően a helyre jellemző szél gyorsan kialakult. A hajók sorsolása után vízreszálltunk és megkezdődtek az elődöntők. A korábbról már általunk ismert francia egységet kaptuk ellenfélnek, akit tegnap már sikerült megvernünk, de a mai nap során sajnos neki jött ki jobban a lépés és tovább menetelve az Európa bajnoki címet is elnyerte. A következő két futamban a bronzérem volt a tét. Az előző vereség után összeszedtük magunkat és legyőztük a svédeket a bronz meccs első futamában. A második match döntőnek bizonyult és gyengébb kezdés után végül sikerült megnyernünk a futamot, ezzel a bronzérmet is."

Litkey Árpád szövetségi kapitány:
"Harmadik helyen végzett az első Magyar Junior Match Race Csapat a korosztályos Európa Bajnokságon!
A verseny során folyamatosan javult a fiúk teljesítménye, ez természetes, mert ez volt életük első MR versenye. Az első napon a rajtot követően mutattak kimagasló teljesítményt. A rajteljárásban még nem voltak teljesen magabiztosak, de nagyon sok jó manőverük volt már ekkor is. Az öt futamukból négyet meg tudtak nyerni, általában gyorsabbak voltak ellenfeleiknél, ennek köszönhetően a rajtot követő két kör alatt meg tudták őrizni vezető pozíciójukat vagy az élre tudtak állni. 
A második napon már a rajteljárások során is dominálni tudták az ellenfeleiket, így mind az öt futamukat megnyerték. A Round Robin-t a második helyen zárták, ezzel második helyen kerültek az elődöntőbe, ahol az RR harmadik helyezetjével kerültek össze.
A mai harmadik napra az elődöntők és a helyosztók maradtak. Az elődöntőben sajnos mindkét futamot a francia csapat nyerte, így a harmadik helyért versenghettek a svéd csapattal a Petit Final-ban. Itt volt egy kis mélypont a fiúk versenyzésében, de ez teljes mértékben a rutintalanságuk miatt volt, ami természetes a Match Race versenyzésük első versenyén. 
A Petit Final-ban már újra magabiztosan verték 2-0 arányban a svéd csapatot.
Nagyon gratulálok a csapatnak, kimagasló teljesítményt mutattak az egész verseny során! Mindenki büszke lehet, hogy ilyen csapat képviselhette hazánkat a Junior Match Race Európa Bajnokságon." 
A csapat
EUROSAF Youth Match Race Europeans