Értékes nap az ifi vébén

Goszleth Marcell csapatvezető beszámolója Kínából az ifjusági világbajnokságról, az utolsó előtti versenynapról:

"A negyedik nap apró, de annál értékesebb sikereket hozott a magyar ifjúsági csapat számára Sanya-ban.

Kezdjük azzal, hogy Veisse Zoltán és a Kocsis-Pavlik páros ma futotta legjobb futameredményét a világbajnokságon.

Zoli is a délutáni körben kezdett, amelyre talán egy picit egyenletesebb szél volt jellemző mint amit az eddigiekben megtapasztaltunk.

Az első futamában jól elrajtolt lee-középen, de kihagyott pár szélfordulót, így nem ért föl jól, a végén a 35. helyen zárt.
A másodikban aztán ragyogó lee-rajt után áthúzott a mezőny előtt, de kihagyott egy felállást egy jobbos pörgésben így 10-en kívül ért föl a kreuzban. Hátszélben pár helyet visszaesett, de a második kreuzban jól taktikázott, végül a 18. helyen futott be. Egy helyet előrelépve a 40. helyen áll.

A hazánkban idén debütáló 29er osztály történetének első magyar Youth Worlds résztvevői Kocsis Bálint és Pavlik András ma kimásztak a gödörből, melybe két napja huppantak.
Mindhárom futamukban tisztán és jól rajtoltak, majd remek sebességüknek is köszönhetően szabadon tudtak taktikázni a pályán. Ma jól ráéreztek a megfelelő vonalakra és az idegőrlő helyzetekben is higgadt döntéseket hoztak, jutalmuk pedig a mezőny elejében történő vitorlázás lett. Futameredményeik: 7, 17, 6, amivel a 24. helyig léptek előre az összetettben.

Geiger Richárd is 3 futamot futott ma a szörfös pályán. Az első kettőben egy 19. és egy 21. helyet szerzett. Előbbiben végig jól taktikázott, s elsősorban a szélfordulók ügyes kihasználásának köszönhetően végig tartotta a lépést a középmezőnnyel. Az utolsó futamra azonban elfogyott a kakaó, a 25. helyen végzett. Ricsi így is büszke lehet magára, hiszen ő is egy kudarcos nap után volt képes fejben megújulni. Ez értékes tulajdonsága egy igazi sportolónak. Összetettben a 24. helyen várja a holnapi futamot.

A záró napon minden osztályban csupán egy-egy Final Race-t rendeznek. Több osztályban is hatalmas csata várható, mert igen szoros az állás. Mi igyekszünk a saját versenyzésünkre összpontosítani és egy jó menettel zárni ezt a kivételesen kemény és számunkra tanulságos versenyt."

Az ifi VB honlapja: http://www.worldsailingywc.org/

Kocsis Bálint és Pavlik András:
A 29er nagyon fiatal hajóosztály Magyarországon, hiszen a kezdeti lépéseket 2016-ban tették meg a Spartacus VE vitorlázói. 2017-ben már egy lelkes csapat készült és kezdte meg a versenyzést a nemzetközi vizeken is. Az eredményeik egyre jobbak. Október végén a Garda-tavon, az Európa Kupa sorozat utolsó állomásán már két magyar egység is az Arany csoportba jutott. Közülük az egyik volt a Kocsis – Pavlik kettős, akik a 25. helyen végeztek a 119 hajós mezőnyben.
Nyilván nem tartoznak az esélyesek közé ezen a világbajnokságon, így a verseny minden pillanatát teher nélkül élvezhetik és gyűjthetik a tapasztalatokat.

A Magyar Vitorlás Szövetség a világosan meghirdetett osztálypolitikája alapján kiemelten támogatja a 29er osztály fejlődését, így a fiúk is az MVSz támogatásával utazhattak Sanyába.

Veisse Zoltán:
A Laser Radiálban versenyző Veisse Zoli a legtehetségesebb magyar utánpótláskorú versenyző a Laser hajóosztályokban. Augusztus végéig még Laser 4.7-ben versenyzett és produkált remek eredményeket. Vagyis csak szeptember óta ül a nagyobb Laser Radiálban, így tőle sem várható még el, hogy az élmezőnyben legyen. Júniusban a Garda-tavon megnyerte a Laser Italia Cupot, majd augusztus végén KIelben a világbajnokságon elért 7. hellyel búcsúzott a Laser 4.7 kategóriától.

Már Laser Radiálban Európa Kupa versenyt nyert Balatonfüreden, októberben Barcelona vizein a férfi Laser Radial EB-n pedig máris bekerült az Arany csoportba. A nyílt versenyen 41., az európaiak között 40. helyezett lett, ami első nekifutásra kiváló eredmény.

 


Csatolt képek: