Érdi Mári futamot nyert Hyères-ben

Itt az első magyar győzelem a Hyères-i Világkupa-versenyen: Érdi Mári a negyedik futamban ért célba elsőként. Vadnai Jonatán szintén a negyedik futamban az 5. helyen végzett.

Bátran lehet magyar napnak nevezni a Hyères-i Világkupa-verseny második napját. Érdi Mári révén megszületett az első magyar futamgyőzelem, a férfi 470-es Gyapjas-páros harmadik, Vadnai Jonatán pedig 5. helyet szerzett.

Mári számára nem kezdődött túl jól a hosszas parti, majd vízi halasztással indult nap, annál szebb lett viszont a folytatás. A harmadik futamban - amit csak harmadjára tudtak elengedni a nagyon gyenge, legfeljebb 5 csomós szélben - a 41. helyen ért célba. “Beragadtam a rajtnál, ráadásul a rossz oldalra mentem, a bal oldal nagyon bejött” - mutatja az okokat Mári. A negyedik futamot azonban megnyerte, így a 17. helyre jött előre az összesítésben. “Most tiszta volt a rajtom és a 12-14 csomós szélben jó sebességgel a jó oldalra nyitottam és elsőnek értem fel a bójához.” Mári végig vezetve jó 50 méterrel nyerte a futamot és nagyon bíztató, hogy mind krajcban, mind bőszélben gyorsnak érezte magát. Vezet a holland Bouwmeester, az eddig élen álló amerikai Railey egy 7. és egy 32. hellyel a második helyre “csúszott vissza”. A harmadik továbbra is a litván Andrulyte.

A férfi 470-es mezőnynek szerdán egy futamot tudtak rendezni délután ¾ 6-kor indítva 7-9, majd a végére 5 csomósig gyengülő szélben. Már a keddi két futam utáni összesített 15. hellyel is meg voltak elégedve a Gyapjas testvérek, szerdán pedig a 3. helyet szerezték meg a férfi 470-es mezőny harmadik futamában. Ezzel most a 11. helyen tartózkodnak. “Közepes lúv rajt után jobbra nyitottunk és az ebben a szélben kifejezetten jó sebességünkkel az 5-6. helyen értünk fel a krajcbójához” - mondta Gyapjas Balázs.

A második hátszélben még két hajót előztek és az első is közel volt, de már nem volt elég tér utolérni őket. Érdekesség, hogy a rendezőség a leálló szél ellenére végig engedélyezte a pumpálást, ami a gyenge szélben sokat kivett a versenyzőkből. A mezőnyt a japán Isozaki-Takayanagi kettős vezeti az eddig élen álló Dahlberg-Bergström svéd és a szintén kedden is elől tartózkodó új-zélandi Snow-Hansen-Wilcox hajók előtt.

A férfi Laser osztály mezőnye is elég hosszú halasztás után ment ki a vizre, a 7-13 csomós szél 220 fokról fújt de nagyjából 20 fokokat lengett. Vadnai Jonatán folyamatosan javuló meneteket fut. Szerdán a harmadik futamban a 35., a negyedikben pedig az 5. helyen ért célba. "Középen rajtoltam, kiemelkedtem kicsit a mezőnyből és az első balos shiftire ráfordultam és kereszteztem jobbra. Az ötödik hely körül értem fel a krajcbójához, és ott fel-le mentem pár helyet, míg 5 lett a vége" - kommentálta Jonatán a menetet. Ezzel az első futam utáni 61. helyét csaknem megfelezve a 34. az összetett listán.  Jonatán minden futamában jobb eredményt ért el, mint a megelőzőben, azaz stabilan javul a teljesítménye. Testvére Benjámin összetettben a 29. helyen tartózkodik, miután szerdán a 30. és a 34. helyeken futott célba. ”Elég nehéz volt megállapítani, hogy melyik oldal fog fizetni. Nagyon hittünk a jobban, mert a krajcbója is a pályatengelytől jobbra helyezkedett el. Még át kell beszélnünk az edzővel, hogy mi miért is történt. Nem igazán értettem egy-két dolgot a pályán. Nagyon lyukas volt a szél és hiába volt tiszta rajtom, sokszor találtam magam a mezőny másoodik felében. A horvát Tonci Stipanovic a negyedik futamban összehozott 28. helye ellenére tartja vezető helyét, a második helyre viszont feljött a francia Jean-Baptiste Bernaz pontegyenlőséggel az eddig ezen a helyen álló ciprusi Pavlos Kontidesszel.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing